Bukan Sekadar Cakar Ayam
Hanya ingin meneruskan kehidupan yang kuchalana....

Cuti ku..

Posted In: . By Hazwan Arif

Salam.
Dah lame aku tak update blog ni. Mcm2 prkara dah brlaku spanjang cuti ni yg masih ade sbulan utk dihabiskan. Boring weh. Dah la laptop buat hal. Tak tau nk baiki bila. hurm..

Tp, x boring sangat pun. Hari tu, lpas Raye Haji, penulis dan bdak UTP yg lain buat BBQ kat pantai Teluk Ketapang. Kosnye brjumlah RM380 ttp dipotong 300 sbb rumah penginapan disponsor oleh keluarga Musab. Hoho, tenqiu2. Agak best la malam tu. Kami mmbakar daging, ayam dan ikan. Fuh, nasib baik tak hujan mlam tu. Klau tak....

Penulis jga ade pegi brmain futsal brsama teman sekampung kat Bukit Tunggal. Lame sangat tak main. Main skejap je dah penat. Nasib baik rmai yg main, bleh la tukar2 org. Tapi tak tau sape yg menang atau kalah. Bnyak sangat gol. Haha..

Lpas tu main boling ngan UTPians, dan juga ngan member2 skolah SIF dlu. Yg paling, klakar pastinye nye Addin yg hampir mmbaling bola boling ke bhg sbelah. Maklumlah, 1st time main. Haha. Hadi amat brnasib baik, 1st time main terus dpt strike. Huhu..

Smalam, Addin buat sdikit jamuan kat umahnye sblum pulang ke UIA. Lebih krang 8 org yg datang. Thanx to Addin, nasi Ayam smalam sangat sedap.

Sebelum jari ni trhenti mngarang, penulis nk ucap Hepi Besday kat Ida dan kembarnye, Ayu. Bleh la join club org2 tua lpas nie. Hak2..
Bye2
Sambung Bacaan

Tagged By Hadi!!

Posted In: . By Hazwan Arif

Salam. Ini first time aku di tagged oleh org. Hmm.. Layan....

Apa yang kamu lakukan sekitar jam 10.17 semalam?
Tengok citer Royal Warrior sambil ajar Fizik kat adik yg amik SPM hari ni..

Selain itu, apa yang kamu lakukan sekarang?
Mengadap laptop

Adakah kamu akan bangun 7.00 pagi esok?
Kalu tak bangun pun, pasti akan dibangunkan oleh ibu yg tersayang.

Orang paling kelakar pernah jumpa?
Ramai sangat. Tak terfikir..

Takut untuk membesar?
Mmg. Masih ingin bermain-main…

Matapelajaran yang teruk di sekolah?
Bahasa Inggeris. Dah biase failed..

Kalau anda minum 14 mug bir, apa yang akan terjadi?
Entah. Tak try lagi.

Tidur dengan pintu terbuka atau tertutup?
Sentiasa trtutup.

Bila kali terakhir kamu buat perkara yang kamu rasa salah?
Time jawab exam hari tu. Dah tau salah tp buat jgk. Trpaksa daa…

Apa yang sedang kamu pakai sekarang?
Baju MU dan seluar Body Glove

What are you listening to right now?
Bunyi org tgh buat parit kat blakang rumah..

What’s your favorite number?
Lapan..

How is the weather right now?
Tak sejuk tak panas. Baru je lpas hujan.

Who was the last person you talked to on the phone?
Tak leh cakap. Nanti timbul kontroversi. haha

Merokok?
Belum lagi..

Eye color?
Dulu classmate cakap warna coklat. Mungkin..

Bulan kesukaan?

Bulan Sabit Merah Malaysia. Aku jd pengerusi time skolah rendah dulu..haha

Apakah movie terbaru yang kamu tonton?
Senario Episod 1. tak best!!.

Hari kesukaan?
Hari Jumaat. Rase lebih rileks..

Jika kamu boleh cakap sesuatu pada seseorang, apa yang kamu akan cakap?
Err…(lidah ku kelu)

Pelukan atau ciuman?
Apekah motif soalan ni??

Berkawan lagi dengan rakan-rakan di sekolah lama?
Mestila.. Ukhwah yg kukuh. Haha..

Left-handed atau right-handed?
Ada ke band name Righthanded??

Mahu tidur dengan berapa bantal?
Satu sudah cukup..

Tidur dengan seseorang atau bersendirian?
Biasanye dgan rumate dan berlainan katil. Haha..

Apa yang kejutkan kau pagi tadi?
Jeritan suara dr kakak… tak tahan..

Boleh teruskan hidup dengan tidak merokok?
Aku bkan smoker..

Pernah kawan baik kamu buat onar di belakang kamu?

Tak pernah ambik tahu..

Memilih untuk memberi nombor telefon?
Kalau org mintak, biasanye bg je..

Mana lebih suka: McDonald’s atau Burger King?
Dua2 tak suka. McD kot..

Mahu pergi ke Greece atau Hawaii?
Greece. Saya minat Sejarah..

Hari jadi yang menarik tahun ini?
Tak kot..

Mereka yang ditag?
-Dilla
-Syazwan
-Feeza
Sambung Bacaan

Post Sebelum Balik..

Posted In: . By Hazwan Arif

Salam. Hari ni 22 Oct, hari terakhir aku di UTP sblum brlepas pulang ke Terengganu ptang ini. Mcm biase aku akan mnaiki Boeing Kesatuan yg setia menemaniku pulang sejak mula2 aku masuk UTP lagi. Hmm, dalam sem ni, mcm2 pkara yg berlaku dalam hidup aku, ada yg gembira dan ada yg sedih.

Sem ini jugk aku mula mnjadi seorng blogger. Thanx to Hadi yg mnjadi sumber inspirasi aku sbgai seorg blogger(uwekkk). Yela, akukan slalu bace blog die. Haha..

Sem ni, aku mula mnjadi rajin sdikit. Mungkin sbb prsekitaran yg baru. Dulu aku tnggal kat Village 1, skarang tnggal di V4,yg nmpak lebih maju. Haha. Sem ni aku mula rajin study, buat asgnment bla3. Tak mcm dulu la tp still boleh dkatakan sbgai malas. Aku juga smakin rajin brmain game. Hurm…

Antara prkara mnarik bg aku dlm sem ni ialah time Sukaneka Tradisional smpena minggu kemerdekaan. Bnyak gak la prmainan tradisonal yg aku main. (rujuk post terawal) Team aku dpt tmpat kedua. Ok la. Lain2, larian merdeka, brfutsal dgan member2 V4 dan juga ngan bdak Chemi. Dinner Chemi jge sngat best bg aku.

Sem ni jgk aku smkin rajin kluar makan time tgh malam trutamanye dgan Sharir. Orang ajak aku, so aku ni ikut je la.. Mcm2 kdai aku dah prgi smpai pkerja kat kdai bleh knal aku. haha..

Sem ni juge, bnyak prkara mmbuatkan aku sedih dan trtekan.. Aku kehilangan seorg rakan yg mninggal smlam, datuk saudara aku mninggal dlm study week dan rmai lg yg telah pergi utk slamenye dalam sem ini. Al- Fatihah..

Lain2, aku tlah kehilangan helmet ksayangan(hehe),mndapat plbagai assignment yg brtimbun2, markah test yg teruk, quiz-muiz dan jgk final exam yg sngt teruk. Motor Legend yg aku slalu pnjam dgan Sharir jge tlah hlang. Hmm..mcm2 kehilangan tlah brlaku dlm sem ni.

Tp, let bygone be bygone. Aku harap, sem depan lebih baik dr sem sblumnye. Smoga aku akan lebih berusaha utk berubah. Insyaallah.

p/s: aku dah nak balik ptang ni. Dah pukul 2 tp masih blum packing barang. Malas btol!! Bye2..
Sambung Bacaan

al Fatihah...

Posted In: . By Hazwan Arif

Salam. Minngu ni mungkin minggu yg agak sedih bg warga UTP. Smalam sorng bdak foundation mninggal sbb heart attack kat padang bola. Pg tadi, aku dpt berita yg mgejutkan. Sorng member aku bdak UTP jgk, mninggal sbb accident sblum Subuh td. Aku sangat trkejut sbb arwah mmg baik dgn aku. Kami satu group mase Minggu Aluan Siswa dulu. Mngikut citer, arwah trlibat dlm kmalangan dgan kerbau on daway balik dr kdai mamak bersama sorg lagi bdak UTP.

