Bukan Sekadar Cakar Ayam
Hanya ingin meneruskan kehidupan yang kuchalana....

Merdeka

Posted In: . By Hazwan Arif


Salam.

Td, selepas mnghantar student2 dr Rumah Anak Yatim Bait al-Amin ke asrama diorang, aku termenung dlm bas. Memerhatikan kenderaan yg bergerak di luar bas serta keadaan sekeliling, aku rasa seperti ada yg tak kena. Selepas berpikir lelama skit, baru aku teringat, esok Malaysia akan menyambut hari kemerdekaan ke 52.

Tp yg hairannya, tiada lgsung kenderaan yg memasang bendera di kenderaan mereka. Kat tepi2 jalan pun tak ada. Terasa hambar sambutan kali ini. Tdk seperti tahun-tahun sbelumnya. Jika dulu, masing2 sibuk mnghias knderaan, pejabat atau rumah dgn bendera kebangsaan. Kanak-kanak pula memasang bendera di basikal smbil mengelilingi kampung. Time tu mmg terasa smbutannya.

Tp tahun ni sangat berbeza. Mngkin masing-masing dh lupa dgn kemerdekaan. Yela, dh 52 tahun kita merdeka. Kebanyakan generasi sekarang adalah generasi pasca merdeka yg tak tau kehidupan nenek moyang mereka sblum merdeka. Masing-masing sibuk bwk hal dirisdiri smpai ada yg lupa dg brapa tahun kita merdeka.

Mungkin jgk sbb rkyat Malaysia smkin sibuk berpolitik. Tahun ni saje, dh bnyak kali diadakan pilihanraya kecil. Smpai pilihanraya hari tu pun aku tak sedar bila diorng buat. Sedar2 je, dh kuar result.huhu. Kalau kita perasan, setiap hari berita yg sama akan kluar dlm paper iaitu pasal politik. Aku pun dh bosan membacanya. Aku ni bknnya anti politik sbnarnya, Tp sekarang semua rkyat kita trlalu sibuk berpolitik hingga mngabaikan apa yg sepatutnya dibuat oleh mereka . Ape ek??

Hmm.. Tak pe lah. Aku mls nk mnulis panjang-pnjang. Sekadar nk meluahkan ape yg trsirat didlm hati. Ape-apa pun

Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan ke 52.

p/s:hati ni sangat pelik...
Sambung Bacaan

Mengintai

Posted In: . By Hazwan Arif

Mengintai Dari Tirai Kamar
Exist
Dinginnya angin malam ini
Menyapa tubuhku
Namun tidak dapat mendinginkan
Hatiku yang kau hangatkan

Terasa tercabarnya kelakianku ini
Dengan sikapmu
mentanglah aku ini insan kekurangan
Senangnya kau mainkan...

Siapalah aku ini untuk
Memintal buih yang memutih
Menjadi permaidani seperti mana
Yang tertulis dalam novel cinta...

Juga mustahil bagiku
Menggapai bintang di langit
Menjadikan hantaran syarat untuk milikimu semua itu
Sungguh aku tak termampu...

Silap aku juga
Kerana jatuh cinta
Insan sepertimu
Seanggun bidadari

Seharusnya aku cerminkan diriku
Sebelum tirai kamar...
Aku buka untuk mengintaimu...

p/s: syok jgk melayan lagu jiwang tgh mlm cmni sementara mnunggu MU vs Arsenal.huhu
p/s: mmg silap aku

Sambung Bacaan

Sebak-0630

Posted In: . By Hazwan Arif

Salam..
Td aku terbaca post yg sedih kat satu blog kawan. Post itu mnceritakan ttg kisah kematian ayahnya sebelum dia mngambil trial SPM.

Lpas baca, tb2 aku jd sebak. Aku tak tau knpa. Aku mula tringat family ku di kg..

Tringat mak dan ayah. Teringat segala dosa-dosa aku kat mereka. Aku rasa sangat bersalah kpd mereka. Tb2 air mata aku bergenang bila mngimbau perlakuan ku ku dirumah yg kadang2 agak mnyakitkan hati.

Aku mula terfikir, bagaimanakah diorng sekarang.. Masih sihat kah?? Atau sedang sakit. Aku mula rasa takut. Takut dgn segala kemungkinan yg boleh berlaku.

