Bukan Sekadar Cakar Ayam
Hanya ingin meneruskan kehidupan yang kuchalana....

2nd year agaknya. Pergi IRC tak payah pakai kad matrik pun haha.

Balik dari presentation tadi, aku sempat berbual dengan Hamzah. Hamzah satu group dengan aku untuk projek OM. Bila tengok dia berjalan dengan memakai satu tongkat, rasa kesian plak bila aku tengok. Mungkin tu perasaan kawan-kawan aku dan orang asing apabila melihat kehidupan aku dulu yang dibantu dua tongkat.

Aku tanya Hamzah, apa perasaan dia sekarang. Dan jawapan dia, sama macam apa yang aku rasa dulu. Dulu aku sangat beci bila orang memandang aku dengan perasaan kesian. Aku benci melihat mata-mata manusia yang memandang dengan riak muka penuh simpati. Dan Hamzah juga macam aku, agak malu untuk muncul dikhalayak ramai. Kerana tak suka dengan tumpuan yang diberikan oleh orang lain.

Yang aku dapat cakap, kadang-kadang manusia sakit ni sukar menerima kenyataan yang keadaan mereka akan mengundang simpati orang lain. Dan juga kadang-kadang sensitif dengan kata-kata gurauan orang yang lebih normal. Orang yang pernah merasa mungkin faham.

Aku dulu bernasib baik, kerana mempunyai ramai kawan yang suka membantu. Daripada untuk pergi ke kelas sehinggalah untuk membeli makanan. Dan juga tengok bola kat kedai mamak. Ada juga yang sanggup membawa aku untuk keluar dari UTP dan pergi jalan-jalan. Ini sedikit sebanyak dapat membantu aku untuk membentuk kembali keyakinan diri ketika berhadapan dengan orang ramai. Terima kasih sahabat.

Oh ya! Jari kaki Hamzah patah ketika main futsal minggu lepas. Aku kompius gak, dia ni main futsal ke wrestling? Haha. Sekarang dia bergantung kepada tongkat aku pernah guna dulu. Dia pesan, doakan dia semoga doktor dapat memberi kelulusan untuk membuka balutan simen di kaki beliau. Tak gatal sangat kaki, katanya. Hamzah, jangan marah. keh3
Sambung Bacaan

5 Tahun

Posted In: . By Hazwan

Kalau bisa aku cerita'in, pasti kalian tidak akan percaya. Rasa ini buat aku sakit, tapi bukan di luar. Kamu mungkin faham, mungkin tidak.


Sambung Bacaan

Tragedi Seterika

Posted In: . By Hazwan


Sambil mengosok baju kemeja untuk final presentation FYP esok, kepala aku berputar-putar ke zaman 5 tahun kebelakang. Secara tepat sehari selepas tamat peperiksaan SPM. Pagi itu fikiran agak kacau memikirkan interview kemasukan ke UTP yang akan berlangsung pagi itu jugak.

Selepas bersarapan dan membelek kamus untuk melihat perkataan apa yang patut digunakan dalam interview, aku keluar dari dorm untuk mencari seterika di dorm lain. Seterika dalam dorm aku dah rosak, kena gigit tikus agaknya. Aku sampai di dorm seberang, entah nama apa aku dah lupa. Aku mula berjalan sepanjang dorm itu sehinggalah aku ternampak satu seterika. Nampak macam baru.

Weh, seterika ni buleh gune ke dok?” tanya aku kepada salah seorang kawan yang menghuni dorm tu. “Buleh kot. Try la guna,” jawab kawan aku tu dengan ringkas.

Tanpa menghiraukan perkataan ‘kot’ yang digunakan kawan aku tadi, aku segera menghidupkan suis dan menunggu seterika aku panas. Baju kemeja kuning aku dihamparkan dengan elok di atas meja menggosok. Lampu kaler merak di seterika sudah padam. Tanpa membaca bismillah, aku letakkan seterika panas di bahagian lengan baju untuk mula menggosok.

‘Zaapppppppp!!’


Sambung Bacaan


Zaman sekarang, fenomena otak rosak semakin merebak. Daripada kisah panglima gemuk yang suka meludah, hinggalah kepada kisah hukuman Khir Toyo yang tak masuk akal. Kenapa mereka-mereka ini jadi macam tu, mungkin perkara dibawah adalah penyebabnya.

1. Tidak mengambil sarapan pagi
Aku tengok student sekarang memang malas nak sarapan pagi. Sebab tu kat kafe sunyi je tiap-tiap pagi. Nasib baik ada member yang nak teman aku makan. Sarapan ni penting.  Apabila seseorang tidak mengambil sarapan pagi, paras gula dalam darah akan menjadi rendah. Ini akan mengakibatkan kekurangan bekalan nutrisi pada otak dan menjadikannya kurang aktif.

2. Terlebih makan
Ini pun masalah besar ni. Terutamanya kepada aku sekarang, (dan juga Pojie) Tahukah anda, makan banyak akan membebankan pembuluh darah otak dan mengurangkan kuasa mental otak. Dan juga memberatkan perut >_<

3. Perokok
Ini antara perkara yang paling aku tak suka iaitu merokok. Asap rokok sebenanrnya akan mengakibatkan sel-sel otak terjejas atau terbakar dan boleh mengakibatkan penyakit ‘Alzheimer’. Aku rasa ia ada kaitan dengan apa yang aku belajar dalam kelas biologi dulu tapi lupa kerana tak fokus.

4. Penggunaan gula yang berlebihan
Pengambilan gula secara berlebihan akan mengganggu penyerapan protein dan nutrisi. Selain daripada itu, ia akan mengganggu perkembangan otak yang sihat. Aku tengok orang Kelantan suka makan manis-manis tapi kenapa hampir semua yang aku kenal adalah bijak-bijak? Adakah budu telah meneutralkan rasa manis ini? 

5. Pencemaran udara
Haa, yang ni pun aku belajar dalam kelas biologi jugak ni tapi dah lupa..Pencemaran udara boleh menyebabkan pengurangan bekalan oksigen ke otak dan keaktifan otak.

Sambung Bacaan

Setahun Berlalu

Posted In: . By Hazwan


Hari ni genap setahun dia pergi. Aku masih ingat hari itu, air mata aku mencurah dari Penang melintasi sempadan Gerik sampai ke Kuala Terengganu. Bibit-bibit penyesalan yang timbul memang menyesakkan dada. Ada banyak benda yang buat aku kesal, menyesal dan terkilan. Sampai sekarang aku masih rasa. Namun, tak ada orang tau kenapa aku berasa begitu.

Aku masih ingat, sepanjang perjalanan aku menitipkan semua kenangan-kenangan aku bersama dia. Aku tulis satu persatu apa yang terlintas difikiran. Tapi entah macam mana, aku rasa malu nak masukkan dalam blog. Dan aku padamkannya begitu saja. Tapi hari ni aku rasa menyesal kerana padamkan catatan itu. Kalau boleh aku nak baca balik apa yang aku tulis, kerana semua memori bersama dia aku simpan dalam itu.

Aku rindu kat dia. Aku harap dia tenang di sana. Al-fatihah buat arwah Haji Ismail bin Mohd Salleh~

Sambung Bacaan


Hajat aku untuk menyambung kerja di Mekdonel nampaknya tidak kesampaian. Mana tidaknya, semua plug dah penuh digunakan oleh manusia-manusia yang ingin menikmati internet free. Dan juga elektrik free. Maka terpaksalah aku mengeluarkan sebatang pensel picit dan buku conteng yang aku selalu bawa ke kelas untuk mengisi masa terluang. Untuk menulis benda ini.

Tiba-tiba rasa kesian kat diri sendiri. Yela, niat aku duduk kat sini sebab nak siapkan report FYP yang dah lama tertangguh. Tapi niat ini terbnantut gara-gara manusia yang suka berfacebook di Mekdonel.

Oh ya, sekarang aku berada di Mekdonel Kota Bharu, berhampiran Pasar Besar Siti Khadijah. Oh ya lagi, ada lima orang makwe baru saja duduk betul-betul di depan meja aku. Ok, control macho jap, sambil menarik hidung yang tidak berhingus.

Sambung Bacaan

Suatu Masa

Posted In: . By Hazwan



Bagaimanakan ku mula
Dan apakah kata-kata
Yang indah untuk diabadikan
Tiap wajah berkisah
Tiap madah bererti
Manakah ilhamku
Cahaya di matamu

Senyum di bibirmu
Mengukir seribu tanda pertanyaan
Mungkinkah kau jua dalam kerinduan
Di saat begini aku merindukah

Berhelai-helai surat
Terbiar di depanku
Tak dapat aku utuskan
Ku ramas semua
Dan ku buangkan
Jauh dari pandangan

Lalu aku kesal
Ku kumpul semula
Tak dapat ku nyatakan apa yang ku rasa
Jika engkau tahu di dalam hatiku
Mungkinkah kau sahut jeritan batinku

Dengarkanlah panggilanku
Dengarkanlah lagu untukmu
Angin lalu kau sampaikan
Rasa rindu yang membara
Kepadanya

Warna-warna cintaku
Kian pudar bersama
Malam yang gelap gelita
Entahkan kau rasakan
Apa yang aku rasa
Atau kau tak endah

Tapi ku percaya
Semua telah tertulis
Dan niat suciku takkan disiakan
Dan di suatu masa
Di hari yang indah
Ku hulur tanganku
Lalu kau terima

Sambung Bacaan

Serius bangang bila membaca komen-komen yang ditulis oleh peminat KPOP yang merusuh di ruangan komen sebuah blog. Al kisahnya, makwe gigi arnab ini merangkap sebagai penulis blog beliau sendiri telah membuat satu entry pendek tentang betapa menyampahnya beliau dengan KPOP sambil mengutuk jejaka mata sepet tak hensem yang aku tak kenal. 

SUMBER SINI

Maka bermula lah perang memaki hamun yang dilakukan askar-askar KPOP Malaya untuk membela dunia KPOP yang dihina sebegitu rupa kah3. Tak termasuk lagi nak ajak bergaduh di luar jika tak delete post tu. Serius bangang mereka-mereka yang komen sebegitu rupa. Dah la Melayu, confirm-confirm lah Islam. Adei, lemah betul mentaliti budak-budak nih.

