Bukan Sekadar Cakar Ayam
Hanya ingin meneruskan kehidupan yang kuchalana....

Malam ni sungguh sunyi. Tak ade bintang. Pokok didepan bilik ku ini juga tak bergoyang. Tp tak ada ape yg prlu dihairankan krn klau tak ade angin, pokok tak kan brgoyang. Lain la klau ada student UTP yg brgayut kat bawah tu.

Aku melihat ke luar tngkap, masih rmai student kat dpan blok aku masih mngadap computer msing2. Mngkin sedang stady atau mgkin sedang brmain game. Aku tak tahu. Yang pastinye aku tak boleh tidor malam ni. Langsung tak mngantuk. Mgkin sbb aku baru je minum air Nescafe td.

Lusa aku ade test SP, tulat pun ade test; MEB. Pastu ade hari ko-Q. Lpas tu ada plak ade test EG. Banyak weh… Tp aku masih begini; mngadap lptop, buka lcture notes tp tak bace dan terus khayal mlayan dunia siber yg alpa ini. Tp bkan mabuk..

Huh.. Nak buat latihan utk lab test SP pun malas. Nasib baik buat jgk skit2. Nk stady ngan rumate, dia dh tidor; pening kepale katenye. Hmmmm…

Speechless…..

Tidor je la…


p/s:tajuk post ini tak de kaitan dgan isi kandungannyei.hehe
Sambung Bacaan

Sehangat taik ayam..

Posted In: . By Hazwan Arif




Tiga hari lpas,bila habis je lab fluids mechanics penulis telah plan mcm2 prkara utk 3 hari cuti ni:

• Nak stady MEB test 3
• Stady SP utk Test 2
• Stady Thermo
• Buat assignment utk class ping-pong
• Siapkan assignment Engineering Graphics
• Siapkan lab report Fluids

Tp, slpas 3 hari cuti, hanye assignment EG je yg dh dibuat. Tu pun sket. Yg lain blum disentuh. Hak2.
Pmalas btol aku ni. Tgok citer dan main game je tau. Bile lg nk brubah ni? Final dah dekat.

Hmm…
Baiklah, malam ni aku akan berubah. Boleh pcaye ke???
Kite tunggu dan lihat.


p/s: Thanx to Miss Yvonne bcoz bg peluang kat penulis utk buat replacement utk lab FM.
Sambung Bacaan



Semalam, penulis prgi mendengar talk drp mantan PM Malaysia,Tun Dr Mahathir Mohamad.Tajuk yg dibincangkan ialah "National Identity And Power Sharing'.

Tun memulakan ucapan dgan membndingkan Malaysia dgan negara lain dr aspek identiti kebangsaan. Tun mngatakan bhawa,amat sukar utk Malaysia mmbntuk satu bangsa Malaysia yg mmpunyai satu identiti, yakni "National Identity".Ini krn, kbnyakan kaum mahu mngekalkan identity mereka sendiri. Maka, wujudlah jurang yg amat besar antara kaum trutama dr aspek perpaduan. Contoh terbaik adalah penggunaan sistem sekolah venakular, walhal sistem inilah yg menambahkan jurang perpaduan antara kaum di Malaysia ini. Tun mngatakan,system ini trpaksa dikekalkan utk meraih sokongan drp org bukan melayu. Ini krn, sokongan kaum bkan Melayu amat dprlukan utk mngukuhkan kerajaan.

Tun juga brkata, kbnyakan pemimpin politik skarang trutamaMelayu lebih brminat utk mngukuhkan kedudukan diri dlm arena politik brbanding memikirkan cara utk mmbantu bangsa Melayu yg semakin ketinggalan drp kaum lain.

Ulasan penulis

• Bg penulis , tdak perlu rasanye dwujudkan sekolah vernakular. Knp tidak kita mewajibkan setiap sekolah menawarkan subjek Bahasa Tamil dan Mandarin. Sesiapa yg brminat pun boleh belajar, tak kira Melayu, Chinese atau India. So, bahasa ibunda masing2 masih trjamin kan??

• Tun tak perlu la memprtahankan ISA tuh. Kejam sangat la. Lgpun, ia amat brtentangan dgan undang2 Islam. Dalam Islam, seseorang itu tdak dikira sbgai salah sehingga trbukti brsalah.

