Bukan Sekadar Cakar Ayam
Hanya ingin meneruskan kehidupan yang kuchalana....



Setiap umat Islam yg mengunjungi Mekah, sama ada mengerjakan haji atau umrah pasti berebut-rebut utk mengucup batu Hajarulaswad. Pada pndangan masyarakat barat, perbuatan ini dianggap sbgai satu ritual, tp sebenarnya tak ada kena mengena pun dgn syarat-syarat haji atau umrah. Ia hanyalah sbgai menunjukkan rasa tunduk umat manusia terhadap perintah Allah s.w.t menerusi ajaran dan sunnah yg dibawa oleh Nabi Muhammad s.a.w.

Tp, mengapakah batu ini begitu istimewa? Diriwayatkan bahawa batu Hajarulaswad berasal dr syurga, dan dibawa turun ke bumi melalui malaikat Jibril. Ia kemudian diberikan kpd Nabi Ibrahin a.s utk diletakkan disudut Kaabah. Sekarang ia terletak di sudut timur Kaabah dgn ketinggian1.5 meter dari lantai. Pada asalnya ia berwarna putih ttp menjadi hitam krn dosa anak cucu nabi Adam.



SAINTIS BARAT MEMBUKTIKAN HAJARULASWAD

BUKAN BERASAL DARI BUMI

Namun, saintis Barat sukar mempercayai asal-usul batuan ini. Lalu, seorang ilmuwan Islam, Prof. Dr. Zaghlul An-Najjar telah mengalu-alukan saintis dunia utk membuktikan bahawa asal-usul Hajarulasawad dari syurga sememangnya benar.

Jadi, Lembaga Geografi Inggeris telah menghantar seorang pengkaji utk mengambil sampel batu Hajarulaswad bersaiz mikro. Sampel itu kemudiannya dihantar ke makmal utk diuji kaji.

Hasilnya, mereka mendapati usia batu ini adalah tertua didunia dan kandungan batu tersebut langsung tdk sama dgn mana-mana batuan di bumi. Akhirnya, mereka mengakui bahawa Hajarulaswad bukan berasal dr planet ini krn ia tdk serupa dgn batuan dlm system suria kita. Pembuktian ini sungguh mengejutkan dunia Barat.

Jadi, jika kita ada peluang, kucuplah batu ini. Siti Aisyah ra meriwayatkan Rasulullah s.a.w pernah bersabda,

“Nikmatilah (peganglah) Hajarulaswad ini sebelum diangkat (dari bumi). Ia berasal dari syurga dan setiap sesuatu yg keluar dari syurga akan kembali ke syurga sebelum kiamat”.


p/s: Post ini diubah suai dari artikel dlm buku Infiniti keluaran Disember yg bertajuk “Hajarulaswad dari Syurga” hasil tulisan Rosminah Hj Bakkang. Nak copy jgn lupe link ek =)


Sambung Bacaan

Tangan Gatal

Posted In: , , . By Hazwan Arif

Salam.

Agak lame tak update blog ni. Tangan pun dah gatal nk menulis. Walaupun idea utk menulis datang mencurah-curah mcm coklat dicurah ke ladang gandum, tp keadaan internet yg merajuk selama bbrapa hari mnyebabkan idea tu berkubur begitu saje. Haihh

Pertamanya, aku nk ucap tahniah kat skuad bolasepak Malaysia bwh 23 tahun yg menang pingat emas dlm sukan Sea baru2 ni. Walaupun agak telambat, tp kejayaan ini amat bermakana bg peminat bolasepak tempatan mcm aku. Akhirnya penantian selama 20 tahun telah berakhir. Tahniak jga kpd skuad ini yg dinaikkan pangkat sbgai pasukan utama kebanggsaan mnggantikan pasukan senior yg entah ape2, asyik kalah je..