Kenapa aku cakap diorang tu bangang? Pertamanya, itu blog budak tu. Dia ada hak nak tulis apa yang dia suka selagi tak menyentuh sensitiviti kaum dan agama di Malaysia. Sama jugak macam orang-orang yang mengutuk Najib Razak atau Fakri Saarani dalam blog. Ataupun Justin Bieber. Tak sama ke? Kedua, aku tak faham kenapa diorang nak emo sangat bila orang kutuk KPOP ni. Apa yang korang dapat? Fans Liverpool pun tak emo macam korang bila kena kutuk gila-gila kat dalam blog dan facebook. Bila Malaysia dihina pun, takde plak diorang ni nak merusuh dan menyerang blog-blog yang mengutuk Malaysia. Tu tak termasuk lagi tentang kes menghina agama dan nabi.

Yang paling kelakar, banyak komen yang suruh budak tu supaya belajar menghormati orang lain, tapi banyak komen yang mencarut je aku tengok. Bagi aku, memberi nasihat dan menegur sambil mencarut adalah perbuatan yang bangang.

Tapi aku anggap yang memberikan komen bangang sebegitu adalah dari kalangan budak sekolah yang masih belum matang dan masih dalam proses mengenali diri masing-masing. Biasa, budak-budak sekolah ni fanatik dia lain macam sikit. Tapi kalau ada jugak yang berumur macam aku atau lebih tua yang duk komen mencarut tak tentu pasal, eloklah disunatkan selkali lagi. Tak kira lelaki atau perempuan.

Tapi aku rasa Fakri Saarani lebih hensem dari mamat Korea kat atas tu. Kah kah kah! Post ini ditujukan buat mereka yang komen merapu-rapu dalam blog diatas. Kalau tak komen, anda tak bangang :P

p/s: Tak pasal-pasal aku post dua entry dalam sehari.




Download Ombak Rindu DVDRip Mediafire Freelinks
Sambung Bacaan

Adab Makan Maruku Dalam Kelas

Posted In: . By Hazwan

Kemam dulu maruku sebelum gigit, supaya mulut kita tidak mengeluarkan bunyi ketika sedang memamah maruku. Satu lagi, jangan suap maruku ketika lecturer sedang memandang kita. Mungkin dia akan marah, atau mungkin dia akan terliur. Terakhir, pegang plastik maruku itu elok-elok, jangan bagi bunyinya mengganggu kosentrasi orang lain. Tapi, kalau tak makan maruku dalam kelas lagi bagus rasanya.

Tapi kan, serius sedap maruku yang aku bawak ke kelas tadi. Keh3
Sambung Bacaan

Pasar Karat Ipoh

Posted In: , . By Hazwan


Pasar Karat Ipoh merupakan salah satu tempat yang patut dikunjungi oleh sesiapa sahaja yang datang melancong ke Ipoh. Menurut hasil kajian google, ia turut dikenali sebagai Loken dalam kalangan penduduk tempatan. Kenapa Loken? Aku tak tahu apa itu Loken kerana tiada dalam hasil carian google hehe.

Dahulu loken ni terletak kat tepi Sungai Kinta. Tetapi dengan kerjasama Dewan Bandaraya Ipoh dan peniaga-peniaga loken, tapak ini telah dipindahkan di Jalan Horley, Ipoh. Senang cerita, di tapak Gerbang Malam. Loken kini dijenamakan semula sebagai Memory Lane. Walau bagaimanapun bagi penduduk-penduduk setempat, nama loken masih lagi menjadi sebutan. Pasar Karat ni dikatakan hanya ada pada hari Ahad, bermula awal pagi sampai ke pukul 3 petang.

Di Pasar Karat Ipoh ini, terdapat pelbagai barangan lama dan antik serta banyak barang keperluan yang lain. Barang-barang curi pun mungkin banyak kat sini. Mungkin la. Antara barang-barangan yang mungkin anda akan dapat disini seperti duit syiling dan duit kertas lama, seterika arang, buku, cermin mata, kamera antik, keris lama, baranggan perhiasan dan bermacam-macam lagi benda yang anda rasa tak patut ada di pasar. Misalnya, penunu Bunsen.

Barang-barang bundle pun banyak, barangan tiruan dan juga pelbagai jenis pakaian dan aksesori diri. Kalau nak cari alat ganti untuk motorsikal, kereta atau barangan elektrik lain, disini merupakan tempat terbaik untuk mencarinya dengan kos yang murah. Tapi hati-hati, anda mungkin terbeli barang curi. Apa yang aku boleh cakap, tempat ini tak ubah seperti Penang Rope Walk yang pernah aku cerita kat SINI dahulu. Kat bawah ada gambar sikit-sikit yang aku sempat tangkap pagi tadi. Layan~

Sambung Bacaan


Bila aku cakap aku nak menonton perlawanan kelayakan Olimpik antara Malaysia dan Bahrain, ramai jugak yang terkejut. Dan ada jugak yang tak hairan. Yang terkejut pulak sangat terkejut kerana keinginan aku ini menjadi kejutan buat mereka.

Kenapa perlu bersemangat sangat untuk menonton perlawanan bolasepak Malaysia,’ mungkin itu yang terlintas dalam hati mereka.

Tapi aku okey. Dan kamu kena faham, setiap manusia ada obsesi mereka terhadap sesuatu. Sebab tu aku tak pernah persoalkan mereka-mereka yang turun KL untuk menonton perlawanan bolasepak pasukan BPL masing-masing di Bukit Jalil hari tu. Sebab tu aku tak persoalkan mereka-mereka yang turun KL untuk menonton konsert Korea yang entah apa-apa hari tu. Sebab tu aku tak pernah persoalkan mereka-mereka yang sanggup mengembara jauh semata-mata untuk berjumpa makwe-makwe kesayangan. Macam yang aku cakap, setiap manusia mempunyai obsesi masing-masing, hatta terhadap makwe-makwe sekalipun.

Tapi obsesi perlulah selari dengan akal fikiran. Dan aku tak rasa obsesi ini akan menggangu akal aku.

Tepat pukul 5 petang, aku sampai ke Kompleks Sukan Bukit Jalil. Kali terakhir aku menjejakkan kaki ke situ adalah pada tahun 2001, iaitu semasa berlangsungnya Sukan Sea Kuala Lumpur. Kira-kira 10 tahun yang lepas. Tapi aku tak tengok bola la, kerana aku datang ke situ bersama makcik aku. Jadi aku hanya mengikutnya untuk menonton pertandingan renang berirama. Kecik-kecik lagi dah pandai cuci mata kui3

Sambung Bacaan


Cheme Premier League (CPL) merupakan satu pertandingan futsal yang diadakan untuk mengeratkan ukhwah antara pelajar lelaki Chemical Engineering batch Jan 07 di UTP. CPL pada awalnya hanya dimainkan sekadar suka-suka selepas setiap kali habisnya peperiksaan akhir semester. Namun, pada akhir tahun 2009, ia mula dijadikan sebagai satu pertandingan yang serius antara kaum lelaki untuk merebut kejuaraan CPL.

Semalam, CPL edisi terakhir telah menutup tirainya dengan jayanya. Macam biasa, semua orang tertunggu-tunggu siapakah juara CPL edisi terakhir ini. Jom baca rangkuman dibawah.

Sambung Bacaan


  • Bangun pagi ini, senyuman masih tidak putus-putus aku hamburkan kepada skrin laptop. Kemenangan Malaysia terhadap Indonesia semalam masih terasa dalam fikiran. Ini kerana, ia bukan sekadar kemenangan mendapat pingat Emas Sukan SEA, tapi ia lebih daripada itu. Ia merupakan kemenangan yang penuh bermaruah untuk mengembalikan martabat Malaysia yang dianjing-anjingkan dan dipijak-pijak rakyat Indonesia sebelum ini. Masih ingatkah anda dengan peristiwa lagu Negaraku dicaci ketika dimainkan?
  • Walaupun pelbagai serangan mental dilakukan terhadap skuad Harimau Malaya, termasuklah dicerca dan dimaki, keracunan makanan, penginapan yang jauh dari stadium dan juga terpaksa menaiki Baracuda untuk ke stadium kerana bimbang dengan tindakan peminat fanatik Indonesia, akhirnya Malaysia berjaya menumpaskan keegoan Indonesia di gelanggang sendiri. Tahniah Malaysia. 
  • Walaupun kehilangan beberapa tonggak utama seperti Zaharul Nizam dan Syahrul Azwari, ia langsung tidak menjejaskan permainan Malaysia. Pemain Malaysia memang terbaik ketika menyerap tekanan dari dalam dan luar. Banyak gerakan yang merbahaya namun ketumpulan jentera serangan mengecewakan segalanya. Barisan pertahanan Malaysia memang hebat termasuklah Zubir Azmi yang berlari tanpa henti sepanjang permainan. Dan akhirnya, dia terpaksa menjalani ujian dadah kerana mempunyai stamina yang luar biasa. Ish, tak habis-habis nak dengki. 
  • Suasana di UTP semalam sangat menakjubkan. Sorakan demi sorakan oleh warga UTP memang penuh bersemangat di kafe V5. Sampai ada yang panjat kerusi dan meja. Yang patah spek pun ada sebab bersorak tak ingat dunia. Dan yang paling best, ketika bersorak dan melompat sambil memegang bahu beramai-ramai. Priceless moment beb!! Kepada penyokong Indonesia yang turut berada di kafe semalam, aku kagum dengan semangat anda walaupun nampak segan-segan nak bersorak hehe 
  • Seperti yang dijanjikan, hari ini aku pakai jersi Malaysia ke kelas dan ramai juga yang turut sama menyahut saranan aku ni. Terima kasih kepada Fahmi, Pojie, Faiz dan Adi yang turut memakai jersi Malaysia. Tak lupa juga Farahin yang turut memakai jersi Harimau Malaya. Aaumm! 