Lepas tu aku terus call mak aku. Dengar je suaranya, aku mnjadi sedikit lega. Dia baru je selesai solat Subuh. Alhamdulillah, dia masih sihat. Mak aku perasan dgn perubahan nada suaraku yg menahan sebak tp aku mngatakan tdk ada apa-apa. Tp aku tak sempat bercakap dgn ayah aku krn dia sedang solat. Tp tak mengapa, yg penting aku mngetahui keadaan diorng.
"Ya Allah, ampunilah dosa kedua ibu bapa ku. Jadikanlah mereka orng yg beriman dan soleh. Dan panjangkanlah umur mereka. Amin"


p/s: hargailah mereka selagi mereka masih ada...
Sambung Bacaan

Tunas Cemerlang: Pemecahan Ais

Posted In: , . By Hazwan Arif



Salam..

Hari ni dh hari kedua umat Islam di dunia ini mnyambut bulan puasa. Alhamdulillah, aku berjaya mnyempurnakan hari pertama dgn jayanya. Jd,disini aku ingin mngambil kesempatan utk mngucapkan selamat berpuasa kpd semua orng especeli kat pembaca blog ni. Jangan malas pose tau.haha

Semalam,satu Ramadhan aku terlibat dgn program Tunas Cemerlang bersama penghuni asrama anak yatim dan keluarga miskin Bait al-Amin. Program ini bertujuan utk membantu mereka dlm pelajaran dan juga dr segi agama. Program pertama adalah ice-breaking. Pd pukul 7.30 pg, semua komiti diminta berkumpul di Poket C utk membuat persiapan terakhir. Lebih kurang pkul 840 pg,, pelajar2 dr rumah Bait al-Amin pun smpai. Lpas mndftarkan diri, semua plajar dbhgikan kpd bbrapa kump dan aku dimnta utk mnjaga kump 6.

~project manager dan asistant beliau~

Time ni antara yg paling mncabar krn bdk2 sngat la nakal. Ada yg nk naik lif,nak naik kat atas poket C tu la dan mcm2 lg. Tp nk buat cmna,layab je la karenah bdk2 tu. Nasib baik yg dh sekolah mnengah nmpak bertanggungjawab, bnyak menolong aku utk kawal bdak2 tu. Time ni, aku diminta mnjaga Rossi, Udin, Zulaikha n dan seorng bdk nakal tnpa penjaga, Dida. Lepas tu brkenal-kenalan, smua faci dminta utk menari Poco-Poco didpan bdk2 tu. Then kitorng ajak diorng menari bersama.Time ni mmg best la walaupun step aku hancur.haha

Lpas tu diadakan aktiviti yg best. Mula2, satu keping kertas dilekatkan kt belakang stdent n faci. Lpas tu, faci dminta utk menulis ape yg diorng rasa tntang bdk2 tu. time ni aku menulis kat belakang bdk yg aku knal je sbb ramai sangat. Lpas tu, stdent plak yg menulis kat belakang faci. Inilah hasilnya.

~ni la ape yg bdak2 tulis kat aku.hehe~
~click utk besarkan.haha~

Oo,yg ni ke pandangan bdak2 ni pasal aku. Huih, boleh mmbuat aku lupa diri sekejap. Haha. Lepas tu, diadakan pertandinga membina bngunan menggunakan cawan kertas, straw dan surat khabar. Time ni,bdk2 tu dh letih. Last2, aku dgn Ain je yg smangat buat bnda tu.huhu. lpas tu dibuat ujian stability bngunan tu dgn mnggunakan ujian angin, gempa bumi dan ultraman. Time ni, aku rasa Wan Pai sorng yg kejam.haha

~ustaz Dawi pun datang~

~yg sebelah kiri tu bajet gigi dia lawa~

Lpas tu, stdent dibenarkan berehat di surau sblum solat Zuhur berjemaah. Time ni,aku sempat tidor skejap utk mghilangkan letih dan lapar krn tak bersahur pagi tu.huhu. lpas semunya selesai, semua student dan faci bergerak ke Tutorial room utk memulakan tutoring program. Aku ditugaskan utk mngajar bdk darjah 6 bersama Amir, Fitri dan Aik. Dr apa yg aku lihat, sparuh dr mereka ok dan separuh lagi sangat memerlukan perhatian drp faci.hurm,susah gk nk mnjadi cikgu ni. Pukul 5,program habis dan bersambung pd hari ni.

~aku,amir,aik dan fitri bersama 6 orng student~

Sampai disini saje. Ingin menyambung proses lab report.Salam

p/s:Thanx to Katun krn tolong kejut time sahur td. Jgn korek hidung tau,nnti batal pose.haha :)


Sambung Bacaan


Pada 15 Ogos 2009 lepas, akhbar Daily Mail mendedahkan bahawa vaksin H1N1 yang bakal digunakan oleh kebanyakan negara-negara dunia mempunyai kesan sampingan yang berbahaya kepada penerimanya. Para penerima vaksin H1N1 dikhuatiri berhadapan dengan masalah gangguan otak yang dipanggil Guillain-Barre Syndrome (GBS).

