Bukan Sekadar Cakar Ayam
Hanya ingin meneruskan kehidupan yang kuchalana....

Tunas Cemerlang 2010

Posted In: , . By Hazwan Arif


seasons are changing
waves are crashing
stars are shooting

how can the world turn cold in a place in our soul?

heart
need love
care

a naive kids
need
mothers
fathers

can u imagine?

a 6 years old
know nothing of the world
no place
turn to cry after first time fall from bicycle
no place
to tender after a day at the tadika
no place
to ask for lima puloh sen
for a candys or chocs
no place
to show that
"i'm a hero"
i can climb
play the sea saw

so
don't you guys feel lucky?

now
it's time to help out
to the unfortunate orphanage
we can't never take their sadness and hardness away
but
at least we can make
them forget about it
for a while

so
if u have hearts
sincere to help
come
join
my friends
in
TUNAS CEMERLANG 2010
to
help out

the recruitment drive

date : 2&3 February 2010
time : 9-11 pm
venue : v2 foyer

2 february
activity and event
ceremony and protocol
food,beverages, and welfare
promotion and publication

3 february
facilitator
public relation and sponsorship
logistic

want to know more about TC?? just click here, here and here..

~Tunas Cemerlang 2009 sweet memories~




p/s: Salah satu sumbangan seorang veteran TC. jom la join.best...hehe. Sedih sbb tak dapat join TC kali ni. Aku ada komitmen lain T_T...
Copy from SyeqalBlog

Sambung Bacaan

Apa Yang best?

Posted In: . By Hazwan Arif


Salam..

Lame aku tak menulis. Teringin jugak nak menulis tapi tak tau nak tulis apa. Nak citer pasal first day semester baru macam tak best. Nak citer pasal semester baru pun macam tak best. Nak citer pasal kene halau dari class PCS, lagi la tak best.

Kalau nak citer pasal diari hidup aku hari ni, macam boring je. Bangun pagi, pergi jogging kat tasik, pastu balik ke bilik dan ready utk class kul 9. Bali class main PES, tidur n bla3. Menarik ke?? Tak kot.

Apa yang best ek??haihh. Hmmm... Izinkan aku bertapa smentara, untuk mencari idea menulis.

Jap.............


Kejap2.........

Haa, mcm dah dpt je. Yes, dh dapat. Ok, tolong bersedia untuk entry seterusnya. Jeng jeng jeng.. Chow
Sambung Bacaan

16 January ~ 21

Posted In: , . By Hazwan Arif


21??

Erkk.. Biar betul?

Dah tua ye aku skarang ni..

Dh 21 tahun rupenyer…

Muke tak makin hensem pun..

Tinggi pun tak bertambah..

Perangai lagi la tak berubah..

Tanggungjawab je makin bertambah..

Pada diri, ibu bapa, keluarga, agama, negara dan juga kpd korang semua..

Yela, aku kan dah boleh mengundi..

So, masa depan korang semua juga berada dlm tangan aku..haha


Pada usia 21 ni, ape yang patut aku buat?

Adakah aku patut menjadi matang??

Membuang segala perangai kanak-kanak dlm diri aku..haihhh

Aku tak suke jd dewasa, aku takut dgn masa depan..

Kadang-kadang aku takleh terima kenyataan yg aku semakin menginjak dewasa…

Oh tidak!


Ada orang lain, umur 21 dah keje..

Ade yg dah beranak-pinak..

Ada yg berkeluarga..

Ada jugak yg meringkup dalam penjara, dalam lokap..

Haihhh

Orang zaman dulu, pada usia ni dh jadi panglima perang..

Ada yg jadi..ermmm

Mcm2 lagi..hehe


So,

Mungkin ini masanya..

Utk aku berubah..

Untuk melupakan perkara yg lalu..

Yg pahit dijadikan iktibar, belajar dari kesilapan..

Tp, aku takpernah blajar dr kesilapan..

Sbb tu asyik silap je… haihhh

Tp, kali ni aku betul-betul bertekad..

Abaikan perkara yg bodoh, yang takde manfaat..

Sedarlah Hazwan wei..

Utamakan yg patut diutamakan..

Hehe..

Semoga aku berjaya dengan apa yg aku tekadkan..


Thanx kpd sape-sape yg wish birthday aku, sama ada kat hp, fb atau sewaktu dgnnye. Thanx kepada yg belanja aku mkn kat pantai, Hadi and Ana.tq2..hehe

To Hadi, aku frust giler dokleh tgk bola smlm. Mane janji2 mu itu T_T



Sambung Bacaan

Anugerah Juara Lagu 24

Posted In: , . By Hazwan Arif


Semalam, selepas 4 tahun tidak menonton Anugerah Juara Lagu, akhirnya aku meluangkan masa selama 3 jam utk menonton liga kejuaraan lagu ni yg telah pun memasuki edisi ke-24. Jika 4 tahun dulu, lagu fevered aku, Relaku Pujuk nyanyian Spider menjadi juara, kali ni lagu Pergi nyanyian Aizat menjadi juara.