Td aku telah ke hospital brsama-sama dgn member yg lain dgan menaiki kereta Qayyum. Dah rmai bdak batch aku kat sane trmasuk bdak2 Rakan Masjid dan staff UTP yg kbetulan pegi mlawat budak foundation yg mninggal smlam. Kat sane aku sempat mlihat arwak utk kali terakhir. Walaupun tak sanggup nk tgok, tp aku gagahkan diri bersama Din dan Aik utk masuk ke bilik mayat tu.

Aku masih trkenang sikap arwah yg gemar trsenyum dan mudah mesra dgan org lain. Senyuman itu masih kekal di ingatan…

al-Fatihah utk Allahyarham Hasnur Haziq- 1st year 2nd sem, Mechanical Eng

Sambung Bacaan

Masjid an-Nur

Posted In: . By Hazwan Arif



Td ada prmintaan dr Cik sUnNiMiSo. die nak tgok gambar2 masjid an-Nur UTP.Tapi aku tak de koleksi gambar tu. So, search kat internet je la. Tp history pasal masjid tak ade la. Tp yang aku tau, kos mmbina masjid ni sbnyak 28 juta. Bnyak tu. Inilah gambar masjid an-Nur UTP. Layan....











Ingat, masjid bkan utk tmpat utk mcntikkan kawasan je, tp yg penting utk ibadah.
hmm... Lame jgk aku tak pergi masjid ni..
Sambung Bacaan

Berfutsal....

Posted In: , . By Hazwan Arif

Smlam, bdak2 Chemi kos aku sramai 24 pegi ke Menglembu utk brmain futsal di Sport Planet. Mengikut jadual yg dibuat oleh projek manager, Hafiz Micro, kitorg spatutnye brtolak pkul 11.30.Tp, mcm biase semuanya lewat. Pukul 12 baru kami btolak. Hmm.. ape nk buat, janji Melayu, kate Mamat. Haha..

Kami dbahagi kpd 4 team. Dan setiap team bermain 4 game.. Team aku tak kuat sangt tp mnang la jgk satu game. Gol kemenangan aku yg score(bangga2). Sbnrnya bkan tak kuat, tp sbb lame sngat tak main. Sbb tu main 10 minit je dah dah rase mcm nak kena sakit jantung.haha. Tak mcm Nash n Syazwan, aku rase diorang brdua tu telan pil kuda. Tak letih lgsung. Haha. (gurau je)




Suasana kat sane sngat meriah krn kitorng je yg ade dlm tu. Court lain sumenye kosong. So, buat mcm rumah sdiri la. Haha..
Lpas 2 jam, kami semua pulang dgn perasaan gembira dan letih. Haha.



To Chemi student, thanx a lot. Sem dpan kite prgi lagi ye…


Sambung Bacaan

Ia Telah Berakhir...

Posted In: . By Hazwan Arif

Berakhirlah sudah sem keempat aku di UTP. Satu kesudahan yg sangat sedih bagi aku. Ye la kan, paper MEB smlam adalah yg trburuk bg aku sejak duk kat UTP ni. Bnyak yang gagal dijawab. Aku tak boleh nk salahkan soalan yang susah, mungkin aku tak ak cukup persediaan utk MEB smlam. Tp tak pe lah, aku dah berusaha. Skarang hanya berdoa dan bertawakal kpd Allah SWT ..



Tp kesedihan telah terubat sedikit. Malam smlam ade aku ade dinner dgan budak2 Chemi Jan 07. Sangat meriah bg aku, cukup utk merelease kan tension aku lpas exam smalam. Makan pun ok. Nasi Goreng, hot dog, udang celup tepung, dan bnyak lg tp aku tak ingat sbb makan kat tmpat gelap. Tak tau mkan pe. Haha.. dapatlah jgk mngenyangkan perut aku yg kosong sejak tgh hari.



Lpas tu, ade sdikit game yg di conduct oleh Wanie. Gamenye mudah, luah perasaaan cinta kat org sebelah tnpa gelak. Kalau tak, kene cabut kertas dlam kotak dan ikut arahan dlm tu. Game ni brmula dgan menyanyi jampi serapah. Haha..mcm ni,” Betul atau tidak, sarange bla2”. Haha. Aku tak reti nak eja laa.

Zai yg paling sporting, mnyanyi lagu Wonderpet kat depan sume org. Aku pun kena, tp kene buat iklan tntang air “Cuca –Cula’. Nasib baik tak kena nyanyi, klau tak trpakselah mngeluarkan bakat aku yg dah lame trpendam ni. Haha.


Lpas makan je, aku, Aik, Ah Seng, Nijey dan Mayak ronda2 skitar tasik UTP. Tak ade ape yg mnarik, just jalan-jalan dan mngambil gambar kat blakang Masjid An- Nur. Sangat cantik tmpat tu esp waktu malam.





Gambar2 ni ade yg yg diambil dari blog Fazley dan ade dr kamera sdiri tp kurang lawa la.

Lpas ni nak pergi main futsal dgan budak2 Chemi kat Mengelembu. Pastu ade match dgan Hadi mlm ni. Tu pun klau aku rajin nk pegi V1. Hadi, jgn terlalu yakin. haha...
Sambung Bacaan

Petang yg redup, angin sepoi-sepoi bahasa bgaikan menolak tubuhku ini kembali ke katil. Alangkah enak skali jika aku mnyambung smula tidur yg baru sahaja trhenti seketika td. Namun, apakah daya, masih ada halangan yg perlu ku tempuhi sblum mnjadi jiwa yg merdeka. Haha…<------poyo je ayat ni.

Hmm.. hari ni aku ade paper SP. Lega dah habis tp masih bimbang klau tak lulus. Ye la, coursework dapat sparuh je. Exam td pun boleh jwb skit2 je. Yg lain, hentam saja la..

Time mula2 masuk Chanselor Hall td mmg nerves giler la sbb bnyak lg yg function yg tak brape nak faham. Dah la sejuk nak mampus. Slepas brhempas pulas selama 3 jam, tamatlah hubunganku dgan SP yg mula terjalin sejak bulan 7 yg lpas. Gembiranye dpt clash dgn die,. Haha..

Lpas habis je exam, aku ,Aik, Ah Seng, Sharir, Hisham, Hamzah and Mat Minn ke Sabilah Restorrent utk mngenyagkan perut. Sblum makanan smpai, kitorg plan nak gi IRC dlm kul 3. Tp lpas mkn je, plan trus brtukar. Semua nk balik and tidor. Tak nak stady lg. haha. Mmg pemalas semuanye, mcm aku.

Hmm… dah hujan pun. Cuaca yg sejuk mmbuatkan hati ini lebih tertarik kpd katil kat blakang. Tp buku teks MEB berada di depan. Aku dlm dilemma…..
Sambung Bacaan

Pembaziran mase...

Posted In: . By Hazwan Arif

Hari ni hari Sabtu. Hari cuti bg bdak2 kos aku sblum brhadapan dgan perkara yg menakutkan, exam MEB n SP. Ape yg aku buat hari ni?? Hmm, bangun tidor je, lps buat prkara yg patut, aku prgi collect duit dari bdak2 Chemi V4 utk jamuan raye a.k.a jamuan habis sem(aku rase la). Haha..

Lpas collect duit, aku pinjam motor Mamat dan trus meluncur ke V1. Trserempak plak dgan bdak2 kos Chemi yg tgh breakfast kat V1 cafe. Aku pun join la. Lame sngat tak makan nasi lemak kat sane. Sedap!!. Kami pun brsembang pasal exam trutama Thermo yg macam ****.

Pastu aku pergi bilik Zack utk bg duit yg die suruh kutip smalam. Lpas ketuk bilik die brpuluh-puluh kali, die pun buka lah. Hmm, dah pukul 10 masih tdor lg. Lpas bg duit kat die, Amin ajak main PES kat bilik die plak. Haha, yg ni mmg aku tak boleh nak menolak. Kesian kat Amin kalah 5 dari 6 game. Haha.. mukenye sangatt trtekan.hak2…rilex2

Habis je main game, aku terus balik ke bilik dan mnginstall PES 2009 kat laptop aku. Lpas mginstall, aku pun main skejap dan terus tidor utk merehatkan otak. Hajatnye nak bngun stady lpas tu.

Aku bngun pd pkul 2 dgan smangat brkobar-kobar utk stady. Tp sayangnye, skali lg aku habiskan mase utk buat bnde lain trmasuklah mngarang bnde yg korang tgh bace ni. Konklusinya, aku tak sentuh lgsung buku hari ni.

Hmm. Ape nak jadi la dgan aku hari ni. Skali lg mase aku dibazirkn. Hampeh!!
Sambung Bacaan

Kefrustratan yang melampau...