  • Hari ni aku ada dua kelas satu jam, dan kedua-duanya habis awal. Mungkinkah ini kerana kemenangan semalam? Namun yang paling best seorang lecturer perempuan yang mengajar OM turut menyindir Fakri Saarani kwkwkkwkw
  • Ketika pulang dari kelas dengan menaiki motorsikal, seorang driver lori dan beberapa penumpang menjerit Malaysia Boleh kepada aku kerana memakai jersi Malaysia. Yang melambai dan mengangkat tangan pun ada hahaha. Happy giler! 
  • Kepada orang Indonesia, aku bukannya anti Indonesia. Aku cuma anti dengan mereka yang suka melakukan provokasi melampau-lampau serta tidak menghormati Malaysia sebagai sebuah negara berdaulat. Pemain Indonesia pun ok jer, Cuma sesetengahnya aku sedikit menyampah seperti Diego. 
  • Kemenangan di Stadium Bung Karno semalam adalah mewakili semangat juang semua atlit yang berjuang di Sukan Sea 26. Tanah Tumpah Darahku. Malaysia Boleh!! Aaumm!! (sambil buat gaya Lisa Surihani)

Sambung Bacaan

Ash in The Ashes

Posted In: , . By Hazwan

sebelah kiri tu coursemate aku


Tronoh Theater Shop atau pun lebih dikenali sebagai TTS merupakan satu kumpulan teater yang terkenal di dalam UTP. Kalau kat luar UTP aku kurang pasti. Dulu aku bukan tau sangat pasal teater ni. Tapi selepas menonton persembahan TTS di malam penutup Independence Week UTP 2008, aku mula tertarik. Maksud aku tertarik nak menonton, bukan nak berlakon.

Selepas persembahan teater Mahkamah Lorong dan Tuah Hang Jebat serta beberapa persembahan lain, hari ini aku sekali lagi meluangkan masa untuk menonton mime show daripada TTS yang bertajuk Ash in The Ashes. Kalau tak tahu, mime show ni merupakan lakonan yang tidak mengeluarkan suara, hanya mimik muka dan pergerakan badan yang bercerita. Macam badut rasanya kih3. Nak tengok mime show ni, kena bagi fokus yang tinggi. Kalau tak, anda akan lost dalam dunia sendiri.

Ash In The Ashes berkisahkan tentang kehidupan peragawati yang agak menyedihkan. Selepas begitu lama menjadi peragawati, dia mula tidak disukai oleh orang ramai. Peragawati ini akhirnya membawa hati yang sedih dan bekerja di sebuah kelab (rasa-rasalah). Kemudian, dia berkenalan dengan seorang jejaka dan akhirnya berkahwin (walaupun tiada babak kahwin, aku main agak-agak je haha). Namun langit tak selalunya cerah. Suaminya meninggal  akibat kemalangan ketika dia sedang sarat mengandung. Dalam kepayahan, akhirnya dia berjaya melahirkan sepasang bayi kembar sebagai bukti cinta dia dan suaminya. Namun, kedua-dua anaknya meninggal kerana kecuaian dia sendiri. Kemudian, peragawati ini menjadi gila. Camtu la kot sinopsis dia.

Apa yang boleh aku cakap, mime show tadi agak sedih terutamanya time citer dah nak habis. Aku dapat rasa kesedihan peragawati ini. Walaupun ada yang gelak-gelak melihat aksi pelakon ini, tapi aku dapat memahami perasaan sedih beliau selepas kehilangan suami dan anak. Aku ingat aku sorang je yang rasa begitu, rupa-rupanya kawan-kawan aku yang lain pun sama. Tahniah kepada TTS kerana berjaya membuat satu persembahan mengagumkan sebentar tadi. Bukan senang woi nak berlakon dan bercerita tanpa suara.

Sebenarnya persembahan tadi aku tafsirkan mengikut kefahaman aku sendiri je. Mungkin tak sama dengan apa orang lain faham dan tak sama dengan apa yang pelakon nak sampaikan. Tapi aku nak pesan sikit kat TTS, promosi untuk mime show ni tak meluas sangat. Macam ramai je yang tak tahu. Dan tak nampak pun muka junior-junior yang datang. Makwe-makwe pun tak ramai sangat tadi. Eh?

Kepada TTS, persembahan tadi best! (walaupun ada sesetengah part aku dah tengok sebelom ni >_<)
Sambung Bacaan

Meluah Dan Menelan

Posted In: . By Hazwan


Hari ini banyak betul benda yang terjadi, dari pagi sampai lah ke waktu aku sedang menulis entri ini. Bangun pagi, jam sudah menunjukkan pukul 7.30 pagi. Rumet pulak masih terbongkang di atas katil. Ini bermakna aku terpaksa solat Subuh secara gajah. Biasanya waktu pagi aku akan breakfast bersama kawan-kawan yang lain di Restoran Taman Maju kerana harga makanan kat situ tersangatlah murah. Namun, mood yang kurang elok kerana bangun lambat membantutkan niat aku untuk bersarapan.

Pukul 9 pagi, Migho ajak pergi memancing di tasik UTP. Katanya, cuaca mendung memang sedap untuk memancing. Aku terus bersetuju dengan cadangan beliau. Namun sampai saja di sana, cuaca kembali panas. Maka terpaksalah aku berjemur di bawah terik mentari untuk memancing ikan menggunakan umpan yang baru. Namun sayang,hasil tangkapan adalah kosong. Betul kata orang tua, kalau bangun awal rezekinya murah. Kalau bangun lambat? Anda sambung sendiri yer.

Selepas 2 jam berjemur, aku pulang ke bilik. Kerana lapar, aku ke dapur untuk masak nasi. Kemudian, aku mengutip baju-baju yang terperap untuk dibasuh. Aku basuh baju dengatn tangan je, malas nak turun bawah untuk guna mesin basuh. Lagi pun guna tangan ni dapat menyihatkan badan, macam exercise la omputih cakap.

Lepas jemur baju, mandi dan solat Zohor, aku bergegas ke dapur untuk mencedok nasi ke dalam pinggan. Dengan berlaukkan sambal daging, sambal tok-tok dan sebotol budu, aku layan lunch sorang-sorang sambil menonton cerita Pontianak Kampung Batu. Sebenarnya cerita ni dah lama aku tengok, tapi still tak habis lagi. Sebab sekali tengok, 10 minit je. Lepas tu aku tutup untuk disambung bila aku rasa nak makan dalam bilik lagi.

Lepas makan, seorang kawan lama menyapa aku di Google Talk. Lama betul tak bertanya khabar. Dia tanya, apa masalah aku sebenarnya. Mula-mula malas jugak nak cerita. Memandangkan aku rasa aku perlu cerita hal ni kepada seseorang yang aku selesa, aku pun cerita lah. Nak menangis jugak dia bila aku cerita masalah aku ni. Mesti korang nak tahu jugak kan pasal masalah aku ni? Malas la aku nak citer :P

Dalam pukul 4, mata dah mula mengantuk. Tapi aku tahan kerana pada pukul 5 ada perlawanan bolasepak antara Malaysia dan Myanmar. Aku risau jadi macam semalam, aku tidur pukul 4, bangun pukul 7.30. Ini gara-gara aku ikut kawan-kawan yang lain pergi gym pagi semalam. Letih nak mampus kot. Jadi, aku meluangkan sedikit masa untuk menjadi manager bola sekejap.

Pukul 5, aku dah terpacak di kafe v5. Perlawanan separuh akhir Sukan Sea antara Malaysia dan Myanmar bermula. Dan permainan Malaysia kali ini agak mengecewakan, seperti hilang arah. Nasib baik gol Fakri Saarani pada minit terakhir perlawanan menyelamatkan segalanya. Final skor, Malaysia 1 Myanmar 0. Tahniah Malaysia!! Semoga berjaya mengekalkan Pingat Emas Sukan Sea untuk dua kali berturut-turut. Aaumm!!

Balik bilik, aku berdinner seorang diri dengan makan Goldon Bleu yang di beli di kafe V5 sambil melayan komen-komen di facebook. Kebanyakannya padal bola. Tiba-tiba rumet aku pulang dari memancing. Demn, banyak giler ikan dia dapat. Pagi tadi aku pergi memancing tak dapat pulak ikan. Herm, nampak gaya esok ada pesta makan ikan kat Sabilah yeah! ;D

Kepada anda yang membaca entri ni sampai habis, aku tak faham kenapa anda baca. Bukan menarik sangat pon. Aku menulis kerana aku rasa lega selepas menyiapkan sesuatu entri, segala kekusutan dalam kepala akan hilang macam tu aje. Tapi sebenarnya aku ada perkara lain untuk diceritakan, tapi aku malas nak cerita. Lupakan je lah.

p/s: Bukan senang nak ingat apa yang kita nak ingat, dan bukan senang nak lupa apa yang kita nak lupa. Kan?
Sambung Bacaan

Harimau Malaya 1 GaruDada 0

Posted In: . By Hazwan



  • Satu gol dari Syahrul Azwari sudah cukup melenyapkan cemuhan daripada 80 ribu penyokong Indonesia di Stadium Gelora Bung Karno atau lebih sesuai dipanggil padang ragut. Jeritan ‘maling’ kepada pemain, provokasi ketika lagu Negaraku dimaainkan dan bermacam cemuhan diterima berjaya dimatikan melalui hantaran cantik daripada Mahali Jasuli yang disempurnakan dengan kemas oleh Syahrul Azwari. Tahniah Syahrul! Tahniah juga kepada pemain Malaysia yang berjaya menyerap tekanan daripada pemain dan penyokong pihak lawan.
  • Fakta menarik, Syahrul Azwari berumur 18, berjersi 18, telah jaringkan gol pada minit ke 18 pada 18hb (di Indonesia dah 18hb).
  • Aku kagum dengan Nazmi Faiz.
  • Rasanya dah banyak kali aku mengutuk Izzaq Faris Ramlan dalam blog ni. Selepas berjaya menjaringkan gol yang cantik ketika bertemu Thailand dan seterusnya ketika menentang Kemboja, dia sekali lagi mengecewakan aku, dan juga rakyat Malaysia yang lain. Aku tak tahu nak salahkan dia ataupun kerana faktor padang yang amat buruk, yang lebih buruk dari padang ragut di Stadium Shah Alam. Kalau tak dah menang 3-0 dah tadi.
  • Dengar cerita Indonesia hanya menurunkan skuad ke-dua dalam perlawanan sebentar tadi. Ini bermakna itu bukanlah kekuatan Indonesia yang sebenar. Mereka masih menyimpan kekuatan mereka untuk separuh akhir. Dan aku harap, Indonesia akan tewas kepada Vietnam di separuh akhir nanti. Taklah serabut sangat dengan penyokong diorang di final nanti.
  • Lari sikit dari cerita bola. Aku rasa kebanyakan jurukamera suka fokuskan kamera kat makwe-makwe cun. Contoh yang terbaik adalah dalam perlawanan tadi. Dan part paling kelakar ketika seorang lelaki berkopiah putih bercakap dengan makwe freehair kah3. Hurm, dulu time aku tengok Forum Perdana Hal Ehwal Islam, jurukamera dia pun macam tu jugak. Fokus kat perempuan je. Ish!
  • Dan pengulas Astro Arena tadi memang suka buat aku pecah perut. Mamat dua orang tu mengulas bola macam bersembang kat kedai kopi. Bermacam-macam ayat kelakar yang keluar ketika mengulas bola tadi. Tapi sekurang-kurangnya lebih bagus daripada pengulas TV3 ketika perlawanan menentang Thailand hari tu. Bila Thailand menyamakan kedudukan, terus pengulas tu cakap peluang Malaysia telah tertutup. WTF?
  • Aku harap, Harimau Malaya akan terus mengaum di bumi Indonesia untuk mengekalkan Pingat Emas Sukan Sea untuk kali ke-dua berturut-turut. Tahniah Malaysia, Tanah Tumpah Darahku. Aaumm!