Yg kedua, selamat mnyambut tahun baru Hijrah yg ke 1431 buat semua umat Islam. Semoga kedatangan tahun bari ini mmbawa seribu makna buat kita semua. Lupakan yg lepas, semoga tahun ini lebih baik dari sebelumnya=)


Sampai disini saje dulu, bye....
Sambung Bacaan

Malaysia 3 Laos 1

Posted In: . By Hazwan Arif


Salam

Akhirnya, Malaysia berjaya melayakkan diri ke perlawanan akhir Sukan Sea slepas menewasakn tuan rumah, Laos dgn jaringan 3 gol berbalas 1. Gol2 Malaysia dijaringkan oleh Badrol Bakhtiar dan juga Safiq Rahim.

Tak sia2 aku pakai jersi Malaysia mlm ni walaupun hanya dgn berkain pelikat.haha. Tp malam ni aku kurang brpuan hati dgn pasukan Malaysia. Jentera tengah agak kurang berfungsi. Nasib baik defend agak ok, dan Laos pun bkn nye bagus sangat. Kalau lawan pasukan yg lebih kuat, komfem kalah.huhu

Time Laos menyamakan kedudukan td, aku hampir mmbuang jersi Malaysia aku selepas diejek oleh kakak sdiri. Nasib baik Malaysia dpt jaringkan gol lpas tu. Fuhh

Apa2 pun. Tahniah buat team Malaysia yg berjaya layak ke perlawanan akhir. Syabas kpd Nurshahrul Idlan Talaha yg menunjukkan aksi yg mantap dan juga kpd Badrol Bakhtiar yg menjaringkan 2 gol. Semoga Malaysia dpt bermain dgn lebih baik dlm final nnti menentang Vietnam, lawan yg menewaskan Malaysia dlm peringkat kumpulan hari tu.

Last, aku nk mntak maaf kat mak aku krn jeritan aku time gol kedua td telah mnegejutkan dia dr tidur.hehe. sorry2.

Kat bwh ni ialah gambar-gambar pemain Malaysia yg berjaya merangku pingat emas pd Sukan Sea 1989 di Kuala Lumpur, 20 tahun yg lalu. Semoga pemain Malaysia skarang dpt mngulangi pencapaian diorang =)


SKUAD BOLASEPAK SUKAN SEA 1989


Sambung Bacaan


Salam..

Malam ni aku sangat panas, sakit hati pun ada, dan kecewa. Asa ku mula terputus. huhu. Citernye mcm ni.

Aku teringin sangat nk tgk citer The Twilight Saga - New Moon. Memandangkan negeri Terengganu ni tak ada panggung wayang, so aku downlod la sdiri menggunakan Torrent. Selepas menunggu beberapa hari, hasilnya sunguh mengecewakan. Bila aku play je, keluar la video yg tertulis.

"Use Windows Media Player"

wat bazir masa aku je. bengong sungguh!!

p/s:hepi besday tu Idayu Rahman dan kembar beliau, Ayu. Kita dh sebaya.haha
Sambung Bacaan

Mimpi

Posted In: . By Hazwan Arif


“Kekadang mmpi tu ad yg blh kte pcaya. Ada yg tak boleh percaya. Certain mmpi ada bwa mksud sndri. Tp kita tak tahu sejauh mana maksud mmpi tu.. Sampai satu masa bnde tu jd real. Then, time tu bru kita perasan apa yg kte rase time tu pernah jadi dalam mimpi kita. Kadang-kadang mmpi ni mainan tdo je, tak boleh dipercayai.. So cmna kita nk bezakan antara mmpi yg nyata dgn mmpi yg dusta...?”

Ayat kat atas ni bukan aku yg tulis tp seorang akak yg tulis. Dia mntak aku tulis entry pasal mimpi sbb dia baru saje bermimpi pasal satu benda yg pelik tp aku tak tau apakah mimpi tu. Mimpi nk kawen ke kak??haha. Hm, susah gak nk menulis entry mcm ni.

Bg sesetengah orng, mimpi adalah mainan tidur. Tp kadang2, mimpi memberi alamat atau petanda kepada seseorang tentang sesuatu perkara yang bakal terjadi di sekeliling mereka. Ini bergantung kpd jenis mimpi la.