Posted In: . By Hazwan Arif

Tadi aku ade exam Thermo. Banyak jugaklah yg tak boleh jawab td. Tp aku redha je la sbb dah berusaha kan, walaupun tak cukup. Lpas habis paper tu, rase tenang je walaupun tak dapat jawab dgan baik. Huhu.
Tp, bila smpai kat bilik, Ah Seng(Afif) tnye tntang final paper last year yg aku fotostat hari tu. Aku amik je la dan tgok soalan dlm tu. Lpas mmbelek soalan tu….

DEMMN(dgan gaya yg sopan)

Satu soalan dlam tu same sbijik dgn yg dalam exam td. Yang ni mmg betol2 buat aku frust. Knp la aku tak buat soalan tu smlm. Kalau tak, ade harapan jugak lah nak dpt fullmark kat bhgian tu. Hmmmm…..
Sambung Bacaan

Heppi Birthday Sharir..

Posted In: . By Hazwan Arif

Hari ini, genaplah 19 tahun rakanku, Sharir Sayuti manjadi seorang manusia. Beliau dilahirkan di Pahang dan mmbesar di Kelantan, Sabah, Kedah dan Terengganu(mungkin).

Beliau seorang EE student yg rajin brmain game, suke tgok cerita brsiri x kira la Korea, Jepun atau omputih. Beliau seorang yg kuat makan. Biasenye, beliau akan mnghabiskan 2 pinggan nasi setiap kali ke kedai makan trutama kat Sabilah Seafood (tak tau btol ke x name ni). Lpas tu beliau akan bungkus plak mkanan utk dibawa balik ke bilik(jarang2). Beliau juga seorang yg mudah trtekan trutama bila dpat mrkah test atau kalah dlm game. Biasenye kalah dgn penulis la. Haha..

Ape lg ek…. Hmm..bnyak lg nak citer ni tp tak bleh citer pnjang-panjang, nanti dia marah. Nk letak gmbar pun tak berani. hahha..

HAPPY BIRTHDAY SHARIR – ikhlas dari hati yg suci berseri….
Sambung Bacaan

1st paper...

Posted In: . By Hazwan Arif

Hari ni hari prtama exam. Alhamdulillah, penulis berjaya mnjawab paper HSE dgn tenang walaupun bnyak fakta yg penulis lupa. So, trpakselah mnggoreng skit kat bhg subjektif. Kat bhg objektif, penulis tembak je jawapan yg dirasakan btol. Nak meniru, tak nmpak. Hehe..

Perkara prtama yg penulis buat slpas habis exam ialah mendelete lcture note HSE yg ade kat dpan lptop ni. Lpas geram la konon nye. haha.. lpas tu, terus ke bilik Sharir utk main PES2009. Macam bese, penulis yg menang. Haha. Rilek Sharir, jgn tekang. Sabar2. Haha..

Lpas boring main PES, penulis pergi lunch, solat and tidow. Then, bngun pukul dua dgan niat nk smbung stady. Akhirnya, penulis smbung bermain PES. Haha. Malas btol la aku ni. Kan bagus klau aku ikut Hamzah ke IRC td. Takla mmbuang mase sangat.
Hmm.. Xpe, mlm ni masih ade. Study Hazwan Study…!!

p/s: doakan agar aku rajin study..
Sambung Bacaan

Gud Luck!!

By Hazwan Arif

Salam, bermula esok exam week bg penulis akan bermula. Inilah jadual exam penulis. Huhu.

1. Health Safety & Environment - 11 Nov 2008
2. Intro to Thermodynamics - 13 Nov 2008
3. Fluid Mechanics - 14 Nov 2008
4. Structured Programming - 17 Nov 2008
5. Material Energy Balances - 18 Nov 2008

So, doakan penulis dan rakan2 yg lain semoga berjaye ek.. Esok juga SPM akan bermula. Buat adik penulis, Nur Amirah Auni dan sepupu, Izzat Ramadhan, all da best for tomorrow. Buat molek-molek n jgn lupa brdoa.



Ingat, peluang pertama tak kan sama dengan peluang kedua. Thanx to Izzati atas nasihat tu. :D
Sambung Bacaan

Kempen anti- Rokok

Posted In: . By Hazwan Arif

Post ini ditujukan kpd org yang dikenali penulis di UTP ini. Berhentilah merokok. Jangan cuba memendekkan nyawa orang sekeliling anda.








Saya sayang kawan saya. Nyawa kamu semua amat berharga. Dan saya juga sayang nyawa saya. Hargai nyawa saya sprti saya mnghargai nyawa kamu semua.

p/s: post ini diilhamkan dari post Si Pilak dr Hadi. :p
Sambung Bacaan

Lawak 1

Posted In: . By Hazwan Arif

Do you know ?

After digging to a depth of 100m last year, Russian
scientists found traces of copper wiring dating back 1000 years, and came to
the conclusion that their ancestors already had a telephone network one
thousand years ago.

So as not to be outdone, in the weeks that followed,
American scientists dug 200m, and headlines in the US newspapers read:
"US scientists have found traces of 2000 year oldoptical fibers, and have
concluded that their ancestors already had advanced high tech digital
telephone 1000 years earlier than the Russians."

One week later, a Malaysian scientist Prof Dato' Dr Ir. Mat Jesh
Muhainin, reported the following:
"After digging as deep as 500m, Malaysian scientists have found absolutely
nothing. They have concluded that 5000 years ago, their ancestors were
already using wireless mobile phones."

Hahaha...
Sambung Bacaan

Satu kehilangan...

Posted In: . By Hazwan Arif

Salam..
Td aku dapat msj dari kakak yg sngat mngejutkan, datuk saudara aku meninggal. Then, sorng lg member aku telefon bgtau prkara yg sama. Aku sngat trkejut krn arwah kelihatan sihat sblum ni. Slpas mnelefon emak , baru aku tau yg arwah mninggal krn accident. Aku agak sedih sbb arwah amat rapat dgan aku. Aku slalu brjumpa dgan arwah stiap kali cuti. Last time aku brjumpa dgan arwah pd raya yg lpas. Dia klihatan sihat pd mase tu.

To Hamdi; aku harap ko brsabar dgan ape yg brlaku. Be Strong my friend…

Al-Fatihah utk Allayarham Hashim B Salleh..

p/s: Hamdi merupakan anak arwah dan juga classmate aku mase skolah dulu.
Sambung Bacaan




Aku mmmndang ke luar tngkap, mmrhatikan 2 batang pokok didepan bilik ku ini. Hmm.. anak burung tu dah tak ade. Mgkin kepaknye dah mantap, cukup utk mnrbngkan diri sendiri utk mncari sepatuk makanan. Kura-kura Jemi juga masih nyenyak tidor. Same seprti tuannya atau mgkin sprti rumatenye yang mnunggu matahari tegak sblum mmbuka mata. Manusia yg aneh, fikirku.

Atmosfera masih sejuk. Mgkin matahari masih mmanaskan enjinnya sblum mnerangi semula kegelapan malam. Aku mnjenguk keluar. Oh tidak! Hipotesis aku silap sama skali. Matahari tlah naik, tp silauan cahayanya dihadangi blok warna merah 4 tingkat. Sungguh tidak aneh skali.

Wan Mustapai is now online. Aik?? Awalnye bngun. Aku mengintai kebilik Deli. Beliau masih tidor, brsama rumatenye dan rumate aku. Hmm, mgkin diorang letih berdota smlam brsama Abu. Ade ape pd dota???Aku mnjenguk lg ke luar tngkap lg. Kelibat seseorng menarik prhatian anak mataku, berbaju oren dan brtudung hitam, barangkali brseluar jeans. Dr gerak bahasa tubuhnya, mmg sah dia tgh mncuci pinggan.

Hmmm.. hari tu aku dpt satu email. Dari seorng kawan. Dia tensyen dngan seseorng. Dan aku tau orng itu adalah aku. Aku rase sngat brsalah kat die. Aku xpatut buat mcm tu. Kadang2 aku alpa hngga lupa akan amanah yg dipegang. Aku nk pegi mntak maaf tp brani. Muka die nmpak garang. Mgkin sbb tu aku x dpat jawab EG dgan tenang.

I’m sory Hidayah, sbb aku slalu buat ko tensyen. Aku xtau samada ko mrh kn aku atau tak. Tp aku rase sngat brsalah. To Syahwal, aku juge nk mntak maaf dgan ko. SORRY..

Sambung Bacaan

Test dalam stady week..

Posted In: . By Hazwan Arif

Salam..
Petang ni, penulis ada test Engineering Graphic pd pkul 3pm. Malam ni plak ade test MEB. Hmm.. dlm stady week pun ade test jgk. Pening2..Doakanlah semoga penulis berjaya mnjawab soalan test hri ni.. Mintak2 tak cuai mcm test hari tu. huhu ..
Chow…

p/s: post ini ditulis utk mghilangkan rase nerves penulis. :p
Sambung Bacaan

Surat Berantai..