Pada 29 Julai 2009, Prof. Elizibeth Miller, Pengarah Jabatan Imunisasi di bawah Health Protection Agency di Britain telah menulis surat amaran tentang bahaya kesan sampingan dari vaksin H1N1 yang bakal dijual syarikat farmasi gergasi dunia. Surat itu dihantar kepada 600 orang lebih Senior Neurologist di seluruh British.

Surat yang bertarikh 29 Julai 2009 lepas itu berjaya merungkaikan betapa teori-teori konspirasi yang dinyatakan sebelum ini benar dan sahih. Walaupun kerajaan Amerika cuba berselindung dan berdolak-dalik ketidakterlibatannya dalam isu Selsema Babi (SB), tetapi ada segelintir masyarakat yang sanggup mendedahkan rahsia kerajaan mereka ini.

Vaksin yang dibina oleh syarikat-syarikat farmasi gergasi dunia ini dijangka diedarkan kepada orang ramai pada awal Oktober. Di Amerika sahaja, sebanyak 13 juta rakyat akan disenaraikan untuk menerima suntikan.

Selain daripada bukti surat ini, apa yang boleh mensahihkan konspirasi Selsema Babi inia adalah kenyataan dari salah seorang Senior Neurologist yang ditemu ramah oleh wartawan Jo McFarlane. Menurut Senior Neurologist itu, dia sendiri tidak akan mengambil suntikan vaksin tersebut.

“I would not have swine flu jab because of the GBS risk.”

Menurut neurologist tersebut, mereka percaya vaksin H1N1 hanya akan mengulang kembali tragedi kematian 25 orang rakyat Amerika pada 1976 dulu yang menerima suntikan vaksin H1N1.

Walaupun kecenderungan untuk mati adalah 1 nisbah 80,000 orang. Tetapi kesemua 80,000 tersebut sudah mewarisi kesan kekal GSB seumur hidup. Bagi yang meninggal dunia kemungkinan ketahanan imunisasi badansudah sedia lemah.

Kandungan berbahaya dalam vaksin H1N1 keluaran GSK

Vaksin H1N1 yang dikeluarkan GSK disyaki mempunyai thiomersal (C9H9HgNaO2S) iaitu sejenis sodium yang mengandungi 49% merkuri yang digunakan untuk antiseptik dan anti-fungus agen. Penggunaan thiomersal walaupun dibenarkan WHO, tetapi masyarakat antarabangsa masih khuatir kerana beberapa kontroversi yang wujud semenjak ia diperkenalkan di dalam pemvaksinan.

Pada Julai 1999, Centre for Disease Control (CDC) dan American Academy of Pediatrics (AAP) telah mengeluarkan kenyataan media mendesak pengilang-pengilang ubat membuang thiomersal dari sebarang vaksin.

Lanjutan dari kenyataan itu juga, CDC dan AAP telah mengarahkan agar semua doktor menangguhkan dahulu suntikan imunisasi Hepatitis B kepada bayi yang baru lahir. Ini kerana seorang kanak-kanak dari Michigan telah meninggal dunia akibat suntikan itu.

Isu ini didedahkan oleh Dr. Paul A.Offit di dalam kertas penyelidikannya yang bertajuk Thimerosal and Vaccines - A Cautionary Tale di dalam The New England Journal of Medicine bertarikh 27 September 2007.

Selain itu, di dalam kertas penyelidikan yang sama Dr. Paul A.Offit juga mendedahkan, thiomersal yang terkandung di dalam vaksin juga disyaki menjadi punca kepada kelahiran anak-anak autisme. Pada Ogos 2005, seorang kanak-kanak autisme berusia 5 tahun telah meninggal dunia kerana mengambil suntikan tahunan yang dijadualkan.

Lanjutan dari isu thiomersal yang dimasukkan dalam vaksin-vaksin itu juga, seorang pakar autisme terkenal Dr. Alison Singer telah mengambil keputusan meletak jawatan dari menjadi Pengarah Autism Speaks yang ditubuhkan pada 2005.

Perletakan jawatan Dr. Alison pada Januari 2009 baru-baru ini adalah sebagai tanda protes kepada pihak kerajaan Britain yang terus membenarkan GlaxoSmithKline menggunakan bahan thiomersal. Dr. Alison juga menegaskan bahawa kisah kebanyakan selebriti terkenal yang semasa kecilnya berpenyakit autisme hanya propaganda media untuk melindungi helah kerajaan.