Lagu ni memang best terutama liriknya. Sebenarnya aku suka sesuatu lagu sbb liriknya. Kalau lagu best tp lirik tak best tak guna jugak bg aku.huhu. semalam aku ingat lagu Situasi komfem hancur sbb suara vokalis diorang, Sam bkn best sangat pun. Tp aku sedikit terkejut, persembahan Bunkface smlm yg sangat best. Ada unsur-unsur dramatik sket.hehe

Keputusan Anugerah Juara Lagu 24:

[VokalTerbaik] Aku Rindu Sayang Kamu – Black
[Persembahan Terbaik] Kau Aku – Aizat
[Tempat Ketiga] Bencinta – Faizal Tahir
[Naib Juara] Dan Sebenarnya – Yuna
[Juara Lagu] Pergi – Aizat


Kat sini aku share lirik lagu I Go nyanyian Aizat=)

I Go - Aizat



So long, fare thee well
The dancer and the dancing days have taken leave and fell
So turn down this bed of stone
Quench me with the deadly nightshade from the rose that you belong

The long December rain is falling now
Running down on streets to nowhere
Music is my life you’re my sweetest nightingale
But I can’t hear it here no more

And I go
I go

Hush now, dont shake or break
Words have fallen silent like soldiers to the grave
No matter what they do or say
Lay me on the sleepy meadow by the tracks upon your face


p/s: Smlm Stadium Putra Bukit Jalil dh dipenuhi peminat sejak petang lagi. Solat Maghrib entah ke mana..haihh. Tgk kat tv boleh, pergi jangan.hehe
Sambung Bacaan

Post ini ditujukan khas buat kawan-kawan aku yg rabun, yg dh nk buta dan yg suka tgk TV atau mngadap laptop/komputer lama( blogger, peminat Facebook and lain2 lagi). Jagalah mata anda baik-baik ye. Aku pun menyesal sebab tak jaga mata elok-elok dulu. Kalau tak boleh jd keeper time main bola.hehe.
  1. Setiap kali mandi atau berwudhu(bagi muslim), pastikan jangan pejamkan mata semasa air melalui mata anda, sebaliknya kelip-kelipkan mata anda beberapa kali, biar air mandian itu mencuci mata anda. Memang mata kita akan terasa pedih sikit. 
  2. Untuk menyegarkan mata yang letih atau rasa gatal-gatal akibat sakit mata, ambil beberapa helai daun sirih muda, basuh bersih-bersih. Ramas-ramaskan sampai lumat dan didihkan seketika. Tapis airnya dgn kain bersih ke dlm mangkuk dan biar hingga suam-suam kuku. Lepas tu rendamkan atau jiruskan terus pun boleh, pada mata anda sambil kelip-kelipkan mata berulang kali. Insya Allah mujarab,tapi yang ni leceh sikit sebab sekarang ni susah nak cari daun sirih. 
  3. Amalkan senaman utk mata anda. Bukan badan je perlukan senaman, mata pun perlu bersenam juga, caranya:- 
  • Pergi ke luar rumah, lihat satu objek berdekatan anda, kemudian beransur-ansur lihat pula objek yg lebih jauh, dan jauh, jauh lagi, sejauh-jauhnya la. Lepas tu balik semula beransur-ansur lihat objek yang berdekatan anda. Ulang proses ini beberapa kali sampai anda naik bosan atau naik menyampah,jangan sampai naik angin dah la ye. Dlm proses tadi sekiranya anda ternampak satu objek menarik(misalnya ada awek cun melintas) bolehlah fokuskan sekejap pd objek tu(kira senaman mata gak tu), tapi jangan tengok lama-lama ye, berdosa he he he,dan mata anda juga berisiko untuk terkena lontaran objek-objek berbahaya. Mcm kt bawah ni.haha
  • Gerakkan mata anda ke kanan semaksimum mungkin,berhenti sekejap, kemudian ke kiri, berhenti sekejap, seterusnya ke atas, bawah dan tengah (sampai mata naik juling), beransur-ansur lajukan proses ini
  • Setelah 1-2 jam di depan komputer, berhenti sekejap, lihatlah objek-objek berwarna hijau di luar rumah anda, seperti pokok-pokok dsb, sesungguhnya warna hijau itu menenangkan & merehatkan mata anda. Tapi itu kalau siang, kalau malam camne pulak ?? Lu pikir la sdiri.haha 
  • Amalkan makan makanan yang kaya dgn vitamin A & C seperti susu, sayur(terutama carrot & brokoli) dan buah2an (terutama aprikot & anggur) dan sebagainya. 
  • Elakkan melihat benda-benda yang tak sepatutnya dilihat terutamanya di internet ni macam-macam bahan yang boleh merosakkan mata & minda anda,he he.. faham-faham sendirilah ye!

Sambung Bacaan

2010

Posted In: , . By Hazwan Arif



Berakhir sudah 2009, tahun yg sangat bermakna bg aku. Banyak sangat perkara yg menarik berlaku pd tahun tu. Kawan mkin ramai, tanggungjawab pun banyak, hidup pun kena lebih serius. Yela, tak lama lg umur aku dh nak masuk 21. Mcm tak percaya je aku dh hidup lebih 20 tahun kat dunia ni.

Kalau direnungkan balik, aku cuba mencari-cari apakah sumbangan aku kpd keluarga, masyarakat, dunia, agama dan lain2 lagi selama 20 tahun ni. Baru aku sedar. banyak perkara sia-sia yg telah aku lakukan selama 20 tahun ni.hmm

Tiap kali tahun baru, mesti semua orang nk berazam baru. Sama jgk mcm aku. Tp smpai je akhir tahun, baru aku perasan yg azam baru aku hanya tinggal azam.

So, kali ni aku dah tak nak berazam baru lagi. Yg penting aku nk setel kan azam-azam lame aku yg belum tercapai. Semoga tahun baru ini akan lebih baik dr tahun sebelumnya. Insyaallah=)

p/s:Tahun 2009 smlm berakhir dgn perkara yg agak mengejutkan. Nasib baik aku sempat selamatkan diri.hehe


Sambung Bacaan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...