Posted In: . By Hazwan Arif

Sejak kbalakangan ni, penulis slalu je dpt msj ttg wasiat Rasulullah yg di forwadkan mlalui fs atau email. Surat ini kononnye ditulis oleh penjaga kubur Rasulullah SAW. Jom bace..

SURAT DARI ARAB SAUDI
(WASIAT UNTUK UMAT ISLAM SELURUH DUNIA)

Assalamualaikum.
Ini adalah surat wasiat dari penjaga makam Nabi Muhammad S. A. W. iaitu Sheikh Ahmad (Saudi Arabia)

Pada suatu malam ketika hamba membaca Al-Quran di makam Rasulullah S. A. W. selepas membaca lalu hamba tertidur dalam tidur hamba bermimpi di datangi Rasulullah S. A. W. lalu bersabda kepada hamba dalam 60,000 orang yang meninggal dunia di zaman ini tiada seorang pun matinya dalam keadaan yang beriman.
a) Isteri tidak mendengar suami
b) Orang kaya tidak lagi bertimbang rasa kepada orang miskin
c) Orang tidak lagi berzakat dan tidak membuat kebajikan.

Oleh itu wahai Sheikh Ahmad hendaklah kamu menyebarkan kepada orang Islam yakni supaya membuat kebajikan kerana hari penghabisan (Qiamat) akan tiba di masa bintang terbit dari langit. Sesudah itu pintu matahari akan turun di atas kepala.
Pesanan Hamba ini
a) BERSELAWATLAH kepada junjungan Nabi kita Muhammad S. A. W.
b) BERTAUBATLAH Dengan segera sementara pintu taubat masih terbuka.
c) BERSEMBAHYANGLAH Kamu sebelum kamu disembahyangkan
d) BERZAKATLAH Jangan tinggalkan
e) JANGAN MENDERHAKA KEPADA KEDUA IBU BAPA Hormatilah mereka.
f) MENUNAIKAN FARDU HAJI Bila berkemampuan.

UNTUK MAKLUMAT

1) Seorang saudagar dari Bombay telah menerima surat ini dan beliau telah mencetak sebanyak 20 salinan dan mengirimkan kepada orang lain. Dia kemudiannya dianugerahi oleh Allah dengan mendapat keuntungan yang besar dalam perniagaannya. Seorang hamba Allah telah menerima surat ini tetapi tidak mengindahkannya dan menganggap wasiat ini palsu. Maka selang beberapa hari kemudian anaknya meninggal dunia.
2) Tan Sri Ghazali Jawi, Bekas Menteri Besar Perak secara tidak langsung dipecat dari jawatannya kerana apabila menerima wasiat ini beliau terlupa mencetak sebanyak 20 salinan untuk disebarkan kepada orang lain tetapi beliau tidak menyedari kesilapannya lalu beliau mencetak semula wasiat ini dan terus mengirimkannya kepada orang lain dan selang beberapa hari kemudian beliau telah dilantik menjadi Menteri Kabinet Perdana Menteri.

FATWA DARI MAJLIS FATWA KEBANGSAAN-"KHURAFAT DAN BOLEH MENJATUHKAN MURTAD".

Majlis Fatwa Kebangsaan 1978 mengesahkan surat ini ditulis oleh paderi-paderi biara Blessings of St Antonio, Texas, USA pada tahun 1974/75 untuk mengelirukan umat Islam. Penulis asal surat ini ialah mendiang Father Francis Jose de Villa, seorang paderi Katolik dari Argentina berketurunan Arab-Syria (bekas penganut Islam, nama asalnya Mohamed Elias Skanbeg). Dia pernah bertugas di Instituto Sacristo Convocione Reliogioso di Brindisi, Itali sebagai mubaligh Katolik antara tahun 1966-1968di bawah Cardinal Agostino Casaroli. Father de Villa meninggal dunia pada tahun 1980 di Texas dalam usia 54 tahun.

Menurut Allahyarham Sayyed Mohamed Raisuddin Al-Hashimi Al-Quraisy, penjaga makam Rasulullah SAW di Madinah antara tahun 1967- hingga 1979, tidak ada penjaga makam bernama Sheik Ahmad antara tahun 1881 hingga 1979.
Bekas menteri besar Perak Allahyarham Tan Sri Mohamed Ghazali Jawi bertaubat dan mengucap kalimah syahadat sekali lagi di hadapan Kadi Daerah Kinta pada tahun 1976 setelah beliau mengaku pernah menerima dan mengirim surat ini kepada dua puluh orang kawannya. Peristiwa ini berlaku tidak lama sebelum beliau meninggal dunia. Bekas Kadi Daerah Kinta meminta beliau mengucap semula kerana bimbang beliau telah gugur syahadah (murtad).

Allahyarham Datuk Shafawi Mufti Selangor mengisytiharkan bagi pihak Majlis Fatwa Kebangsaan bahawa barang siapa dengan sengaja menyebarkan risalah ini adalah "melakukan syirik dan tidak mustahil jatuh murtad melainkan dia bertaubat dan menarik balik perbuatannya itu terhadap sesiapa yang telahpun dikirimkan risalah ini". (Surat Keputusan Majlis Fatwa Kebangsaan Malaysia Bil. 7/78/I).

Keputusan ini diiktiraf oleh Majlis Raja-raja Melayu dalam mesyuaratnya di Pekan pada 16 Oktober 1978, dipengerusikan oleh Almarhum Sultan Idris Shah, Perak.

Menurut Majlis Fatwa Kebangsaan 1978, menyebar surat ini "termasuk dalam menyekutukan Allah S. W. T. dengan syirik yang amat besar (shirk-i-kubra) serta mempermainkan Rasulullah S. A. W. serta menyebar dengan niat tidak baik kekeliruan dan muslihat di kalangan umat Islam.". Lagipun,"surat ini menggambarkan pembohongan yang amat besar terhadap junjungan besar Nabi Muhammad S. A. W. serta ajaran baginda kerana menggambarkan SHEIK AHMAD sebagai perawi hadith sesudah kewafatan baginda".

Allahyarham Datuk Sheik-ul-Islam Mufti Kedah dalam Risalat Al-Aman 1983/Bil 8, surat ini "paling kurang menimbulkan syirik kecil dan murtad secara tidak sengaja terkeluar dari Islam, serta syirik yang besar jika sengaja maka taubatnya tidak sah melainkan dibuat dengan sesungguhnya. Adapun jika seseorang itu menyalin surat ini kepada umat Islam lain, jatuhlah hukum ke atasnya mentablighkan perkara syirik dan khurafat. Sesungguhnya ulamak sependapat perbuatan itu sungguh besar syiriknya dan boleh mengakibatkan murtad walaupun tanpa sadar si-pengirim."





sumber: Khairil's Place of Thoughts
Sambung Bacaan

Malam ni sungguh sunyi. Tak ade bintang. Pokok didepan bilik ku ini juga tak bergoyang. Tp tak ada ape yg prlu dihairankan krn klau tak ade angin, pokok tak kan brgoyang. Lain la klau ada student UTP yg brgayut kat bawah tu.

Aku melihat ke luar tngkap, masih rmai student kat dpan blok aku masih mngadap computer msing2. Mngkin sedang stady atau mgkin sedang brmain game. Aku tak tahu. Yang pastinye aku tak boleh tidor malam ni. Langsung tak mngantuk. Mgkin sbb aku baru je minum air Nescafe td.

Lusa aku ade test SP, tulat pun ade test; MEB. Pastu ade hari ko-Q. Lpas tu ada plak ade test EG. Banyak weh… Tp aku masih begini; mngadap lptop, buka lcture notes tp tak bace dan terus khayal mlayan dunia siber yg alpa ini. Tp bkan mabuk..

Huh.. Nak buat latihan utk lab test SP pun malas. Nasib baik buat jgk skit2. Nk stady ngan rumate, dia dh tidor; pening kepale katenye. Hmmmm…

Speechless…..

Tidor je la…


p/s:tajuk post ini tak de kaitan dgan isi kandungannyei.hehe
Sambung Bacaan

Sehangat taik ayam..

Posted In: . By Hazwan Arif




Tiga hari lpas,bila habis je lab fluids mechanics penulis telah plan mcm2 prkara utk 3 hari cuti ni:

• Nak stady MEB test 3
• Stady SP utk Test 2
• Stady Thermo
• Buat assignment utk class ping-pong
• Siapkan assignment Engineering Graphics
• Siapkan lab report Fluids

Tp, slpas 3 hari cuti, hanye assignment EG je yg dh dibuat. Tu pun sket. Yg lain blum disentuh. Hak2.
Pmalas btol aku ni. Tgok citer dan main game je tau. Bile lg nk brubah ni? Final dah dekat.

