Resepi: Jepuk Daripada Roti


Ketika semua orang sedang kalut dengan BERSIH 2.0 di Kuala Lumpur dan juga di Twitter dan Facebook, hari ini aku mengkalutkan diri di dapur untuk bereksperimen. Kali ini aku try buat jepuk bawang atau nama komersialnya cucur bawang, yang dibuat daripada roti. Yelakan, daripada makan roti dan telur goreng, baik aku try buat jepuk.
Caranya? Senang je. Ambil roti empat keping dan rendam bersama air dalam mangkuk. Nak guna susu pun boleh je kot. Selepas itu, kacau dengan sudu sampai hancur. Kalau nak ada feel lagi guna je tangan. Tapi pastikan anda tak korek hidung ketika menguli. Kemudian, masukkan bawang, gula, garam dan telur. Kalau nak tambah tepung pun takpe. Kemudian, goreng sendiri.  Simple je kan?
Hasilnya, sedap giler kot. Kadang-kadang rasa macam tengah makan Domino Pizza. Jadi aku ingat lepas ni aku nak bukak bisnes menjual jepuk bawang daripada roti secara online. Kalau anda semua berminat, boleh la menghantar mesej di laman facebook sebelah atau di Twitter ataupun di email yang aku letak tersorok skit kat dalam blog ini. Hantar kat ruangan komen pun takpe. Ok, semua ayat kat perenggan ni adalah tipu belaka. Haha

Erk, kat kawasan lingkaran gelap tu bukan hangus tapi aku guna effect photoshop. Selamat mencuba!

Comments

penaberkala said…
"lingkaran gelap tu bukan hangus tapi aku guna effect photoshop"

bijok ngat mung guna photoshop,haha
Anonymous said…
rendam dlam magkuk tu pakai ape?
air ke?
susu ke?
Anonymous said…
rendam ngan air paip ke roti tu?
Hazwan said…
erm, rendam air paip je td haha..tapi kalau dgn susu mcm best je hehe
afifahramli said…
photoshop yea? hahah. sdak ngat~
daisy said…
kreatif dan inovatif!
macam menarik je..last2 hangus :P
Hazwan said…
haha..mane hangus, saje je buat cmtu
Tauke Budu said…
yo yo o jah guna effect..
rendam dlm air ko gapo?? rendam dlm makuk sajo2 jah ko??tak dop air dlm mangkuk??
Hazwan said…
rendam dlm air..hahah..sori kurang lengkap..kene edit smula ni =D

Popular Posts