Antara makanan yang aku tak pernah rasa jemu bila makan adalah pisang goreng. Kalau nasi tu lain cerita lah. Tapi part  yang paling susah dalam bab pisang ni adalah dalam mengenal jenis-jenis pisang. Aku sangat respek dengan mak dan abah aku ni. Sekali tengok je dah dapat agak tu pisang jenis apa. Pisang nangka lah, pisang kelat abu dan beberapa nama lagi. Aku pulak, sekali tengok je terus terliur hehe.
Berbalik kepada cerita pisang goreng. Selepas membuat penilaian terhadap pisang-pisang goreng yang aku pernah makan sepanjang pengalaman hidup di Terengganu, Perak dan juga Pulau Pinang, aku memutuskan bahawa pisang goreng Terengganu adalah yang paling best. Sebabnya, acuan tepung yang digunakan di Terengganu agak sedap.
Pernah sekali, aku pergi membeli pisang goreng di Seri Iskandar bersama Migho. Aku tengok pisangnya dipotong nipis-nipis. Sebatang pisang tu, aku tak tahu dia potong kepada berapa bahagian. Selepas itu, pisangnya disalut dengan acuan tepung yang sangat tebal dan pekat. Selepas digoreng, memang lah nampak besar tapi pisangnya kecik je. Yang besarnya adalah acuan tepung tadi. Jadi, layakkah ia dipanggil pisang goreng? Haha
Tentang pisang goreng kat Pulau Pinang, aku malas nak komen banyak-banyak. Sebab pengalaman makan pisang goreng kat sana tak banyak sangat. Kalau pasal seafood, aku tahu lah. Sekarang, antara kedai pisang goreng yang tengah top kat lidah aku sekarang adalah pisang goreng di depan Sekolah Ibrahim Fikri. Yang lain-lain kurang mesra tekak skit. Tapi kalau ada di depan mata aku rembat je hehehe.
Oh, hampir telupa. Di Terengganu, pisang goreng dikenali sebagai goreng pisang. Dan satu lagi, mungkin penilaian aku ni berat sebelah hahaha