Bukan Sekadar Cakar Ayam
Hanya ingin meneruskan kehidupan yang kuchalana....

Tagged by Stopa

Posted In: , . By Hazwan Arif

1. Copy badge “2009 Cute’s Award” at my blog

2. Link/ceritakan kembalisiapa yg memberikan award ini kpd anda

3. Setiap blogger mesti menyatakan 10 fakta/hobi diri sendiri sebelum memilih penerima award seterusnya

4. Pilih 5 penerima award yg lain dan nyatakan nama mereka

5. Jangan lupa melawat blog kawan anda dan meninggalkan komen menyatakan mereka telah di tag.

............................................................................................................................................................




About pemberi tag:


Kali ini aku di tag oleh Wan Mustapai aka Stopa. Beliau seorang budak PE yg berasal dr Kelantan, kalau tak silap di Lundang(aku x kenal tempat ni).Merupakan ex- student MRSM Pengkalan Chepa dan juga ex-playboy. Sekarang dia dah baik dah.haha. Beliau suka berYM atau chatting, suka shopping(mmg tak sayang duit bdk ni), suka tgk movies dan series serta tak main game. Beliau suke study last minit tp result tak pernah jatuh. Perghhh… Perkataan kegemaran beliau ialah “Nyekit”. Beliau biasenye mmg “nyekit” kat Matyo(rumet beliau), Musab dan Mat We Gori iaitu coursemate beliau. Serang yg angkuh, tamak haloba, nyekit, suke cakap bising bangor, bla bla bla.. haha. Gurau je. Jgn marah Stopa. J


About penerima Tag:


1. Jejaka pemalu dr Kg Duyung, Seb Takir, Terengganu yg dilahirkan pd 16 Januari 1989.


2. Anak ke-6 dr 9 adik-beradik.


3. Memulakan alam persekolahan di Tadika Teluk Ketapang, dan dinaikkan pangkat ke SK Teluk Ketapang, seterusnya ke SMK Ibrahim Fikri, MRSM Kuala Terengaanu dan menerima tawaran ke UTP(Chemical Engineering)


4. Time kecik dulu aku nk jadi doktor gigi, lepas tu tukar nk jd Perdana Menteri, then tukar lg nk jd askar, lpas tu Pilot, dan akhirnya, tak tau nk jadi ape. Last skali, aku ambik je Engineering walaupun tu aku tak faham pun engineer tu keje ape sebenarnya.


5. Seorang penyabar, bertimbang rasa, pndai menguruskan wang, dan bla3(calon suami yg baik hik2)


6. Aku tidak suka menunggu orng, juga tak suka ditunggu. Aku juga anti-rokok.


7. Problem aku yg paling utama ialah susah nk senyum kat org perempuan walaupun aku kenal org tu. Haih.. Patutlah org kate aku sombong. Susah la kalau nk mngorat klau mcm ni. haha


8. Aku mmg lemah dlm English. First time aku aku dpt A dlm exam ialah time SPM dlu. Tu pun dpt A2 je. Tu la pencapaian trbaik aku dlm sejak belajar English dr Darjah 1. Wahaha


9. Kalau tak silap aku, kali pertama aku sukakat perempuan time aku darjah 2 dlu(pengakuan berani mati).haha


10. Hobi aku masa lapang, membaca. Tak kirala, novel ke, suratkhabar ke, bla3. Tp yg pnting bukan yg berkaitan ilmiah. Yg tu mmg mmbuatkan aku cepat mngantuk. Zzzz



Err.. yang ni je kot fakta2 tntng aku. Sekarang, mgsa seterusnya ialah:


1. Aja Salahudin- Classmate time F4 dlu. Org yg palin peramah dlm class.


2. Pea-Pah- Junior aku kat skolah SIF dan jga kat MRSMKT. Baru sekali aku tegur dia,klau tak silap la. haha


3. Qistina- Dia ni classmate aku merangkap tutor BI aku time F5 dlu.


4. Dilla SunnyMisso-Schoolmate aku dlu. Aku knal dia time jd PRS dlu.


5. Emma – Perempuan misteri.haha



p/s: Semua yg ditag adalah perempuan krn award tu hanyalah utk org yg cute walaupun mereka semua tu tak cute pun. Kebanyakkan rakan blogger aku yg lelaki tak cute tp kacak. haha



Sambung Bacaan

Menghitung Jam

By Hazwan Arif

Salam..
Hanya tinggal beberape jam lg sebelum aku brlepas pulang ke Terengganu. Roomate aku dah balik. Hanya tinggal Eju yg tgh tidur smbil berdengkur dgn kuat dikatil Aik. Krooh3..