Sambung Bacaan

Lari Berpagar

Posted In: . By Hazwan

gambar hiasan
Orang lain dah nak habiskan semua lompatan. Yang nak sampai ke garisan penamat pun ada. Aku sorang je pelik, pagar pertama pun susah nak lepas. Aku langgar semua kang!
Sambung Bacaan

Ada Apa Pada Tarikh 11.11.11?

Posted In: . By Hazwan


Hari ini semua orang kecoh dengan tarikh 11.11.11. Seperti yang aku jangka, status facebook dan twitter dipenuhi dengan angka-angka ini. Ada yang mengatakan tarikh ini sangat istimewa, bermakna, dan bertuah. Tetapi ada juga yang mengatakan ia ada kaitan dengan kebangkitan atau pemujaan syaitan. Aku tak faham betul lah, ramai yang menyebarkan perkara-perkara sebegini tanpa menyelidik terlebih dahulu. Yang aku dapat buat hanyalah gelak sorang-sorang.

Pada tarikh ini juga naqib usrah aku pada zaman foundation akan menamatkan zaman bujang beliau. Tahniah kepada Abg Zaman yang akan diijabkabulkan pada malam ini dengan pilihan hati beliau. Dan ramai lagi sebenarnya yang akan berkahwin pada hari ini. Yang lebih kelakar bagi aku, ada yang sanggup menunggu pukul 11.11 pagi untuk akad nikah. Kalau hantaran RM 11, 111.11 tu biasalah. Tapi kalau aku, aku buat hantaran RM1, 111.11 je. Murah sikit hehe

Tapi aku pelik jugak dengan sesetengah ibu bapa yang menempah perkhidmatan bersalin di hospital untuk melakaukan pembedahan melahirkan anak pada tarikh ini. Info ni aku dapat dari seorang kawan. Tak kesian ke kat baby tu, tak puas lagi duduk dalam perut ibu tapi terpaksa keluar awal kerana tarikh punya pasal. Dan tak ada side effect ke kalau bedah macam tu? Yang ni aku tak tahu. Tapi beruntung la kepada mereka yang dilahirkan di Terengganu hari ni. Kerana nombor kad pengenalan mereka akan bermula dengan 8 digit nombor 1 iaitu 111111-11-****. Macam cantik, kan?

Namun, tarikh hari ini juga mungkin diingati sebagai tarikh malang bagi mereka di luar sana. Contohnya seperti kejadian malang yang menimpa rombongan sekolah dari Kulim pada awal pagi tadi. Bas yang mereka naiki terbabit dengan kemalangan di Behrang yang menyebabkan 3 kematian dan 22 orang yang lain tercedera. Takziah untuk mereka. Mungkin banyak lagi kejadian menyedihkan yang menimpa orang lain pada hari ini yang kita tak tahu. Renung-renungkan.

Yang penting, semoga tarikh-tarikh yang cantik seperti ini tidak dijadikan oleh pasangan kekasih untuk membuktikan cinta mereka dengan menghasilkan anak-anak luar nikah. Dah boring aku baca pasal isu buang anak ni. Hermm!
Sambung Bacaan

Salam Aidiladha 1432 Hijrah

Posted In: . By Hazwan


Selepas beberapa hari runsing memikirkan cara untuk pulang ke kampung untuk merayakan Hari Raya Aidiladha, akhirnya aku selamat sampai di Terengganu. Pada mulanya aku ingin plang ke kampung dengan menaiki bas, tapi memandangkan harga tiket bas yang melambung tinggi hingga mencecah RM70, aku terpaksa mencari alternatif lain. Dan Miji menjadi penyelamat kerana sudi menumpangkan aku untuk pulang bersama beliau. TQ boh!

Akhir kata dari pemilik blog, Selamat Hari Raya Aidiladha buat semua pembaca. Selamat menjamu daging korban, tapi bersederhanalah ketika makan. Buat mereka yang memandu, hati-hatilah ketika memandu. Biar lambat asalkan sampai. Jangan tak sampai langsung. ;)

p/s: Ayoh Chik rindu Syifa ;(
Sambung Bacaan

Suatu hari, Imam Muhammad Abduh berkunjung ke Perancis. Para penduduknya bertanya tentang rahsia diharamkan babi dalam Islam. Mereka berkata, "Umat Islam mengatakan babi itu haram kerana ia memakan sampah yang mengandungi cacing pita, mikrob-mikrob dan bakteria-bakteria lainnya. Namun sekarang, babi-babi yang dibesarkan dalam penternakan moden dikembangbiakkan dengan kebersihan yang terjamin dan melalui proses sterilisasi yang cukup. Ianya tidak mengandungi bakteria dan cacing pita yang membahayakan kesihatan lagi".

Dengan kepandaian yang dimiliki oleh Imam Muhammad Abduh, beliau meminta mereka untuk menyediakan dua ekor ayam jantan dan seekor ayam betina, serta dua ekor babi jantan dan seekor babi betina. Mereka bertanya, "Untuk apa?" Beliau menjawab, "Penuhi permintaan saya! Dan saya akan perlihatkan suatu rahsia yang kalian inginkan!".

Imam M. Abduh menyuruh mereka melepaskan dua ekor ayam jantan bersama satu ekor ayam betina. Kedua ayam jantan itu berkelahi dan saling menyerang. Keduanya berusaha untuk mendapatkan ayam betina dan mempertahankan harga dirinya sehingga salah satu dari keduanya nyaris mati. Kemudian M. Abduh menyuruh mereka mengurung ayam-ayam tersebut sambil meminta mereka melepaskan dua ekor babi jantan dan babi betina.

Kali ini mereka menyaksikan keanehan! Dua babi jantan itu tidak saling serang dan berkelahi, tapi bekerjasama malah saling bantu-membantu untuk melaksanakan 'hajatnya' masing-masing, tanpa rasa cemburu, tanpa harga diri untuk menjaga babi betina dari temannya. Dalam benak keduanya muncul sifat jahat untuk mencabul kehormatan sang betina.

Kesimpulannya, daging babi membunuh 'ghirah' (perasaan cemburu) orang yang memakannya. Itulah yang terjadi sekarang ini. Kita mungkin pernah berjumpa dengan lelaki yang hanya membiar dan melihat isterinya yang tidak menutup aurat atau anak perempuannya berpeluk dan berjalan dengan lelaki lain yang bukan mahram, tanpa rasa cemburu dan was-was. Adakah ini petanda sifat BABI telah menular dalam kalangan manusia? Jadi berhati-hatilah dengan makanan anda. Atau kalau taknak disamakan dengan orang yang memakan babi, tanamlah perasaan cemburu terhadap tingkah-laku anak isteri anda. Jangan jadi lelaki dayus.  

Kata aku: Jangan makan ayam banyak sangat, nanti suka bergaduh berebutkan perempuan keh3.. Joking! Amaran, jangan bagi sifat keBABIan menguasai hidup anda.

Sumber: Solihin Zubir
Sambung Bacaan


  • Aku sampai di Stadium Shah Alam pada pukul 4 petang, dengan tanpa mempunyai sebarang tiket. Alhamdulillah, dengan bantuan beberapa rakan dan kemahirang mengayat, dapat jugak aku dan empat kawan yang lain mendapat tiket yang berharga RM30. Kepada yang jual tiket dalam harga RM60 tu, kesian sangat-sangat. sebab tak ada orang beli Keh3 
  • Sebenarnya aku terpaksa mengagahkan diri untuk ke stadium kali ini. Dengan kaki yang masih belum sembuh, aku risau kalau sesuatu yang buruk akan berlaku di sana. Mak abah aku juga kurang berkenan aku pergi ke stadium, diorang risau sebenarnya. Namun aku berjaya yakinkan diorang untuk bagi kebenaran, lagi pun bukan selalu Terengganu dapat masuk final Piala Malaysia. Ye dok? 
  • Permainan Terengganu malam tadi tidak seperti biasa. Bahagian pertahanan kelihatan sangat gugup dan membuat banyak kesilapan. Kadang-kadang nak ‘clear’kan bola pun tak kena. Dan pada awal-awal permainan, pemain mengeluarkan bola dari kawasan penalti dengan menyepak sesuka-hati, tidak seperti sebelum ini dimana mereka menghantar bola itu kepada barisan hadapan. Namun kekentalan Marzuki Yusof di bahagian pertahanan berjaya menutup beberapa kesilapan mudah Terengganu. Tapi kecuaian pada minit terakhir perlawanan membawa padah. Hai-O yang tidak dikawal dengan penuh bergaya berjaya menjaringkan gol kemenangan buat Negeri Sembilan. 
  • Bila bercakap tentang Hairuddin Omar ni, dulu aku memang minat dengan dia. Aku mula kenal ketika dia bermain untuk skuad Olimpik 2000 pada tahun 1997, kalau tak silap. Kemudian, dia membawa Terengganu menjulang Piala FA 2000 dan Piala Malaysia 2001. Pada waktu itu, dia mendapat anugerah pemain terbaik walaupun aku rasa Wan Rohaimi lebih layak. Kemudian, apabila dia keluar dari Terengganu untuk berhijrah ke Pahang, aku mula meluat dengan dia. Dan apabila dia menjaringkan gol untuk menyingkirkan Terengganu di separuh akhir Piala Malaysia 2009, aku lagi lah meluat. Dan gol kemenangan yang dijaringkannya semalam buat aku betul benci kat dia. Tapi aku respek jugak kat Hai-O ni, kerana dia berjaya membuktikan dia seorang pemain yang professional. Dan gaya dia bermain sangat tenang, yang merupakan kunci kejayaan N9 malam tadi. Syabas Hai-O!

