Sambal Tok-Tok
Sejak kecil lagi aku sudah membiasakan diri dengan makanan pedas. Bagi aku agak kurang nikmat makanan tanpa perisa pedas ni. Lagi nikmat bila makan makanan pedas sampai meleleh air mata dan hidung. Nikmat dia memang susah nak dicerita. Tak terkata. Tapi aku hairan macam mana lidah manusia boleh mengesan rasa pedas. Sebab dalam buku sains darjah enam dulu dia tulis lidah boleh kesan empat rasa je kan? Tak termasuk pedas kan?
Argh, lupakan.
Sebelum pulang ke UTP hari tu, aku dah siapkan tiga jenis perasa pedas sebagai bahan tambahan makanan iaitu budu yang dah dicampur dengan cili api, tempoyak dan rendang tok-tok. Sambal belacan aku malas nak bawak. Budu dan tempoyak ni aku beli je kat kedai kecuali sambal tok-tok yang aku buat sendiri. Sambal tok-tok ni aku mula kenal waktu cuti hari raya. Itu pun adik aku yang bawak balik resepi ni. Entah dari gua mana dia belajar resepi ni aku tak tahu. Jadi sementara masih ada masa lapang, aku nak ajar kamu semua cara membuat sambal tok-tok. Kalau yang dah tau tu sila duduk diam-diam.
Ramuan dia mudah je, hanya ikan bilis dan cili api. Cili api ni aku rembat dari pokok yang mak abah aku tanam. Yang jenis kecik ni rasa dia memang pedas giler. Jadi, agak sesuai la dengan nafsu pedas aku. Ikan bilis pulak aku ambil dari peti sejuk. Rasanya adik aku punya haha. Kuantiti dia ikut suka je. Tak perlu buat sukatan macam buat kuih raya.
Kemudian, dengan menggunakan lesung batu aku tumbuk cili api sampai lumat. Kalau nak guna blender boleh kot tapi nanti nama dia dah tak jadi Sambal Tok-Tok dah. Mengikut cerita, nama Sambal Tok-Tok telah diilhamkan daripada bunyi lesung batu yang ditumbuk ketika membuat sambal ni. Jadi lebih afdhal jika guna lesung batu berbanding blender. Kemudian masukkan ikan bilik ke dalam lesung batu dan tumbukkan sampai jadi macam dalam gambar diatas. Selepas itu, gaulkan bersama-sama cili api yang ditumbuk lumat tadi. Berpeluh ketiak aku buat aktiviti menumbuk ni.
Selepas penat menggaul, panaskan minyak didalam kuali. Aku tak pasti nak letak minyak banyak mana sebab mak aku yang tolong letak. Buat anggaran sendiri la ek. Kalau nak buat sambal tinggi kolesterol, letak la minyak banyak sikit. Selepas minyak dah panas, humbankan saja bahan-bahan tadi dari jarak yang dekat. Dan jangan bukak api besar sangat, nanti hangus. Ini merupakan part yang paling bosan kerana aku terpaksa menunggu terlalu lama untuk ikan bilis menjadi garing. Dan jangan lupa kacau bahan ketika masak, nak kasi garing dia sama rata.
Selepas hampir sejam, anda akan melihat warna ikan bilis tadi akan bertukar kepada warna keperang-perangan
Kesimpulannya, kalau aku nak bawak lagi lepas ni, aku nak suruh adik aku buat pulak. Tak larat nak buat sendiri. Lagi pun apa guna ada adik perempuan tiga orang kalau tak boleh nak tolong abang sendiri kan? Kah kah kah
Selamat mencuba~
15 Respon untuk kisah Sambal Tok-Tok
hantu pedas jugak mung ni..haha
ganu makan pedas ke??ehehe
jangan abeskan dlu..nant gua mau serang bilik ..haha
ces..
hahaha
statement last tu sungguh xboleh blah.. sian adik ko :P
hulamakk. boleh geng la. gua suke gile mkn pedas pedas
ada lagi x?nak try buleh?bg kiteorg ckit..hehe..~
@amin ~ meh2..ade lagi satu bekas..
@izzati ~ xpe, adik aku..bkn adik org lain haha
@wadi ~ lu pompuan, xleh mkn pedas2..fhm?hhaa
@mareney ~ ader2..tp buat sndiri la haha
tak faham kenape entah pmpuan tak leh mkn pedas. ce bagi tahu. ce bagi
tak sesuai utk sistem peranakan kot haha
seppp sikit.. aku pun suka makan pedas.. nanti aku nak buat la sambal tu! cam best! heheh~~
selamat mencuba =D
pandai masak no..
saya follow
masak sambal dan nasi je bro..boleh la nk hidup haha
jom tgk jwpn psikologi syeedasaniey
http://syeedasaniey.blogspot.com/2011/10/jom-tengok-jawapan-ujian-psikologi.html
salam perkenalan
sudah 4low kamu..4low kongsi balik yer
wah..best yer sambal..tiba2 trgn lak nak mkn. tp skrg tgh mlm...mne nak cri...hehe
adminkongsi suka entry kamu. mntk izin kongsi yer. jika izin sila paste link entry disini.
http://kongsi-apa2-aje.blogspot.com/p/berkongsi-disini.html
mekasih (^_^)
maaf, tak berminat =)
org Gnau makan pedas yek? heheh ni mesti tryy niii
Klik Sini Untuk Komen