Semalam, aku diberi kesempatan untuk mengikuti kursus pengurusan jenazah di Balok. Mengikut apa yang diberitahu kawan aku, kursus akan bermula pukul 8.30 pagi. Memandangkan aku baru habis kerja, aku sampai lewat sikit dalam pukul 9.

Selepas berpusing beberapa kali, akhirnya aku temui jugak lokasi kursus ini. Padahal baru je nak give up mencari lokasi kursus ni.

Bila sampai, aku tengok peserta tak ramai. Kursus pun belum bermula. Jadi aku duduk bersebelahan seorang pakcik yang berumur kira-kira 60 tahun. Banyak perkara yang kami sembang. Dan aku sangat kagum dengan pakcik ni. Setiap perkataan yang dilontarkan daripada mulutnya penuh berhikmah dan nasihat.

Akhirnya dia bertanya,

"Hazwan ni, apa status nya? Dah kahwin ke masih bujang?"

"Err, belum lagi. Rezeki belum ada pakcik.." - aku balas.

"Hmm, rezeki tu ada.." - jawab pakcik tu.

Aku diam, rasa malu pun ada, Aku merenung pakcik tu menunggu penjelasan.

"Dulu masa Hazwan sekolah, mak ada masak nasi tak waktu tengah hari?"

"Ada pakcik," - balas aku sambil ketawa kecil.

"Masa Hazwan sekolah, mak dah masak nasi awal-awal kan? Jadi bila balik sekolah nasi tu memang dah masak. Jadi terpulang pada Hazwan untuk makan atau tak kerana nasi tu memang dah ada kat dapur. Betul?"

"Ha'a betul.."

"Sama jugak macam rezeki, jodoh. Semuanya sudah tertulis, sudah ada, Tapi Kalau Hazwan balik sekolah terus masuk bilik, terus tidur, memang tak dapat la makan nasi.."

Aku tersenyum, tak tahu nak jawab apa.Ada betul nya apa yang dia cakap.

Terima kasih pakcik Ishak, kerana menyedarkan aku dari lamunan.

****

Kemudian dia cerita sikit pasal anak perempuan dia yang belajar di UiTM. Aku dengar je lah.