Sambung Bacaan


Salam sejahtera kepada semua. Insyaallah hari ni aku bersama beberapa orang rakan akan bergerak ke Stadium Shah Alam untuk bersatu dengan 'kipas-susah-mati' Terengganu bagi membentuk gelombang hitam putih pada Final Piala Malaysia 2011. Beberapa orang rakan telah pun bergerak ke sana, hany aku dan beberapa rakan lain yang belum bertolak ke sana iaitu Amin, Ameer, Nijey dan Timok. Doakan keselamatan kami ye kawan-kawan.

Kepada pasukan Terengganu, berjuanglah berhabis-habisan malam ini. Kalah atau menang itu soal ke dua. Bermainlah sepenuh hati, demi penyokong setia anda yang sanggup datang dari jauh, yang sanggup berhabis wang dan masa demi menyokong anda semua pada malam ini.

Kepada penyokong Terengganu, berhati-hati dalam perjalanan balik dan pulang. Jaga kelakuan anda di sana, kerana kita membawa nama Terengganu di tempat orang. Kawal emosi dan tingkah-laku anda, Insyaallah Piala Malaysia akan kembali semula ke negeri kita selepas kali terakhir berlaku pada tahun 2001.

Aku juga berharap, agar tiket perlawanan akhir ini masih belum habis. Kerana aku masih belum mempunyai tiket lagi. Huargggghhhh!!!

PETEH TRANUNG PETEH!
SEMARAK DARUL IMAN!
SOKONGAN SEPANJANG ZAMAN!
TERENGGANU NELANG!!!

Sambung Bacaan


Hari ni aku nak mengeluh sikit. Dan bercerita sikit-sikit. Sejak kebelakangan ini, banyak sangat benda yang berlaku. Termasuklah perkara yang memeningkan kepala dan menyakitkan perut.

Minggu lepas aku diserang cirit-birit dan muntah-muntah. Aku ingat isteri aku mengandung, tapi lupa plak yang aku ni belum kahwin. Bila pikir-pikir baik, sakit perut ni mungkin berpunca daripada nasi beriani yang aku makan di Confofair sehari sebelum tu. Akibatnya, berat aku hilang 3kg dalam masa 3 hari. Moral of the story, kalau kau nak diet, makan je makanan yang beracun. Untung-untung kena keracunan makanan macam aku.

Sekarang masuk bab Final Year Project pulak. Di saat semua rakan sibuk menyiapkan eksperimen, report dan ada juga yang sudah goyang kaki, aku masih terpinga-pinga tak tahu nak buat apa. Ini gara-gara mesin yang aku nak guna untuk eksperimen telah rosak. Dah la baru dibaiki. Kemudian rosak lagi. Camne ni woii? Untuk mengurangkan tensyen, terpaksa aku menumpukan kepada kerjaya sebagai seorang manager (?)

Sabtu ni pulak, akan ada satu perlawanan bola sepak yang sangat penting bagi aku, iaitu perlawanan akhir Piala Malaysia yang menemukan Terengganu dan Negeri Sembilan. Selepas kali terakhir layak ke perlawanan akhir pada 10 tahun yang lalu, akhirnya Terengganu kembali ke pentas final. Namun harga tiket yang melambung tiba-tiba membuatkan semangat aku sedikit runtuh. Cilakak punya FAM. Walaupun kerajaan negeri Terengganu menawarkan diskaun kepada peminat Terengganu, namun tidak adil rasanya jika duit rakyat digunakan kepada perkara yang kurang bermanfaat seperti ini. Dan juga tidak adil kepada penyokomng Terengganu yang berada di luar Terengganu. Contohnya, aku lah tu. Jadi, perlu ke aku join kempen boikot?

Dan aku sekarang mula menyibukkan diri dalam Final Year Design Project, yang dikhususkan untuk pelajat Kejuruteraan Kimia sahaja. Kali ini kena buat plant Methanol-Acetic Acid. Amacam? Selepas memuktamadkan satu keputusan yang agak berat beberapa bulan dahulu, kini aku mendapat lima groupmate baru, Adib, Ijat, Cho, Ida dan juga Ziela. Nasib baik la semuanya Melayu, tak payah pening-pening nak membelitkan lidah. hehe

Oh lupa,kepada penyokong Liverpool, sila berhati-hati selepas ini terutamanya Ponci!
Sambung Bacaan

Battle of Manchester

Posted In: . By Hazwan


  • Sebenanrnya aku malas nak mengulas pasal bola lagi. Takut orang cakap blog ni hanya untuk bola. Tapi selepas kekalahan terbesar Manchester United di depan mata aku sendiri tadi, aku rasa aku perlu menulis. Tak banyak, sikit-sikit dah la. Aku tak faham, macam mana Red Devils boleh terkena badi kekalahan Red Warrior dan Red Giants.
  • Sebenanrnya aku konfiden Man U akan menang. Di babak awal permainan pun Man U lebih agresif. Dan ke-konfidenan aku masih berterusan walaupun Man U ketinggalan 3-1. Namun gol keempat Man City buat aku pasrah. Bagi aku kesilapan Man U adalah bermain terlalu agresif walaupun hanya mempunyai 10 orang pemain. Dan ini menyebabkan pertahanan menjadi terlalu longgar. Dan kesannya, bolos yang amat besar sekali.
  • Malam ni, semua anti-Man U seakan berpesta. Aku faham, bukan senang nak tengok gergasi Eropah ini ditumbangkan dengan mudah. Sebelum ni hanya Barca yang mampu. Jadi kepada anti-Man U diluar sana, bergembiralah sepuas-puasnya kerana peristiwa seperti malam ini mungkin hanya akan berlaku sekali dalam hidup anda. Payah nak berulang. Sangat payah.
  • Bila orang menganjing pasal kekalahan Man U ni, aku tak kisah pun. Aku senyum, sengih sikit-sikit. Sebab feel menyokong pasukan penjajah ni tak sampai ke dalam hati. Kecewa dia kecik-kecik saja. Kecewa kekalahan malam ni tak sama seperti Terengganu kalah kepada Kelantan atau pun Malaysia kalah kepada Singapura. Yang tu baru aku betul-betul rasa nak nangis.
  • Selepas menilai perlawanan malam ni, aku yakin Manchester United yang akan jadi juara, bukan Manchester City. Kalau Liverpool atau Chelsea tu mungkin akan berebut tempat nombor dua. Arsenal pulak berebut-berubut dengan Tottenham untuk ke Europa League. Aku konfiden!
  • Dah la, tak da mood.



Sambung Bacaan

FM2011

Posted In: . By Hazwan

Sejak menjadi manager ni, kehidupan aku tak terurus sangat. Tidur tak cukup, meja bersepah, buku tak tersusun, memang serabai la orang-orang tua cakap. Makan pun tak terurus sangat. Aku hanya makan apa yang sempat. Itu pun makan sambil bekerja sebagai manager. Nak turun ke kafe pun malas rasanya. Tapi aku dah dikira bernasib baik kerana masih mampu menjamah roti ketika bekerja. Tak macam yang lain. Aku tengok Haji Irfan Bakti  tak makan pun ketika handle game. King Gobal lagi lah tak makan, muka risau je time buat kerja. Alex Ferguson je yang kadang-kadang duk kunyah singgam. Kebal betul perut diorang.
Tapi takpe, nak menang punya pasal aku sanggup berkorban.

Sambung Bacaan

Hari Hartal 1947

Posted In: . By Hazwan

Editorial kartun tentang Hartal dari majalah Kenchana keluaran 1 November 1947 
Hari ni 20 Oktober 2011. 64 tahun dahulu, telah berlaku satu mogok besar-besaran oleh penduduk Tanah Melayu yang terdiri daripada orang Melayu, Cina dan India bagi membantah penubuhan Perlembagaan Persekutuan. Gerakan ini diketuai oleh AMCJA-PUTERA, iaitu gabungan parti dan persatuan berbilang kaum, yang juga bertujuan untuk meminta kemerdekaan daripada pihak British dan juga mencadangkan Perlembagaan Rakyat untuk diguna pakai oleh Tanah Melayu.

Dibawah ini aku sertakan satu dokumentari yang menceritakan perjalanan Hartal yang berlaku di Malaysia. Video ini mengupas perjuangan golongan berhaluan kiri iaitu anti-penjajah yang berjaya menyatupadukan seluruh penduduk Tanah Melayu tanpa mengenal erti kaum dan agama. Diakhir video ini, anda akan melihat perbandingan antara Pelembagaan Persekutuan yang dicadangkan oleh British dengan persetujuan UMNO dan juga Perlembagaan Rakyat yang dicadangkan oleh rakyat Tanah Melayu sendiri. Dan situ, anda akan dapat menilai, yang mana satu lebih baik untuk kita.

Tapi agak sedih. Kerana takut dengan kebangkitan penduduk Tanah Melayu, British telah mengisytiharkan darurat pada 1948 dengan alasan untuk membanteras pergerakan komunis. Hampir 30ribu ditangkap, dipenjara dan ada juga yang dibuang negeri semata-mata untuk membanteras komunis. Sepuluh ribu daripada jumlah tadi adalah Melayu.

Dan aku yakin, selepas menonton dokumentari ini anda akan sedar bahawa buku-buku teks sejarah yang kita belajar dulu memang banyak terpesong. Kita hanya dikaburkan dengan fakta bahawa hanyalah UMNO yang memperjuangkan kemerdekaan negara, bukan orang lain. Kecewa betul aku dengan buku Sejarah. Yang lain-lain, anda tontonlah sendiri.