Hmm…
Baiklah, malam ni aku akan berubah. Boleh pcaye ke???
Kite tunggu dan lihat.


p/s: Thanx to Miss Yvonne bcoz bg peluang kat penulis utk buat replacement utk lab FM.
Sambung Bacaan



Semalam, penulis prgi mendengar talk drp mantan PM Malaysia,Tun Dr Mahathir Mohamad.Tajuk yg dibincangkan ialah "National Identity And Power Sharing'.

Tun memulakan ucapan dgan membndingkan Malaysia dgan negara lain dr aspek identiti kebangsaan. Tun mngatakan bhawa,amat sukar utk Malaysia mmbntuk satu bangsa Malaysia yg mmpunyai satu identiti, yakni "National Identity".Ini krn, kbnyakan kaum mahu mngekalkan identity mereka sendiri. Maka, wujudlah jurang yg amat besar antara kaum trutama dr aspek perpaduan. Contoh terbaik adalah penggunaan sistem sekolah venakular, walhal sistem inilah yg menambahkan jurang perpaduan antara kaum di Malaysia ini. Tun mngatakan,system ini trpaksa dikekalkan utk meraih sokongan drp org bukan melayu. Ini krn, sokongan kaum bkan Melayu amat dprlukan utk mngukuhkan kerajaan.

Tun juga brkata, kbnyakan pemimpin politik skarang trutamaMelayu lebih brminat utk mngukuhkan kedudukan diri dlm arena politik brbanding memikirkan cara utk mmbantu bangsa Melayu yg semakin ketinggalan drp kaum lain.

Ulasan penulis

• Bg penulis , tdak perlu rasanye dwujudkan sekolah vernakular. Knp tidak kita mewajibkan setiap sekolah menawarkan subjek Bahasa Tamil dan Mandarin. Sesiapa yg brminat pun boleh belajar, tak kira Melayu, Chinese atau India. So, bahasa ibunda masing2 masih trjamin kan??

• Tun tak perlu la memprtahankan ISA tuh. Kejam sangat la. Lgpun, ia amat brtentangan dgan undang2 Islam. Dalam Islam, seseorang itu tdak dikira sbgai salah sehingga trbukti brsalah.

• Tun kadang2 tak faham soalan. Contohnye, bila saudara Hamzah(my coursemate yg comel haha) brtanye tntang penggunaan sistem pemerintahan Islam di negara ini, Tun mnjawab, kita tak boleh pakse org lain masuk Islam krana tiada pksaan dalam memeluk Islam. Tun merasakan bhawa saudara Hamzah cadangkan utk paksa non-Muslim untk masuk Islam. Sbnarnye, system pemerntahan Islam adalah trbaik dan telah dibuktikan dgan kejayaan tamadun Islam yg lampau.(rujuk buku teks sejarah F5)

• Penulis brsetuju tntang pndangan Tun trhadap Anwar. Umpama brmimpi disiang hari. Pndai2 die je nak letak tarikh nk ambil alih kerajaan. Macam ahli nujum plak. Haha. Klau nak amik, amik la skarang, tak perlu tunggu2 la.

Penulis mndengar talk ini dalam keadaan mngantuk. Mngkin bnyak point pnting yg terlepas atau trsilap dengar. Klau ade ksalahan, sila betulkan.
Salam.
Sambung Bacaan

Lawak Dari Malaysia...

Posted In: . By Hazwan Arif





Shah Rukh Khan dapat gelaran Datuk?? Itulah yg penulis bace kat surat khabar semalam. Die dapat gelaran tu sempena hari jadi Yang Dipertua Negeri Melaka, Tun Mohd. Khalil Yaakob ke-70,. Klakar weh. Ape sumbangan die kat Malaysia ni? Ini petikan dari Utusan,
“Setiausaha Politik kepada Ketua Menteri Melaka, Saadun Basiron berkata, DMSM dianugerahkan bagi mengenang jasa Shah Rukh Khan dalam bidang seni dan perfileman di peringkat antarabangsa, termasuk di Malaysia.”

Kah3. Tak masuk akal lgsung. Hampir putus urat ginjal penulis mmbace berita ini. Klakar weh. Pemimpin kita skarang dah buta agaknye. Begitu murah gelaran Datuk hingga diberi pd org yg tak tau pun pasal “Datuk”. Rendah sungguh mentality Tun Khalil nih. Ape rasionalnye bg kat budak tuh??Minat sangat ke Tun Khalil tu dgn SRK?? Penulis tak pasti.


Sambung Bacaan

Cerita Raya Pertama

By Hazwan Arif

Salam Raye..
Fuhhhhh….dah behabuk blog ni. Lame sangat tak buka.

Kali ni penulis nak citer pasal Hari Raya yg disambut beberape hari yg lepas.huk3
Pd pagi raye pertama, slepas mnjamah Nasi Kapit yg mnjadi kesukaan penulis, penulis bersama Abah, Abg Jang dan Abg Yu pegi smbahyang raye di Masjid Bukit Tok Beng.

Slpas smbhyang, kami pergi ke rumah nenek kat Seberang Takir. Lpas brsalam dgan To’Ki ngan Nenek ,kami trus pulang ke rumah dan brmula lah episode brminta maaf sesame ahli keluarga.

Lpas tu,penulis dan keluarga memulakan sesi brgambar. Suasana sngat riuh dgan brmacam karenah adik-bradik penulis. Yela kan, kami mmg dah lame tak brkumpul brsame2.


~aku dan keluarga~

Lpas tu, penulis brsama adik beradik yg lain pergi beraya ke rumah sedare–mare manakala mak dan abah duk kat umah sbb diorng x nak ikut skali. Kate nye nak tunggu org datang beraye.Rumah prtame yg kami pergi ialah rumah Che’ We iaitu kakak sulung abahku di Bukit Tumbuh. Disitu penulis dpt brjumpa sepupu-sepapak penulis yg yg kurang dikenali. Hmm dah rmai spupu penulis yg dah berkahwin dan dah ade yg bercucu.

Lpas tu, kami pergi ke rumah Pok Jak yg terltak hampir dgn rumah Che’ We. Sempat jugak la brtnye khabar dgn Pok Jak dan Mak Su Yah. Di sana ,penulis trserempak dgan sepupu penulis merangkap cikgu fizik dan guru penasihat thesis penulis di MRSM dulu, Cikgu Saidi. Slpas makan Nasi Dagang di sana, kami pegi ke rumah Che’ Ngoh di Banggol Pauh. Rmai jugak spupu dan anak spupu yg dah brada di sana.

Then, kami pergi ke rumah mak sdare yg merupakan tmpat brkumpul keluarga sbelah mak penulis. Dan brmulala episode usik-mngusik sesame spupu sbb kbnyakan kami adalah sebaya. So,bnyk la citer mnarik yg dikongsi. Huhu
Dalam jam 4 ptang, kami pulang ke rumah dan berehat utk mnunggu hari ray ke-2.Abg Yu plok balik ke Paka utk beraye di rumah mertua brsama Kak Zue.

p/s:kutipan duit raye hari pertama agak mengecewakan
Sambung Bacaan

Baca Ini...

Posted In: . By Hazwan Arif

Salam.
Tadi time penulis tegah buke blog sorng hamba Allah, penulis terpandang satu link yang namanya mcm diknali penulis. Penulis pun buka la blog tu. Then, penulis terpandang satu artikel yang diambil dari blog Mr Azizi Abdullah. Postnya agak panjang tp pendapatnya agak bernas, same seperti pandangan penulis.

Jika dulu,penulis seorang penyokong kerajaan,tp sekarang dah berubah angin. Bak kate orang,

”Semakin kita mnginjak dewasa,semakin matang fikiran kita”.

Begitu jugak mcm penulis. Tp,keadaan semakin mngelirukan. Mungkin kerana,penulis tak brape suka kan DSAI. Tak tau kenape….
Walau bagaimana pun,try bace artikel dibawah.

Azizi Hj Abdullah

Memang muakpun melihat ramai ahli-ahli Pas, terutama kalangan anak-anak muda, apabila berbadan Pas tetapi berbaju Keadilan. Sesekali semacam hendak menyindir betapa aqidah kepartian mereka sangat senang digoncang hinggut oleh pengaruh apa yang dianggap ‘reformasi’. Bagaimanapun maksud sedemikian tidak jadi apabila berpegang kepada seruan pemimpin tentang perlunya menafikan 2/3 BN. Pembangkang perlu disokong.

