Masa aku kat Penang dulu, setiap kali aku nak balik kampung, aku kena beli tikes bas kat Stesen Bas Sungai Nibong. Jaraknya adalah dalam 7 minit dari rumah sewa aku. Tu kalau naik motor la. Kalau jalan kaki atau benda lain, tu lain cerita pulak.

Tapi yang tak bestnya kat sini, setiap kali aku naik kat atas stesen bas untuk beli tiket, mesti brader-brader baju hijau akan datang untuk menyibuk. Tanya nak pergi mana dan tunjuk kaunter mana yang aku patut beli tiket. Aku jadi serabut sikit sebab diorang macam nak memaksa aku beli tiket kat kaunter yang diorang tunjuk. Aku sebagai customer macam susah nak buat pilihan.

Kalau cakap kurang ajar, takut diorang mengamuk. Akhirnya aku dapat satu idea.

"Nak pergi mana bang?" - tanya seorang brader ketika aku sampai kat tangga.

"Tiket ke Kuala Berang ada?" - tanya aku balik.

"Kuala Berang? Eh, takde la bang," - jawab brader tadi dengan muka hairan.

"Okey, takpe. Nanti saya cari sendiri," - jawab aku tenang sambil tersenyum kacak.

Begitulah dialog yang aku ulang setiap kali disapa oleh brader baju hijau di situ. Biasanya setiap kali ke sana, ada tiga empat orang jugak yang akan tanya soalan yang sama. Dan aku akan berjalan tenang sampai ke kaunter bas SP Bumi.

"Kak, tiket ke Kuala Terengganu satu," - aku, sambil menghulurkan not RM60.

Dan akak kaunter akan menghulurkan tiket sambil buat muka takde perasaan. Selesai urusan, aku keluar dari stesen bas dengan muka eksyen.

***

Sebenarnya, Kuala Berang merupakan bandar dalam daerah Hulu Terengganu. Dan agak mustahil rasanya ada bas dari negeri lain terus ke Kuala Berang. Kah3