• Tun kadang2 tak faham soalan. Contohnye, bila saudara Hamzah(my coursemate yg comel haha) brtanye tntang penggunaan sistem pemerintahan Islam di negara ini, Tun mnjawab, kita tak boleh pakse org lain masuk Islam krana tiada pksaan dalam memeluk Islam. Tun merasakan bhawa saudara Hamzah cadangkan utk paksa non-Muslim untk masuk Islam. Sbnarnye, system pemerntahan Islam adalah trbaik dan telah dibuktikan dgan kejayaan tamadun Islam yg lampau.(rujuk buku teks sejarah F5)

• Penulis brsetuju tntang pndangan Tun trhadap Anwar. Umpama brmimpi disiang hari. Pndai2 die je nak letak tarikh nk ambil alih kerajaan. Macam ahli nujum plak. Haha. Klau nak amik, amik la skarang, tak perlu tunggu2 la.

Penulis mndengar talk ini dalam keadaan mngantuk. Mngkin bnyak point pnting yg terlepas atau trsilap dengar. Klau ade ksalahan, sila betulkan.
Salam.
Sambung Bacaan

Lawak Dari Malaysia...

Posted In: . By Hazwan Arif





Shah Rukh Khan dapat gelaran Datuk?? Itulah yg penulis bace kat surat khabar semalam. Die dapat gelaran tu sempena hari jadi Yang Dipertua Negeri Melaka, Tun Mohd. Khalil Yaakob ke-70,. Klakar weh. Ape sumbangan die kat Malaysia ni? Ini petikan dari Utusan,
“Setiausaha Politik kepada Ketua Menteri Melaka, Saadun Basiron berkata, DMSM dianugerahkan bagi mengenang jasa Shah Rukh Khan dalam bidang seni dan perfileman di peringkat antarabangsa, termasuk di Malaysia.”

Kah3. Tak masuk akal lgsung. Hampir putus urat ginjal penulis mmbace berita ini. Klakar weh. Pemimpin kita skarang dah buta agaknye. Begitu murah gelaran Datuk hingga diberi pd org yg tak tau pun pasal “Datuk”. Rendah sungguh mentality Tun Khalil nih. Ape rasionalnye bg kat budak tuh??Minat sangat ke Tun Khalil tu dgn SRK?? Penulis tak pasti.


Sambung Bacaan

Cerita Raya Pertama

By Hazwan Arif

Salam Raye..
Fuhhhhh….dah behabuk blog ni. Lame sangat tak buka.

Kali ni penulis nak citer pasal Hari Raya yg disambut beberape hari yg lepas.huk3
Pd pagi raye pertama, slepas mnjamah Nasi Kapit yg mnjadi kesukaan penulis, penulis bersama Abah, Abg Jang dan Abg Yu pegi smbahyang raye di Masjid Bukit Tok Beng.

Slpas smbhyang, kami pergi ke rumah nenek kat Seberang Takir. Lpas brsalam dgan To’Ki ngan Nenek ,kami trus pulang ke rumah dan brmula lah episode brminta maaf sesame ahli keluarga.

Lpas tu,penulis dan keluarga memulakan sesi brgambar. Suasana sngat riuh dgan brmacam karenah adik-bradik penulis. Yela kan, kami mmg dah lame tak brkumpul brsame2.


~aku dan keluarga~

Lpas tu, penulis brsama adik beradik yg lain pergi beraya ke rumah sedare–mare manakala mak dan abah duk kat umah sbb diorng x nak ikut skali. Kate nye nak tunggu org datang beraye.Rumah prtame yg kami pergi ialah rumah Che’ We iaitu kakak sulung abahku di Bukit Tumbuh. Disitu penulis dpt brjumpa sepupu-sepapak penulis yg yg kurang dikenali. Hmm dah rmai spupu penulis yg dah berkahwin dan dah ade yg bercucu.

Lpas tu, kami pergi ke rumah Pok Jak yg terltak hampir dgn rumah Che’ We. Sempat jugak la brtnye khabar dgn Pok Jak dan Mak Su Yah. Di sana ,penulis trserempak dgan sepupu penulis merangkap cikgu fizik dan guru penasihat thesis penulis di MRSM dulu, Cikgu Saidi. Slpas makan Nasi Dagang di sana, kami pegi ke rumah Che’ Ngoh di Banggol Pauh. Rmai jugak spupu dan anak spupu yg dah brada di sana.

Then, kami pergi ke rumah mak sdare yg merupakan tmpat brkumpul keluarga sbelah mak penulis. Dan brmulala episode usik-mngusik sesame spupu sbb kbnyakan kami adalah sebaya. So,bnyk la citer mnarik yg dikongsi. Huhu
Dalam jam 4 ptang, kami pulang ke rumah dan berehat utk mnunggu hari ray ke-2.Abg Yu plok balik ke Paka utk beraye di rumah mertua brsama Kak Zue.

p/s:kutipan duit raye hari pertama agak mengecewakan
Sambung Bacaan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...