Termasuklah saya pun, selalu tergila-gila menyertai ceramah KeAdilan, menyumbang sesuatu tetapi kerana badan sudah tua, kerja seperti Unit Amal saya tidak lakukan.

Jika mahu mengimbau kembali Pilihanraya Permatang Pauh 26hb Ogos 2008, sebenarnya telah kelihatan ramai ahli-ahli Pas semacam sudah menjadi ahli Keadilan, malah mereka lebih Keadilan dari Pas, mabuk rasa mabuk nama. Mereka seperti Mat Rempit menaiki motosikal dengan baju KeAdilan, lambang dan bendera KeAdilan lalu singgah di markas-markas KeAdilan dan Pas. Lagak mereka, mereka telah merengkuh habis berbakti kepada KeAdilan.

Ketika berselisih dengan rakan-rakan (ketika ini sudah tidak ketahuan lagi yang mana Pas yang mana KeAdilan) sangat payah hendak membeza yang mana orang KeAdilan dan yang mana orang Pas. Mereka akan melaung dan menjerit ‘Reformasi’ dan bukan lagi ‘Allahu Akbar.’

Yang lebih mendukacitakan, ketika Pilihanraya ke 12 pada 8 Mac yang lalu, ada ahli-ahli Pas lebih menumpukan kerja buat, gerak amal, mencula undi dan tercongok di Pondok Panas KeAdilan lebih dari Pas, jika kawasannya calon Pas tetapi kawasan sempadannya calon KeAdilan.

Yang lebih malang pula apabila seorang YB KeAdilan yang cuba memperjuangkan maruah Islam atas nama sebagai individu Islam, membantah kepada kumpulan yang hendak merosakkan perjalanan undang-undang Islam, lalu Parti KeAdilannya hendak mengambil tindakan, orang-orang Pas ini juga marah-marahkan kepada calon tersebut.

Terakhir, dari mulut ke mulut mereka impikan peralihan kuasa melalui KeAdilan (PKR) dan apabila ada pemimpin Pas berceramah, mereka akan merungut dan membeber mulut jika pemimpin Pas mengupas soal Peperangan Kubra atau Nuzul Qur`an dalam kontek politik kini, kerana pemimpin Pas itu tidak mengulas dengan penuh semangat bagaimana peralihan kuasa dan kewibawaan Dato’ Seri Anwar menjadi pemimpin.

Contoh yang digambarkan di atas bukan atas niat cemburu atau sakit hati atau menidak pentingnya kejayaan PKR. Sebaliknya kerana hendak menyambung apa yang diucapkan oleh Presiden Pas, Tuan Guru Hj Hadi Awang ketika berucap di perhimpunan Nuzul Qur`an di Kompleks Pas Kota Sarang Semut pada malam 17 Ramadan yang lalu.

Memanglah Presiden Pas itu tidak membuat gambaran seperti senario di atas. Bagaimanapun kerana sikap dan gaya begitu, budaya baru ahli-ahli Pas, maka Presiden mengingatkan begitu.

Sangat penting apabila Presiden Pas mengingatkan semua ahli-ahli Pas agar tidak terlalu terbawa-bawa dengan usaha membentuk kerajaan baru hingga sanggup mengenepikan ideologi parti itu untuk menubuhkan sebuah negara Islam.

Yang lebih penting dan perlu diingat ialah bagaimana perlunya konsisten dengan dasar perjuangan, jangan lari dari jemaah.

Kemungkinan jauh di sudut hati Presiden, kebimbangannya ialah tidak mahu berlaku kepada ahli-ahlinya yang kononnya sudah mantap dengan aqidah perjuangan, jadi seperti peperangan Uhud; kerana sesuatu, meninggalkan medan perang sehingga lupa kepada pesan pemimpin.

Memang apa yang digambarkan di atas berlaku bukan saja ketika Pilihanraya Kecil Permatang Pauh pada 26 ogos yang lalu, sebaliknya berlaku di mana-mana ketika pilihanraya ke 12 yang lalu.

Begitulah seperti kata pepatah; lebih sudu dari bubur, berat rantai dari beruk yang ditunjukkan oleh sesetengah ahli Pas apabila berhadapan dengan parti PKR malah PKR sendiri selalu mendabik-dabik dada pula terhadap Pas apabila dilihat pengaruh mereka lebih kuat dari Pas, sedangkan tenaga kerja, sehinggalah menampal postar tetap bergantung kepada Pas.

Saya berpengalaman dalam soal ini ketika Pilihanraya ke 11 yang lalu, apabila menjadi Pengarah Majlis Tindakan DUN (MTD) dalam menghadapi pilihanraya dan ini berulang dalam pilihanraya ke 12 dalam kawasan di mana calon PKR bertanding.

Kita dapati semangat dan roh, dasar malah prinsip Pas benar-benar susut. Ahli-ahli Pas seperti menjadi ahli baru KeAdilan. Mereka berbangga.

Kita menyebut ini bukan bermaksud menghulur pisau untuk mencantas tali hubungan dan meretak Pakatan Rakyat. Tetapi kita mesti ingat, bagi mereka yang beragama Islam, yang belajar sedikit sebanyak asas agama, apabila memasuki parti, mereka pasti memahami dasar perjuangan, dasar partinya dan itulah pasak pegangan politiknya.

Manakala soal menyokong pakatan untuk menafikan 2/3 majoriti BN soal lain, tetapi bukan menggadaikan dasar dan aqidah politik dari sudut agama yang dipegangnya. Ini soal “ Roditu Islama Dinna!” atau "Kami redo Islam itu agama kami!” Ini bererti jika dalam soal lain, kita sokong menumbangkan BN tetapi dalam masa yang sama kita tidak rela gadaikan Islam.

Inilah soalnya dan inilah yang diperingat oleh Presiden Pas.

Tetapi malang, sebahagian besar pengikut Pas, malah sesetengah dari kalangan pemimpin Pas sendiri sudah terikut-ikut, terbawa-bawa malah sampai menjadikan Penasihat Parti Keadilan sebagai ‘anak angkat’ dan bukan mustahil sebagai ‘anak emas’ pula.

Tuan Guru Nik Abdul Aziz, selaku Mursyid Am kelihatan lebih berat condongnya, lebih tebal fanatiknya terhadap Presiden Parti Keadilan walaupun tidak merestui 100% dasar perjuangan Parti PKR.

Tetapi Tuan Guru lupa, menyokong berlebihan, mengeluar kenyataan yang hebat-hebat sama dengan menyokong dasar perjuangan Anwar Ibrahim. Ini bukan soal kebenaran Dato' Seri Anwar dalam menghadapi fitnah, tetapi ini soal kebenaran dasar parti.

Kenapa membolehkan Tuan Guru Nik Abdul Aziz menegur Mustafa Ali dan menegaskan Mustafa, sama ada sebagai penganalisis politik atau Pengarah Strategi Pilihanraya adalah sama. Jika teguran ini benar, benarlah juga apabila kita memberi sokongan berlebihan kepada Anwar, bererti juga kita membenar dasar PKR.

Ini kesilapan kita. Ini tarbiah yang tidak disedari oleh Syura Pas ketika berhadapan dengan kebangkitan pengaruh Anwar, sehingga ahli-ahli Pas sudah jadi anak ayam lupa kepada ibunya lalu suka sangat kepada bapa itik.

Maka kerana itu, kita berpendapat teguran dan peringatan Presiden Pas di Kompleks Pas Kedah pada 17 Ramadan bukan saja sesuai tetapi sangat perlu dilihat oleh semua peringkat. Kita percaya Presiden sangat kuat mempercayai dan menyintai dasar Pas dan bimbang ahli-ahli Pas lupa tentang dasar sendiri.

Jika trend dan kecenderungan ini berlarutan, ditakdirkan pula PKR menerajui pemerintahan negara, saya sangat kuatir anak-anak muda malah ahli-ahli Pas sendiri yang kini sudah mulai menggilai Dato' Seri Anwar Ibrahim akan berbondong-bongdong mengangkat bungkus minta dibenarkan mengemis di serambi rumah KeAdilan.

Apakah demi kerana kita mahu menafikan majoriti 2/3 BN atau terus menumbangkan BN maka Pas sanggup menggadaikan prinsip, dasarnya? Jika jawapannya tidak, maka Pas mulai sekarang, melalui pakar strategiknya, melalui penganalisa politiknya mestilah cepat membendung pengaruh ini, terutama di kalangan anak muda. Selain dari dasar dan prinsip agama, soal unsur sekular juga mestilah diambil kira.

Contoh yang paling mudah:
Bagaiamana mahu menarik anak muda supaya cenderung kepada pakaian jubah dari memakai kot? Kacaknya Anwar Ibrahim kerana tidak memakai jubah dan selekehnya bukan Anwar kerana serban dan jubah.