Fakta lain, Hartal berlaku selepas sehari ayah aku dilahirkan =D

Sambung Bacaan

Wordless Wednesday #13

Posted In: . By Hazwan



p/s: busy busy busy!!
Sambung Bacaan



  • Dua gol dari ‘Baby-Face Assasin’, Ashari Shamsudin telah berjaya membawa Terengganu ke separuh akhir Piala Malaysia 2011. Kedua-dua gol berpunca daripada hantaran penjaring terbanyak Liga Super 2011, Abdul Hadi Yahya berjaya disempurnakan Ashari Shamsudin dengan penuh bergaya untuk menewaskan penjaga gol nombor satu negara, Khairul Fahmi Che Mat.
  • Kepada K Rajagobal, Ashari Shamsudin ni power kot.
  • Sepatutnya Terengganu patut menang dengan jaringan besar. Namun ketumpulan penyudah ketika mendapat peluang kadang-kadang mengecewakan. Terutamanya peluang yang diperolehi oleh Reeshafik Alwi yang menerima lorongan cantik dari Abdul Hadi Yahya.
  • Pasukan Kelantan pada  malam ini bermain penuh semangat dan ternyata nasib tidak menyebelahi mereka apabila berapa percubaan hanya menyinggah tiang dan palang atau tersasar sedikit dari gol Terengganu. Kesilapan penjaga garisan yang membatalkan gol Kelantan ternyata meruntuh sedikit semangat The Red Warrior namun serangan bertubi-tubi yang dilancarkan berjaya memperolehi dua gol. Tahniah Kelantan.
  • Pemain Kelantan beraksi agak kasar terutamanya Subramaniam. Menyampah aku dengan dia ni. Serius!
  • Aksi Sharbinee Allawee boleh dipuji dan dikutuk. Beberapa aksi menarik ditunjukkan oleh beliau ketika menyelamatkan percubaan dari Kelantan. Yang terbaik, ketika menyelamatkan percubaan jarak jauh oleh Norshahrul Idlan Talaha. Namun beberapa kesilapan mudah dilakukan dan akhirnya menjerat diri apabila terlucut bola dan menghadiahkan satu gol mudah untuk Kelantan.

Sambung Bacaan

Convofair UTP 2011

Posted In: . By Hazwan

Bermula 14 Oktober hingga 16 Oktober, Universiti Teknologi Petronas akan mengadakan Pesta Konvo sempena Majlis Konvokesyen ke-11. Biasanya tahun-tahun sebelum ni aku akan menghabiskan masa untuk melepak di sana terutamanya pada waktu malam. Memang tak ada kerja betol. Tapi mungkin tahun ni aktiviti membuang masa sebegitu akan aku kurangkan memandangkan keadaan diri yang masih belum sempurna ekeke.

Tahun ni agak berlainan sedikit kerana Pesta Konvo ini diadakan di Oval Park berhampiran tasik UTP. Tahun-tahun sebelum ni diadakan di kawasan parking V4. Dan nampaknya Pesta Konvo tahun ni agak kecil berbanding biasa. Tapi tapak Pesta Konvo tahun ni menang terbaik, cantik sangat-sangat terutamanya pada waktu malam.

Untuk info lebih lanjut anda boleh lawati blog Penaberkala. Aku malas nak tulis panjang-panjang. Kepada mereka-mereka yang tinggal berhampiran UTP ni boleh lah datang jalan-jalan ke sini especially makwe-makwe dari uitm =)


Sambung Bacaan

Penyu Nelang Kijang Nolong

Posted In: . By Hazwan


Malam ni semua kerja yang aku buat tertangguh. Ini gara-gara deman Piala Malaysia yang menyerang peminat bola sepak tempatan. Tadi telah berlangsungnya perlawanan suku akhir pertama Piala Malaysia antara dua seteru utama dari Pantai Timur iaitu Terengganu dan Kelantan. Walaupun tidak menonton perlawanan secara langsung, namun dengan hanya mendengar ulasan dari radio telah membuatkan jantung aku berdegup kencang.

Sebelum perlawanan, semua sudah menjangka perlawanan kali ini pasti menjadi ‘panas’. Kerana sejarah menunjukkan pertembungan antara dua pasukan ini sering menimbulkan kontroversi, sama ada antara penyokong dan juga antara pemain. Yang masih aku ingat, pada tahun 1997. Dan jangkaan itu ternyata menjadi kenyataan. Lima layangan kad merah, tiga kepada Kelantan dan dua kepada Terengganu sudah cukup menunjukkan perlawanan sebentar tadi memang penuh dengan aksi kasar dan agresif.

Bagi aku, lambakan kad merah pada malam ini jelas menunjukkan bahawa pengadil di Malaysia masih kurang bermutu dan tidak pandai mengawal permainan. Mungkin pengadil sendiri gagal mengawal emosi sehingga mempengaruhi mutu permainan. Aku cakap mungkin kerana aku hanya mendengar ulasan dari radio, bukannya mendengar siaran langsung.

Perlawanan tadi diakhiri dengan kemenangan berpihak kepada Terengganu iaitu tiga gol berbalas satu. Gol-gol Terengganu dijaringkan oleh Ismail Faruqi, Abdul Manaf Mamat dan Marzuki Yusof. Manakala gol Kelantan dijaringkan oleh Badri Razi ataupun Piya. Manakala penerima kad merah adalah Ismail Faruqi dan Zubir Azmi, dua-dua dari Terengganu. Manakala Shakir Shaari, Daudsu Jamaludin dan Aziz Ismail penerima kad merah dari Kelantan. Dan ternyata Kelantan adalah Red Warrior sebenar kerana mengumpul kad merah terbanyak haha. 

Kedua-dua pasukan akan bertemu sekali lagi di Stadium Sultan Muhammad IV dan pasti penyokong setia Red Warrior akan mengamuk bersama pemain mereka untuk meng’gomo’ pasukan Terengganu. Semoga perlawanan nanti tidak dicemari insiden seperti hari ini. Dan juga semoga pemain-pemain Terengganu dapat mengawal emosi ketika menerima asakan secara fizikal atau mental di sana. Peteh Tranung Peteh!

Keputusan Lain 
Selangor 3-1 Perak
Felda 1-0 N9
Sabah 1-2 T-Team
Sambung Bacaan


Pertama kali aku baca tajuk berita ni, aku ingat ia berlaku kat luar negara. Tapi aku silap. Tak sangka manusia di Malaysia semakin ramai yang menjadi kejam, berhati binatang. Diorang ni ada akal ke tak? Otak letak kat mana ni? Kat bontot kah? Selepas berita bayi dicampak ke dalam longkang hari tu, hari ni hati aku mendidih lagi bila baca kes bayi berusia 23 hari diliwat bapa sendiri. WTF?

Kat mana dia letak otak dia ni wei? Memang bangang bertingkat-tingkat. Kalau tak tahan sangat pun, pergi la buat benda lain. Jangan la liwat anak sendiri. Kalau aku jumpa binatang ni, aku nak sula dengan kayu besbol. Baru dia akan sedar erti penyesalan. Arghhhh geram!!

GOMBAK: Berang isteri dalam pantang enggan melayan kehendak seksualnya, seorang lelaki berusia 28 tahun bagaikan dirasuk syaitan apabila sanggup meliwat bayi lelakinya berusia 23 hari di dalam bilik di rumahnya di Taman Sunway, Batu Caves, di sini, kelmarin.  
Lebih kejam apabila tangisan bayi malang yang menahan kesakitan itu langsung tidak diendahkan si bapa durjana, sebaliknya dia menjadi lebih rakus dengan bertindak menutup mulut anaknya itu menggunakan tangan dengan kuat, sekali gus menambah derita si kecil. Bapa yang kejam itu berbuat demikian untuk mengelakkan tangisan bayi malang itu didengari isterinya yang ketika kejadian dilaporkan sedang berehat di ruang tamu rumah.  
Sumber polis berkata, tindakan keji dan kejam itu hanya disedari ibu mangsa berusia 39 tahun kira-kira jam 4 petang apabila melihat mangsa tidak bermaya ketika mahu memandikannya. “Si ibu terkejut apabila melihat bahagian mulut mangsa lebam. Pemeriksaan wanita itu kemudian mendapati bahagian dubur mangsa turut cedera.

Sumber: HMETRO
Sambung Bacaan

Kanggaru Kekah Harimau?

Posted In: . By Hazwan


  • Kali terakhir Malaysia kena bantai 5-0 adalah pada tahun 2007 di Piala Asia dengan Uzbekistan. Sebelum tu kena bantai 5-1 dengan China. Dua kekalahan memalukan ini telah merevolusikan pasukan bolasepak Malaysia dimana Malaysia berjaya menjuarai Pestabola Merdeka 2007, Sukan Sea 2009 dan juga Piala Suzuki 2010. Namun hari ni, sekali lagi Malaysia kena tibai 5-0. Kali ini dengan pasukan Kanggaru. Tak logik langsung Kanggaru makan harimau.
  • Pertahanan Malaysia selalu bermasalah. Benda ni bukan benda baru. Sebelum menang Piala Suzuki pun Malaysia dah kena bantai 5-1 dengan Indonesia. Namun kebangkitan yang tidak terduga telah membawa Malaysia menjuarai Piala Suzuki. Namun pemain pertahanan kembali membuat perangai lama. Sebelum ni dengan Singapura pun bolos lima bijik jugak. Tak boleh ke kalau kalah 2-0?
  • Makin lama aku makin menyampah dengan Rajagobal. Apa kejadahnya dia ambil Nor Hafiz Zamani sedangkan pertahanan Kelantan ada lagi yang power kot. Marzuki Yusof dari Terengganu pun ok. Midfield langsung tak hidup. Joseph Kalang Tie masih belum mampu menggantikan tempat Safiq Rahim. Dia lebih sesuai di posisi sayap. Lagi pun JKT tak jadi midfield pun tadi. Dah macam defender plak aku tengok.
  • Satu lagi benda pelik. Kenapa striker Kuala Lumpur bila masuk jadi pemain pertahanan? Dan kenapa harus ada Izzaq??
  • Kesian kat Safee Sali. Nak tarik minat kelab Australia punya pasal, sanggup turun bawah untuk kutip bola. Petang tadi dia jadi midfield dan striker sekaligus. Bawak bola, bila terlepas dia pergi rampas balik. Memang bersungguh-sungguh. Tak macam player lain.
  • Kenapa perlu pergi ke Australia untuk bermain secara bertahan? Kenapa perlu pergi sana untuk dibelasah? Tak malu ke?
  • Aksi tackle pengadil tadi memang terbaik. Tu je yang boleh dibanggakan.
  • Tak ramai budak UTP yang bola tadi. Takkan semua pergi briefing Petronas kot. Ke mana lagi ekor Harimau Malaya yang lain?
  • Nasi lauk ayam masih belum dijamah. Tak ada selera aku nak makan malam ni.