Wallhu’alam …

~Banyak lagi fakta di ibnuyaacob.com~
Sambung Bacaan

Seratus

Posted In: . By Hazwan Arif

Salam

Pagi yg cerah dan sunyi. Hanya kedengaran suara pembaca berita dr TV kat kafe V4 tp kurang jelas percakapannya. Romate pulak aku dh sambung tidur balik. Tp aku tak dpt tidur, tak tau nk buat ape pagi2 cmni. Atceli, ni entry ke seratus aku. Mcm tak percaya. Walaupun dh lame jd bloger ni, dh dekat 1 tahun, tp aku masih tak tau hala tuju blog ni. Semuanya bnyak mengarut.hm

Tringat lagi mula-mula mem-blog dulu, malu gk nk publish kat orng. Yela, sbb aku aku bnyak citer hal personal dlm blog ni. Tp aku dh dpt buang perasaan tu. Sekarang follower dh 22 orang. Banyak jgk eh. Tak sangka sbb blog mcm ni pun ade gk yg folow. Sbb aku rasa blog ni biasa2 je. Tak ada yg menarik berbanding blog orng lain, yg penuh kaler2, lebih menarik, dan bnyak informasi dr blog aku yg entah pape. Ape2 pun,tq kpd semua foloower. Kamu bikin aku terharu.huhu

Ok, tukar topic. Cuti weekend lepas, telah diadakan Convofair di UTP. Bagi aku, convo tahun ni agak mencabar krn berdepan dgn ancaman virus H1N1. Tp,tahniah kpd komiti yg trlibat krn dpt melaksanakan tugas dgn jayanya. Konvofair tahun ni dimeriahkan dgn kehadiran Amy Search dan Aizat. Persembahan Amy mmg best la, sbb tu 1st time aku tgk dia nyanyi. Suara dia mmg power, tp aku tak puas hati dgn lagu yg dipilih sbb bnyak lagi lagu yg best. Tp nk wat cmna,layan je la. Piuweeitt..

~aku dan Amer~

~bersama Migho yg kantoi.haha~

Td Mamat tanye aku aku pasal tutor pagi ni. Eh, ade tutor ke pg ni?? Kalau ade mati la aku. Mandi pun belom lg ni. Ok bye2..


Sambung Bacaan

Syifa

Posted In: . By Hazwan Arif

~hari pertama~

~tidur~

~tidur lagi~

~tidur sokmo dia ni~

~tak cukup tidur ke?~

~sambung tidur lagi~

~ha, dh bangun.Siap posing lagi.haha~

~korek hidung ke?~

~main-main dgn jari~


Syifa ni anak saudara aku yg no 2 dan baru berusia 3 bulan.
tu je yg nk dibgtau...
bye

p/s:post yg boring di pagi hari

Sambung Bacaan

Salam.

Hari ni badan terasa tak sihat. Tak tau knp. Aku ingat aku ni demam. Bila cek kt klinik, ok je. Tak de ape2 pun, Cuma selsema sket2. Mmgkin badan letih. Atas nasihat seorng rakan, aku pun minum air RedBull. Pergh, kaw2 seyh. Mcm amik dadah, segar smcm je bdn aku ni.huhu (ni bkn iklan RedBull).

Ahad lepas, atas prmintaan kakak, aku mghadiri majlis konvokesyen UPM kat Serdang. Dh tua kakak aku ni rupenye. Mmg best tgk muka2 org yg grad ni. Semuanye hepi, mgkin dh tak sabar nk mnjejaki alam pekerjaan dan perkahwinan.haha. Tahniah ye kak. Semoga blebih berjaya slpas ni. Kat bwh ni ada sedikit gambar aku nk share. Tgk la kalau sudi..



~kakak aku naik pentas~

~kakak aku,hajar nur addni dgn bunga~

~kakak n adik~

~aish, abg jang, kak ninie, mak and yah~

~anak buah aku yg tgh tension~

Hm, hari ni dh dua orng mngatakan aku ni sombong. Ye, kdng2 aku ni susah nk menegur orng. Yg tu mmg aku akui. Tak tau knp, aku dh cuba nk ubah sikap tu tp mcm tak berjaya je. Kadang2 aku tak perasan mereka lalu kat sebelah, sbb tu tak tegur. . Kdng2 aku susah nk senyum. Maafkn kalau aku buat kamu semua kecik ati . Aku takde niat pun nk buat begitu.....sori ye kwn2




Sambung Bacaan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...