Kecenderungan kepada Anwar bukan kerana dasar partinya 100% tetapi kerana beberapa sebab. Di antaranya kerana simpati, ketokohan, berpidato yang tidak menjemukan. Apakah kerana pengaruh ini Pas tidak dapat mengawasi ahli-ahlinya dan jika mengawasi, dengan cara yang bagaimana?


~Post ini sebenarnya menggambarkan ape yg terbuku di fikiran penulis~

.
Sambung Bacaan

Letih...

Posted In: . By Hazwan Arif

Hari raya dah hampir. Semua org mgkin dah ready nak sambut raya. Sama juga macam penulis. Penulis akan berlepas pulang ke negeri Terengganu yang tercinta pada hari Khamis ini. Erm, lbih kurang 4 hari lagi.

Bagi orang lain, hari-hari sebelum pulang ke kampung mungkin menggembirakan tp tidak bagi penulis.

Assignment dan kerja berlambak-lambak. Sila rujuk dibawah untuk keterangan lanjut.

• Report thermo: Lebih kurang 30 muka surat dan ditulis dgan tangan,bkan
dengan keyboard.
• Report Fluids Mechanics
• Assignment Engineering Graphics(sangat banyak dan susah)
• Assignment MEB
• Pelbagai kuiz-muiz menunggu ; Thermo,MEB dan Fluids
• Assignment SP


Letih…….

......
Sambung Bacaan

Tragedi Di Bulan Puasa

Posted In: . By Hazwan Arif

Salam.
Mak penulis slalu brpesan,

Hidup kita ini jgn bnyak ketawa dan brgembira, nanti akan mudah mndapat kesedihan


Bila difikirkan semula,ada juga kbenarannya.

Smalam,penulis bersma 13 kawan yg lain telah kluar ke Ipoh.Hajat penulis hanya satu,ingin membeli baju raya. Selepas Asar, penulis bersama Mirol brkonvoi bersama Hafiz, Ameer dan Anjang dgan menaiki motor Mus’ab. Manakala yg lain mnyewa kereta.
Tempat prtama yg kami pergi ialah Jaya Jusco. Slpas brjalan-jalan skejap, kami ke Watson untuk membeli juadah berbuka. Wlaupun hanya air tin dan biskut Chipsmore,ia sangat mngenyangkn.

Selepas Solat Maghrib dan Isyak,kami pergi makan ke KFC. Kemudian, kami memulakan operasi mncari baju raya. Slepas broperasi selama 2 jam, penulis brjaya membeli sehelai baju raya yang dianggap terlawa antara yg terhodoh. Itupun selpas pnulis mncuba brhelai-helai baju disana.
Selepas bersuka-ria di Jusco,kami mrancang utk ke Greentown Mall. So,slepas mmbayar harga baju,kami terus ke tmpat parking motor.

EPISOD DUKA PENULIS BERMULA


Rupa-rupanya,helmet penulis; yang dpakai sejak 2bulan lalu yang berharga RM37, yang dibeli di Taman Maju , telah dikebas org. Perasaan marah, hampa ,tertekan mnguasai diri penulis. Pembntukan aura jahat mula kelihatan. Namun, nasib baik penulis ditenangkan kawan2 yg lain. Atas saranan kawan2 yg lain, penulis trpaksa mnumpang kereta Proto Sga yg dinaiki Mayak, Amin, Jahar dan Nijey.


Gambar kenangan helmet penulis yg masih disimpan. Lawa sangat ke??



Rancangan perlu diteruskan. Selepas smpai di Greentown Mall, penulis diajak berkaraoke dan bersnuker. Walaupun berat hati ini, namun penulis follow je. Selepas 2 jam disana, kami semua pergi ke Gerbang Malam, tempat mnjual barang-barang bundle dan tiruan. Selepas berulang-alik slama beberapa kali, penulis berkenan kat sehelai seluar jeans.

PENULIS BERDUKA LAGI

Saiz seluar yg diminta telah habis. Perasaan berbaur kecewa mnghantui penulis. penulis beredar dari Gerbang Malam dengan kecewa. Dalam keadaan tertekan sekali lg,kawan-kawan mngajak penulis ke McD. Kerana tiada selera,penulis hanya minum air Milo ais dan menge’Paw’ makanan member penulis sbgai sahur.

Selepas lepak disana slama 1 jam, kami bertolak pulang UTP. Dalam keadan yg masih marah, penulis trtidur dalam prjalanan pulang. Kami sampai di UTP pd pukul 3.30 pg. Sampai saja dibilik , penulis terus memejamkan mata kerana terlau letih (perasaan marah masih ada).

Tiba2 penulis terjaga. Laa, dah pukul 11.30pg. Skali lg penulis trpaksa ‘mengqada’ kan smbahyang subuh.
Astaghfirullah….

.
Sambung Bacaan

Ada Apa Dengan cinta?

Posted In: . By Hazwan Arif



Cinta.
Amat mudah ia datang tanpa diduga..
Namun kadan-kadang ia pergi begitu sahaja.
Hanya satu perkara bermain difikiranku.
Benarkah itu cinta?
Mengapa cinta begitu mudah pergi?
Mengapa ia tak pernah kekal pada satu hati sahaja??
Di saat cinta lain datang menghampiri, mengapa cinta ini begitu mudah tergoda?
Hingga melupakan cinta yang sebelumnya.
Ada apa dengan cinta?
Benarkah itu semua hanya cinta sesaat?
Atau ini hanyalah sebuah perjalanan dalam pencarian cinta sebelum cinta itu menemui pasangan cinta yang sebetulnya?
Entahlah….
Semua pertanyaan itu pasti mendapatkan jawapan yang berbeza dari setiap orang yang kita temui.
Bagiku,
Cinta adalah sesuatu harta yang harus dijaga dan dipertahankan..
Kerana hidup ini tiada erti tanpa cinta.
Tanpa cinta..
Hidup itu pasti kosong..
Pasti…
Namun..
Kepada siapa harus ku serahkan cinta ini?
Siapakah yang sebetul-betulnya berhak menerima cinta ini?
Aku buntu…
Sambung Bacaan

Raksasa Purba

Posted In: . By Hazwan Arif



Salam.
Td,time penulis tgh cari gambar untuk projek HSE,tiba2 je trnampak gmbar ni. Nampak macm menarik. So, penulis bukalah.

Ini la yang tertulis kat laman web tu:

Pada April 1977, pukat kapal nelayan Jepun Zuiyo Maru menarik naik sesuatu yang aneh dari dasar laut dekat New Zealand. Ianya adalah seekor haiwan laut misteri berukuran 14m panjang dan nampak seperti raksaksa laut zaman purba. Kelasi kapal menarik naik bangkai haiwan pelik itu dan mengambil beberapa keping gambar sebelum nakhoda kapal memerintahkan supaya bangkai itu dibuang kembali ke laut untuk mengelakkan ia dari mencemarkan tangkapan yang lain.

Selepas tiba ke Jepun, gambar yang diambil diteliti oleh Prof Tokio Shikama, seorang pengkaji haiwan purba Universiti Yokohama dan beliau mengistiharkan bahawa bangkai itu bukan dari sebarang spesis ikan atau mamalia yang diketahui. Malahan, beliau mengesyorkan bahawa ada persamaan antara bangkai itu dengan haiwan laut purba pleisiosaurus yang sepatutnya telah pupus lebihkurang 100 juta tahun yang lalu.

Beberapa kapal lain cuba mencari kembali bangkai tersebut tetapi tidak berhasil. Alangkah malangnya kerana satu bangkai haiwan yang telah pupus nilainya tidak terkira jika dibandingkan dengan tangkapan ikan bot yang terbabit.

Jika benar haiwan ini adalah raksaksa purba yang masih kekal sehingga baru-baru ini, maka ini bukti bahawa segala teknologi yang kita ada masih gagal membongkar segala yang ada di bumi ini, apatah lagi mengenai perkara-perkara ghaib yang nampaknya begitu mudah ditolak oleh manusia yang kononnya berpemikiran moden.





~Pos ini ditulis utk mengisi masa lapang penulis~
Sambung Bacaan

Kebuluran di padang pasir...

Posted In: . By Hazwan Arif

Kreuk,kreuk,kreuk. Perut bebunyi.

Hak ella.Tiba-tiba je rase lapar. Nk turun ke kafe,rase malas. Sambil merenung lampu kalimantan dibilik,tiba-tiba penulis mndapat idea.

Penulis pun terus mghantar mesej kepd rumate penulis yang sedang bergumbira bermain snuker di luar sana dengan meninggalkan penulis yg sedang bermuram durja.