Sambung Bacaan

Manusia Berkaki Tiga

Posted In: . By Hazwan


“Kenapa jalan pakai satu tongkat…”

“Kaki tak ok lagi ke….”

“Kalau tak pakai tongkat takleh ke….”

“Tongkat tu macam takde fungsi je kat ko…”

Kat atas ni antara koleksi soalan yang aku selalu dapat sejak berhijrah menjadi lelaki berkaki tiga. Sebelum ni aku seorang lelaki berkaki empat. Aku tak marah pun dengan soalan-soalan macam ni. Aku dah biasa, tak rasa kecik hati, tak emo pun. Aku hanya akan emo dengan sesuatu yang orang terdekat je tahu. Tu pun kalau mereka tahu.

Jadi kenapa aku masih bertongkat? Supaya kelihatan macho kah? Supaya orang kesian kah? Atau menarik perhatiankah? Bukan. Aku tau aku tak macho, aku dan aku juga tak suka orang melihat dengan pandangan kesian. Apatah lagi ingin menarik perhatian orang lain. Tapi aku tahu aku patut membiasakan diri dengan situasi ini.

Aku rasa korang patut tahu. Patah tulang peha ni tak sama dengan patah jari kaki atau patah tangan. Tulang peha ni besar. Jadi proses penyembuhan dia agak lama. Kawan aku yang patah peha sebelas bulan yang lepas pun masih bertongkat. Tapi tu salah dia jugak, sebab kuat sangat hisap rokok. Dan setiap orang proses penyembuhan dia tak sama. Ada cepat, ada yang lambat. Aku ni lambat sikit. Doktor sendiri yang cakap.

Sebenarnya aku dah boleh berjalan tanpa tongkat. Tapi tak digalakkan sangat. Silap hari bulan, patah pulak besi dalam kaki aku ni. Sebab tu aku kena berhati-hati, bukan nak manjakan diri. Kalau ikutkan hati, dah lama dah aku sangkut tongkat ni kat dinding. Buat perhiasan. Tapi kalau aku sakit,, aku jugak yang tanggung, bukan orang lain. Kang tak pasal-pasal repeat FYDP lagi. Aku tak sanggup dah.

Aku buat entri ni untuk korang faham je dengan penderitaan orang yang bertongkat. Derita woih! Nak main bola pun tak dapat. Hanya orang yang pernah merasa je akan faham bagaimana perasaan aku ni. Contohnya Pojie. Sebab tu aku tak kisah sangat dia panggil aku cacat. Tu hakikat yang aku kena terima, dan hati aku dah kering. Memang takkan kecik hati dengan mulut orang macam tu. Tapi lain manusia lain hatinya. Mungkin orang lain senasib dengan aku takkan suka kalau korang tanya soalan macam yang korang tanya aku. Aku tak kisah.

Tak lama lagi genap 7 bulan aku bertongkat. Dan hari ni aku dah start bawak motor sendiri. Nasib baik selamat pergi dan pulang. Keh Keh Keh

Bagi yang pening-pening lalat, baca sini
Sambung Bacaan

Lintasan Dalam Hati

Posted In: . By Hazwan

Sekadar gambar hiasan

Setiap manusia ada masalah. Bibir tersenyum hati belum tentu senyum. Aku pun ada masalah. Banyak. Sampai aku terlupa yang mana patut diselesaikan dahulu.
***
Dah tiga hari badan rasa lain macam. Luar dan dalam badan rasa gatal. Bekalan tisu semakin kurang, plastik sampah mula dipenuhi tisu-tisu terbuang. Hidung tak henti-henti berhingus. Batuk semakin kuat. Kahak mula berkampung di tekak. Alahai. Pada waktu macam ni, perangai aku akan berubah kerana selsema boleh mempengaruhi cara aku berfikir. Dan juga emosi aku. Adakah ini PMS? haha. Doktor dah bagi ubat. Tapi masih belum diusik di atas meja. Malas betul.
***
Talk petang tadi bersama Abang Idham membuatkan aku terfikir Dah bersediakah aku untuk menjadi engineer? Rilek-rilek, FYP pun tak siap lagi.

Aku tertarik dengan satu ayat kat dalam slide, "Bahagiakan ibu bapa dahulu, baru kahwin". Sebijik sama dengan pesanan mak aku hari tu.
***
Semoga cepat sembuh. Kepada mereka yang sakit sahaja.

Sambung Bacaan

PMR

Posted In: . By Hazwan


Tujuh tahun lepas, pada waktu macam ni, dalam situasi yang adik aku sedang hadapi sekarang, aku hanya duduk mengadap televisyen lapuk kat rumah. Sesekali belek-belek buku rujukan. Lepas tu telefon kawan-kawan, kot-kot ada soalan spot. Walaupun keesokan harinya bermulanya Penilaian Menengah Rendah (PMR), aku tetap cool menonton tv. Dan ketika peperiksaan, aku jugak cool termenung dan merenung kertas. Sesekali menconteng apa yang aku rasa betul di fikiran. Kadang-kadang mengerling Hamdi di sebelah yang kusyuk menulis. Berpeluh jugak aku dalam tu. Waktu tu baru kenal erti penyesalan.

Tapi tu cerita dulu. Tadi aku sempat kol adik aku dan dia tengah study. Bagus, tak ikut jejak abang dia yang malas. Esok, PMR akan bermula dan adik bongsu aku merupakan harapan terakhir keluarga untuk mendapat semua A. Dalam keluarga aku sebellum tak pernah ada lagi yang dapat skor semua A. Rekod sebelum ni pun aku yang pegang keh3.

Buat Nur Hazirah, buat yang terbaik esok. Kalau dapat keputusan cemerlang mintak je apa-apa pun. Insyaallah dapatnya. Tapi dengan syarat mintak yang murah-murah la hehehe. All the best!
Sambung Bacaan

Cerita Ah Ben

Posted In: , . By Hazwan

‘Kriukkkkkkk……’

Bunyi pintu kayu kedai dibuka memecahkan kesunyian di waktu pagi. Suasana masih gelap. Dalam samar-samar satu susuk tubuh lelaki yang kurus kelihatan berjalan perlahan-lahan di dalam kedai sambil sibuk melakukan sesuatu. Barang-barang keperluan dapur di susun dengan kemas di atas rak. Botol-botol kaca yang berdebu di lap dengan cermat. Buah dan sayuran yang baru sampai petang semalam disembur dengan air agar kelihatan lebih segar. Sisa-sisa abu rokok yang dihisap petang semalam di sapu elok-elok dan dibuang di luar kedai.

Selesai mengemaskan kedai, lelaki itu menjengah ke kedai sebelah dengan memakai seluar pendek warna khaki dan baju pagoda warna putih kekuningan. Di sebelah kedai lelaki ini terdapat satu warung kopi yang di jaga seorang perempuan.

Cik Nab, macam biasa yer,” lelaki itu melaung dengan kuat ke arah pemilik kedai dengan pelat cina. Pemilik kedai itu kelihatan sedang membancuh air di dapur. Perempuan itu mengangguk perlahan tanda faham. Lelaki itu berlalu pergi lalu masuk ke kedai. Kemudian, dia keluar lagi bersama dua biji bangku kecil dan diletakkan di depan kedai. Lelaki itu mngeluarkan sekotak rokok Camel dari poket seluar, diambil sebatang dan dicucuh dengan mancis cap lada. Rokok itu disedut dalam-dalam dan dihembus dengan perlahan-lahan sambil mata terpejam.

Sambung Bacaan

Sambal Tok-Tok

Posted In: . By Hazwan

Sejak kecil lagi aku sudah membiasakan diri dengan makanan pedas. Bagi aku agak kurang nikmat makanan tanpa perisa pedas ni. Lagi nikmat bila makan makanan pedas sampai meleleh air mata dan hidung. Nikmat dia memang susah nak dicerita. Tak terkata. Tapi aku hairan macam mana lidah manusia boleh mengesan rasa pedas. Sebab dalam buku sains darjah enam dulu dia tulis lidah boleh kesan empat rasa je kan? Tak termasuk pedas kan?

Argh, lupakan.

Sebelum pulang ke UTP hari tu, aku dah siapkan tiga jenis perasa pedas sebagai bahan tambahan makanan iaitu budu yang dah dicampur dengan cili api, tempoyak dan rendang tok-tok. Sambal belacan aku malas nak bawak. Budu dan tempoyak ni aku beli je kat kedai kecuali sambal tok-tok yang aku buat sendiri. Sambal tok-tok ni aku mula kenal waktu cuti hari raya. Itu pun adik aku yang bawak balik resepi ni. Entah dari gua mana dia belajar resepi ni aku tak tahu. Jadi sementara masih ada masa lapang, aku nak ajar kamu semua cara membuat sambal tok-tok. Kalau yang dah tau tu sila duduk diam-diam.

Resepi Sambal Tok-tok

Ramuan dia mudah je, hanya ikan bilis dan cili api. Cili api ni aku rembat dari pokok yang mak abah aku tanam. Yang jenis kecik ni rasa dia memang pedas giler. Jadi, agak sesuai la dengan nafsu pedas aku. Ikan bilis pulak aku ambil dari peti sejuk. Rasanya adik aku punya haha. Kuantiti dia ikut suka je. Tak perlu buat sukatan macam buat kuih raya.

Sambung Bacaan

 
Ya Allah, peliharakanlah Terengganu
Baru je siap dah runtuh, tak sempat aku nak guna. Terengganu sekarang memang terkenal dengan kejadian bumbung runtuh. Tak habis-habis.

Papan tanda Maulidur Rasul dijadikan lantai tarian



Sambung Bacaan



Sambung Bacaan

Kemaruk Objek Bulat

Posted In: . By Hazwan

Jangan cari aku dalam ni. Sekadar Hiasan :P

Petang tadi aku lepak-lepak di tepi padang hoki. Saja nak mengambil angin sambil tengok kawan-kawan bermain bola. Aik, macam biasa masih kurang berbisa ketika finishing. Amin pula masih gagal menggunakan kaki kiri, asyik guna kaki kanan je. Micro kadang-kadang tenggelam dalam permainan. Radhi masih mengekalkan gaya permainan kelam-kabutnya. Dan yang lain juga masih tak berubah, sebab itu bolasepak Malaysia tak maju-maju kah3.