Menurut Imam Ibnu Sirin, dalam bukunya Tafsir Mimpi Menurut Islam, berkata:

"Tidak semua mimpi dapat ditafsirkan makna yang terkandung didalamnya. Adakalanya mimpi bagaikan angin lalu namun ada yang benar-benar menjadi kenyataan. Mimpi insan yang bertakwa merupakan perkhabaran yang akan berlaku, kerana Rasulullah tidak bermimpi melainkan mimpi baginda menjadi kenyataan. Sedangkan mimpi insan yang tidak beriman merupakan berita yang disebarkan oleh syaitan”.


Menurut sesetengah pendapat, mimpi itu ada tiga jenis:

1. Peristiwa yang menggembirakan yang benar yang terjadi setelah bermimpi, dan ini tidak memerlukan penafsiran.

2. Mimpi yang batil atau permainan syaitan, iaitu mimpi yang tidak dapat diingati dgn jelas oleh orang yang bermimpi.. Mimpi seperti ini dianggap batil dan tidak mempunyai sebarang makna atau takwil.

3. Keinginan nafsu.. Mimpi seperti ini terjadi kerana pengaruh fikiran seseorang. Makananya, sesuatu yang kita lakukan atau khayalkan di siang hari atau sebelum tidur selalunya menjelma ketika tidur.

Mimpi sebenarnya ada yg dpt ditafsirkan dan ada yg tak ada tafsirannya. Dan sekiranya mendapat mimpi yang buruk, tentu kita tentu kita merasa tidak senang hati. So, ambillah wuduk sebelum tidur dan bacalah ayat Al-Quran. Ikutlah sunnah Rasulullah S.A.W yang telah diajar oleh Baginda untuk umat-umatnya semoga tidur kita dirahmati Allah Yang Esa.

Rasulullah adalah teladan kita, seluruh perbuatan hariannyaa adalah panduan untuk kita. Jd, dibawah ada sedikit adab2 tidur yg diamalkan Rasulullah S.A.W.

a) Baginda mengambil wudhuk sebelum tidur

b) Baginda tidur dalam keadaan mengiring ke kanan dan meletakkan tangan kanan di bawah pipi kanan

~gambar hiasan~

c) Rasulullah membaca surah-surah tertentu sebelum tidur seperti :
• Surah Al-Ikhlas, Surah AlFalaq, Surah An-Nas
• Surah Al-Kaafirun
• Surah Al-Mulk

d) Rasulullah membaca zikir-zikir. Antaranya seperti :
• Tasbih 33 kali
• Tahmid 33 kali
• Takbir 33 kali

Begitulah sahaja secara ringkas tentang adab tidur Rasulullah S.A.W. Ada lagi yg lain sbenarnya. Same2 la kita amalkannya ek.Hmm, berbalik kpd soalan akak tu, mcm mana kita nk bezakan antara mmpi yg nyata dgn mmpi yg dusta?? Maaf kak, sy tak jumpa jawapan utk soalan akak tu.hehe. sorry..

Special for Kak Nurain Hazrin Haron =)
Sambung Bacaan

Malaysia vs Thailand

Posted In: . By Hazwan Arif


Salam

Kejayaan pasukan bola sepak Malaysia smlm benar2 menggembirakan peminat tegar pasukan kebangsaan seperti aku. Jaringan Ahmad Fakri Saarani pd mnit 89 telah berjaya mmbawa Malaysia ke separuh akhir. Gol yg berpunca dr lorongan cantik dari Norshahrul Idlan Talaha disempurnakan oleh Ahmad Fakri utk gol kemenangan Malaysia. Tahniah kpd team Malaysia yg meleburkan rekod 36 tahun Thailand yg tak pernah gagal ke separuh akhir Sukan Sea. sedak doh rase


Syabas jga kpd penjaring gol yg satu lagi, Nashriq Baharom dan goalkeeper yg berasal dr Terengganu, Sharbinee Alawee yg perform dlm game smlm. Smoga tak kalah lg lepas ni dan semoga memenangi pingat emas pertama negara dlm bola sepak slepas hampir 20 tahun menunggu. Gud luck!



Sambung Bacaan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...