"Aik,klau mu kuar makan,bli ke aku mee rojak se. klau ade la."

MESSAGE SENT

Harap-harap,die dapat membeli makanan untuk penulis di luar sane. Terbayang-bayang dimata penulis Mee Rojak dari Kedai Salam kat Taman Maju. Fuh,sedapnye.

Tiba-tiba,hanset rumate penulis brbunyi. La, dia tak bawa hanset rupenye. "Cam syial",penulis bermonolog sendirian. Camne ni,perut dah lapar. Tak tau nak buat ape lagi..

Penulis pun mengambil jawapan tutorial MEB yang dipinjam dari Hafiz untuk ditiru.

*MALAS*

Alamak. Penyakit penulis datang menyerang lg. Tidak!!

Selepas berusaha melawan virus malas, penulis akur. Penulis tidak sehebat kawan-kawan yg lain yg mampu melawan virus itu.huhu

Selepas berfikir dua tiga jenak,penulis membuka blog dan mula merepek seorng diri dgan menulis apa yang anda bace sekarang.

p/s:pd saat ini,perut penulis masih berasa lapar.
Sambung Bacaan

Bantulah aku.....

Posted In: . By Hazwan Arif

*Boring*

*Buhsan*

*Malas*

*Ngantuk*

*Tidor*

*Bangun*

*Tidor balek*

*Ape kes ni????*





Ya Allah,
Tolong lah hamba Mu ini..
Hapuskn sgala virus2 dan kuman2 yg mnybabkan aku mnjadi begini..
Seringkali aku lalai dlam mngingati Mu..
Juga lalai mnunaikan kewajipan ku..
Sbgai Muslim..
Sbgai anak..
Sbgai sahabat..
Dan juga sbgai pelajar…
Aku hanyut..
Aku lemas..
Terus lemas dlam kehidupan yg kuchalana di UTP ini..

Ya Allah..
Sempena Ramadhan Al-Mubarak ini...
Bantulah aku dlam mncari cinta sebenar..
cnta yg mmbawa ke jalan yg diredhai..
bkn jalan yg dibenci oleh Mu..

Ya Allah...
Tolong lah aku..
Kuatkan smngat ku ini…
Berilah aku petunjuk dan pedoman…..
Dlam mncari jalan yg terbaik..
Utk mnginjak kealam yg lebih dewasa…
Juga utk mnjadi seorng insan…
Yg bkn hanye seorg manusia biasa………
Sambung Bacaan

Alhamdulillah. hari ini merupakn hari brsejarah buat penulis. Selepas brsusah-payah sblum ni, akhirnya, penulis ader blog sendiri. Susah jugak nak buat blog ni. Ingatkan senang je tp susah nak mampus. Ye la, penulis ni bukan nye budak IT. Pasal computer pun tau skit-skit je. Jadi klau ade kkurangan tu, faham2 jela ek??

Sebenarnye, penulis tak pernak terfikir pun nak buat blog ni. Entahla, penulis pun x tau camne dapat idea nak buat blog ni. Mungkin sbb slalu bace blog kengkawan penulis kot esp Hadi punye blog. Mmg power la blog dia. Sbb tu buat blog ni x bg tau kat die. Malu2. tkut kena kutuk.. haha..

Yg posy sblum ni tu, hnye percubaan. Saje je nk tgk, ape yg akan kuar bile penulis post artikel. mane la tau klau kuar bnde lain kot. 1st time ni. Haha.

Ermm… x tau nk tulis ape lagi.

Idea oh idea, kemane ko ek??

Oh ye.. Pagi tadi, penulis and the gang (Mikro,Amin,Jahar,Mirol,Mat Anif n Pok Kem) telah mnjoinkan diri dlm sukaneka prmainan rkyat yg dianjurkn smpena Indpendence Week.. Alhamdulillah, team kami brjaya mndapat tmpat kedua. Ok la tu drpd xdapat ape2 lgsung. Dpt mkn free kat V4 slame 2 hari plak tuh. Jimat duit blanje.haha.

Seronok gk maen hri ni. Yela kn,kitorng dh besar n dh lame x main prmainan kanak2 tu. Jd, kitorng trpakse utk mngingati semula skill-skill dan cara-cara utk menipu yg ada dlm prmainan tradisional ini. Antara prmainan tradisional yg dimain kan td ialah Teng-teng, sepak raga, batu seremban, mganyam ketupat, tarik pelepah nyor(kelapa) dan regu. Yang paling susah bg penulis ialah mnganyam ketupat. Dah banyk kali try tp taj brjaya jgk. Bentuk ketupat pun tak ade. Last skali, Amin mnyuruh penulis utk mnjdi jurukamera mase aktiviti tu. Hahaha..

Yg pling klaka, Pok Kem tlah meng’paw’ ktupat yg telah dibuat oleh demonstrator
dan mngaku sbgai miliknye. Brtmbahla blangan ktupat milik kitorng. Nasib baik dok brigat. Kitorng jge mengelat(main tipu) dlam acara regu .Antarany, mngntai jwpan kat tngan Pok Kem. Mgkin sbb itu kot, kitorng brjaye mnjawab sume soklan dgn btol. Haha..

Tp, prmainan yg paling mnarik bg penulis ialah sepak raga krn kitorng brjaye mndapat markah trtinggi(42 jer). Mklumlah, rmai dr team kitorng yg expert dlm mnimbang bola ni esp penulis sendiri. Hehe(x tipu ni).

Stelah brpenat lelah dipusingan klayakan, akhirny team kitorng layak ke final. Ttp malang nye, kitorng tewas 1-0 dalam acara Tuju Selipar dtangan senior.(dok puah ati goh)
Wlaupun bgtu, Hanif brjaye mmukul kpala salah seorng senior dgn selipar.haha.
Agak kesian la. Nasib baik die sporting dan tak marah. Klau tak……

Selpas brmandi peluh di v3, penulis dan Amin brgegas pulasng ke bilik utk prtandingan PES d blik pnulis. Nampknya Amin yang dengki dgn kehebatan penulis semakin mnunjukkan pningkatan yang ketara dan brjaye menewaskan penulis dlm 3 game. Penulis pun mnang 3 kali gak. Kire adil la tu.

Ok la. Penulis nk brhenti disini. Salam..
Sambung Bacaan

Sekadar pengenalan......

By Hazwan Arif

Pada satu malam, 16 Januari 1989, pada ketika itu kilat sabung menyabung, petir saling memanah, guruh saling sahutan,.mungkin kerana menyambut kedatangan salah seorang budak yang akan mengubah dunia kanak-kanak. Dengan mata berkelip-kelip, si kecil tersebut memandang dunia. Si kecil itu bertanya, kenapa aku hidup.? Adakah untuk menjadi pekerja pengutip sarang layang-layang.? Atau untuk mencukupkan bilangan 5.5 bilion manusia ketika itu.? Si kecil masih lagi tidak tahu.kerana si kecil masih kecil dan tiada siapa yang menyangkal kekecilan beliau. Namun si kecil dengan sedaya upaya berjaya hidup dalam kesusahan.halangan demi halangan menimpa beliau.Hujan dan panas serta ribut petir tidak pernah memutuskan semangat beliau. Beliau suka matematik. Beliau dapat no 1 dalam kelas. Dan beliau tidak kecewa jika dapat no 2 kerana beliau tak pernah dapat no 2. Beliau jarang gagal. Sebab itulah beliau berkeinginan untuk membawa impak dalam dunia manusia. Beliau benci menunggu dan ditunggu. Beliau benci tipu helah. Beliau suka kejujuran dan persefahaman.Mengapa kita saling membenci.? Mungkinkah kerana ego kita yang mahu menjulang diri sendiri walhal diri sendiri tidaklah seindah yang diwara-warakan.? Kenapa presiden tidak menghantar diri sendiri untuk menentang keganasan.? Kenapa dihantarnya anak-anak buah yang hanya mampu menurut perintah demi menyara kehidupan keluarga.? Korupsi dan retorik hanya akan membunuh sesama sendiri.bila ada yang keluar mencabar ketelusan sistem yang disangka dapat menghadirkan keamanan dan kesejahteraan duniawi,si penentang terpaksa menghabisakn sisa hidup di kandang orang salah. Kenapa.? Ketika itu si kecil masih belum faham.kerana si kecil masih belum perlu untuk memahami situasi yang berlaku oleh sebab sayang akan kepentingan diri sendiri. Walhal mereka tidak sedar itu hanya akan merosakkan diri sendiri,menghancurkan budi pekerti.ada apa dengan dIskriminasi.?si kecil masih belum memahami....

hasil ilham-Abu Raihan-



Sambung Bacaan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...