Sebenarnya rindu jugak nak bermain bola. Dah 6 bulan lebih aku tak bermain bola. Bila tengok keadaan kaki ni, aku tak tahu lagi bila ia akan pulih sepenuhnya. Tadi sempat jugak aku google tentang Eduardo Da Silva, pemain bolasepak Arsenal yang pernah patah kaki setelah diterjah keras pada February 2008. Selepas itu dia dirawat oleh pakar-pakar supaya kakinya cepat pulih. Selepas setahun, dia kembali semula dan berjaya menjaringkan gol pada February 2009.

Tapi kalau nak bandingkan dengan aku ni, memang jauh bezanya. Dia dirawat dengan rapi dan teliti manakala aku 2 bulan sekali baru jumpa doctor. Pemakanan tu bukannya terjaga sangat. Entah bila baru boleh nak start sepak bola lagi ni.

Kepada anda semua terutamanya lelaki, gunakanlah masa sihat anda dengan sebaiknya. Pada waktu petang tu, pergilah bersukan terutamanya main bolasepak. Jangan main game je. Game tu waktu sakit pun boleh main. Bolasepak ni, waktu sihat je boleh. Bagi perempuan tak payah mengada-ngada nak main bola. Kesian sangat aku tengok duk menyepak-nyepak bola camtu. Tak ada seni!
Sambung Bacaan

Sesungguhnya badan separa montel aku ni masih berasa sedikit lemah selepas 8 jam perjalanan semalam. Walaupun tak memandu, tapi letih jugak duduk memandang kiri-kanan jalan. Nasib baik lagu Senario dari kaset antik Zul dapat menceriakan suasana.

Sekarang aku adalah pelajar tahun akhir semester tiga secara tak rasmi. Tapi kalau secara rasmi, ini adalah semester dua, bukan tiga. Sebab apa? Kau godek-godek lah entri lama. Insyaallah jumpa. Bila melihat senarai subjek, aku dapat agak semester ini adalah semester aku yang paling sibuk berbanding semester lain. Jadi, kalau kau tengok blog ni dah tak berupdate, itu maknanya aku sibuk. Tapi kalau ada update jugak, itu maknanya aku tengah stress.

Dan ini adalah semester terakhir bersama mereka. Jangan tinggal daku woi!

*** 

Sebenarnya aku nak menulis lebih panjang lagi. Tapi kekangan perut yang asyik berbunyi dari tadi membantutkan percambahan idea untuk menulis. Nak ajak rumet pegi makan, dia masih terbongkang atas katil. Nak ajak Mirol, aku nampak dia tengah mengunyah roti tadi. Nak ajak orang lain, macam tak ada harapan jer. Ingin rasanya aku mengajak makwe-makwe UTP yang baru sampai ni untuk bersarapan bersama-sama. Mesti lagi berselera kan? Tapi risau memikirkan gosip-gosip liar yang bakal bertebaran, aku ambil keputusan untuk paw roti Mirol. Jom!!

*** 

Alhamdulillah, dah kenyang sikit. Hm, lama betul aku duk pikir tajuk entry ni tapi tak tahu nak letak apa. Dah tahu nanti baru aku publish.
Sambung Bacaan


Mood untuk mengupdate perlawanan kelayakan Olimpik antara Malaysia dan Jepun tiba-tiba terbantut bila mendapat berita tentang khabar buruk dari UTP. Daripada cerita yang aku dengar, beberapa bilik telah dipecah masuk sepanjang cuti semester yang pendek ni.

Yang paling kesian, seorang kawan yang aku kenal telah kehilangan koleksi kameranya termasuk kamera antik dan juga scanner khusus untuk kamera filem. Sedih jugak, kerana hampir semua barang yang hilang ini dibeli menggunakan duit yang diperolehi semasa berpraktikal dulu. Kawan aku yang lain kehilangan dua biji telefon bimbit dan duit. Dan ada lagi beberapa kes yang terjadi pada orang yang aku tak kenal.

Sebenarnya kes pencuri beraya di bilik student semasa cuti semester bukanlah perkara baru di UTP. Sejak foundation lagi, dah banyak cerita yang aku dengar, daripada kehilangan selipar jepun, kasut bola, laptop sampai la kepada kehilangan motorsikal. Skrip yang sama sentiasa berulang setiap kali cuti semester, raya atau pun waktu exam. Waktu solat Jumaat pun kadang-kadang pernah jugak berlaku.

Yang ni aku tak faham. Buat apa UTP memasang CCTV yang menelan belanja beribu-ribu ringgit tapi habuk pun tak boleh pakai. Tak boleh harap langsung. Dengar citer pakgad pun tak reti nak guna dan ada citer mengatakan CCTV tu hanya hiasan je. Kalau macam tu, baik pihak UTP letak je ‘orang-orang’ yang ada kat sawah padi tu kat setiap blok. Fungsi dia sama je dengan CCTV yang tak leh pakai tu iaitu menakutkan orang. Tu pun kalau orang takut lah.

Sambung Bacaan

Lukisan Kehidupan

Posted In: . By Hazwan


Aku ambil sekeping kertas, di atasnya aku lakarkan lukisan kehidupan. Aku lukis satu-persatu dengan molek dan berhati-hati. Di atasnya aku lukis satu pelangi impian sebagai penyeri kehidupan. Namun tak adil rasanya jika pelangi muncul sebelum hujan. Lantas aku padamkan lukisan pelangi, dan aku gantikan dengan awan gelap. Tiba-tiba hujan turun mencurah-curah dari awan gelap itu. Aku panik. Lukisan aku basah. Aku jatuh terduduk melihat hujan itu turun. Aku tak mampu berbuat apa-apa kecuali berharap hujan itu akan berhenti walaupun aku tak pasti bila ia akan berhenti. Semoga selepas hujan ini, pelangi akan muncul kembali dalam lukisan aku ini. Agak-agak, pelangi tadi akan muncul tak dalam lukisan aku ini? Mana la tahu kalau-kalau dia berkecil hati selepas di padam tadi. Herm..

Sejak bila aku pandai melukis ni?
Sambung Bacaan

Tahniah

Posted In: , . By Hazwan

"Ya Allah, limpahkanlah baraqah dan rahmat kepada dua pasangan mempelai ini, Kurniakanlah mereka zuriat yang soleh dan solehah. Kekalkanlah jodoh mereka di dunia dan di akhirat dan sempurnakanlah agama mereka dengan berkat ikatan ini. Ameen!"
Rufaidah & suami

Syuhaidah & suami
Semalam, dua coursemate aku telah selamat diijabkabulkan dengan pasangan masing-masing iaitu Rufaidah dan Syuhaidah. Sori, aku tak dapat datang ke majlis anda berdua. Jauh sangat la hehe


Tahniah juga kepada Syazana Ashila yang selesai menamatkan pengajian diploma di UNISZA. Sori tak dapat datang ke majlis konvokesyen anda hari ni. Dekat sangat ekeke. Semoga dapat menamatkan pengajian ijazah yang baru saja bermula dengan jayanya. Tahniah!

Gambar aku cilok dari Twitter Safwan Diah dan juga Nashunter 
Sambung Bacaan



Selama 22 tahun aku hidup kat dunia ni, aku rasa ayam merupakan haiwan yang paling ajaib kat atas dunia. Keajaiban ayam ni aku rasa mampu melawan keajaiban pembinaan Piramid Giza ataupun Tembok Besar China. Maaf, entri ini tiada kaitan dengan tajuk blog ini. Selepas bertahun-tahun aku membuat permerhatian ke atas ayam-ayam kat rumah aku ni, aku telah menemui beberapa keajaiban ayam yang belum pernah ditemui oleh saintis sebelum ini.
Salah satunya, ayam merupakan haiwan yang sangat romantik dan bertanggungjawab kah3. Dulu ada seekor ayam betina abah aku mempunyai skandal dengan seekor ayam jantan yang liar. Entah dari mana ayam tu datang aku tak tahu. Setiap pagi, ayam jantan tu akan menanti ayam betina dilepaskan dari reban. Selepas dilepaskan, pasangan ini akan keluar mencari makan dan bermadu asmara sampai ke petang. Apabila dah sampai maghrib, ayam jantan ini akan menghantar ayam betina ini sampai ke pintu pagar rumah sebelum menghilangkan diri ke kawasan berhampiran. Amacam, romantik tak? Kesudahan cerita ayam ini aku tak dapat pastikan kerana aku bukan duduk lama sangat kat rumah.
Ayam jugak mempunyai deria meramal yang mengagumkan terutamanya dalam menentukan sama ada hujan yang turun akan berlarutan untuk masa yang lama atau tak. Kalau waktu hujan lebat ayam duduk melepak bawah rumah atau pun bawah bangsal, itu maknanya hujan tu turun tak lama. Kalau hujan akan berlarutan sampai ke petang atau beberapa hari, anda akan melihat ayam akan keluar mengais makanan dalam hujan. Kelakuan ayam ini merupakan penanda aras bagi orang terdahulu untuk meramal kemungkinan berlakunya banjir hehe.

Sambung Bacaan

Pulang Beraya 2.0

Posted In: . By Hazwan




Selepas 9 bulan akhirnya aku berjaya menamatkan final year 1st semester. Lama kot, mana ada orang habiskan satu semester dalam masa 9 bulan. Paling lama pun koman-koman 5 6 bulan. Tapi penutup semester ni akau berdukacita skit. Paper last semalam, IACS susah nak mampus. Bagi aku je la, bagi orang lain tak lak camne. Takpe, barang dah lepas. So boleh tolak tepi.
Habis exam, bermakna bermulalah cuti aku selama 2 minggu sebelum memulakan semester baru sem depan. Dan tiba-tiba Eju ajak balik hari ni. So, aku balik dulu la yer. Nak sambung beraya plak walaupun ramai kawan-kawan yang dah balik ke U masing-masing. Akhir kata, selamat hari raya, maaf zahir dan batin.
Hm, malas nak packing >__<

Sambung Bacaan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...