Aku baru je selesai mndonlod citer dr DC++ sbgai bekalan pulang ke rumah. Citer yg didonlod, Cicakman2, Upin & Ipin dan Twinlight. Tp tak tau la tgk ke tak citer2 ni time balik nnti. Aku sbnarnye bkn minat sangat pun tgk muvie ni. Time2 boring jer.

Tp, balik nanti masih ada tugas yg perlu diselesaikan. Mintak derma utk anak yatim dan juga cari brng2 brkaitan MAKK nanti. Dah la kena pakaian bertemakan Arab pd mlm tu. Mana mau cari ni??Huhu. Malasnye, tp nk buat mcm mne, amanah prlu dijalankan.huhu

Ok, smpai disini saje, lpas cuti kite jmpe lg. Aku nk kemas beg jap. Dr td tak siap2 lg packing. hoho. Choww...
Sambung Bacaan

Birthday Aik

Posted In: . By Hazwan Arif

Salam.
Skarang aku berasa sangat letin dan mengantuk. Nk tidur sbnarnya tp lab report belum siap lg daa. Menyesal aku tak buat awal-awal. Nasib baik Amin dah bg contoh calculation, senang skit kerja aku. Thanx Min.

Sbenarnya, aku amik sedikit masa menulis krn nk ucapkan selamat hari lahir buat roommate aku, Sharifuddin Ab Rasid iaitu pd 19 April. Jom berkenalan dgn dia.



Roomate aku ni berasal dr Pahang dan lebih dikenali sbgai Aik di UTP. Kelebihan dia, dia dpt mmpengaruhi aku utk study. Bila aku nmpak dia study, automatik aku akan study. Haha. Tp skarang dia suke bermain game FIFA Manager. Dan aku juga terpengaruh. Huahuahua. Tp aku tak main mcm dia la. Aku jrng2 je main game tu.

Err, ape lg ek?? Smpai sini je kot. Nk smbung buat lab repot plak. Huhu. Chow.

p/s:Aik, mu maroh dok aku letok gambor mu sini??haha
Sambung Bacaan

Menghitung Hari

Posted In: . By Hazwan Arif

Pagi ini sangat tenang dan sejuk. Suasana masih sunyi. Alhamduillah, akhirnye semua test telah berakhir. Test terakhir ialah Mandarin yg berakhir semalam. Walaupun krng pndai dlm Mandarin, tp penulis brjaya jgk mnjawab dgn bntuan rakan2 disekeliling. Wahhaha. Sekarang, hanya menanti hari utk pulang ke Terengganu. Dok sabor weh!

Penulis juga berasa lega krn V4 Games Karnival telah pun menutup tirainya pd ptg Ahad yg lepas. Walaupun agak ragu2 sdikit sblum mnganjurkan event ni, akhirnya ia brjaya dilaksanakan. Penulis sbgai commitee ingin mngucapkan thniah kat semua pemenang dan juga commitee yg lain. Well done!! Terima kasih jg mereka yg mlibatkan dlm aktiviti yg dianjurkan. Lepas cuti midsem ni ade games lg. So,jgn lupa join tau. Haha..

Oh ye, minggu lepas penulis dan kawan2 yg lain telah mnyertai pertandingan nasyid Malam Inspirasi Seni yg dianjurkan sempena kempen Heart 4 Islam di UTP. Lagu yg kami inyanyikan ialah Sirratunnabi dr Mestica dan sebuah lagu medley yg brtajuk Ritma Keinsafan.Kami telah berusaha dgn brsungguh2, namun trlalu bnyak faktor yg mnyebbkan kitorang tak layak ke final. Haha. Takpe, tahun depan cuba lagi. Yeahh!!



Sekarang , penulis hanya mnghitung hari untuk balik ke Terengganu dan juga peganjuran event lepas cuti midsem ini iaitu Malam Anugerah Kolej Kediaman(MAKK). Err, sape2 yg brminat boleh la contact penulis .Nak tau lebih lanjut, klik di sini. Chow.
Salam..

p/s:entri ni ditulis pd pg td. disebabkan keadaan internet yg sengal, trpaksala dipost pd waktu petang. zzzzzz
Sambung Bacaan

Moving Rocks

Posted In: , . By Hazwan Arif

Many people don’t care much about rocks, and I don’t blame them bcoz rocks is boring, but not for all people such as PE student in UTP. Hehe. But, I hve found something interesting about rocks from a website. Let’s read this.

Location: Death Valley National Park,USA


The moving rocks, also known as sliding rocks or sailing stones, are a geological phenomenon found in Racetrack Playa, a seasonally dry lake (a playa) located in the Panamint Mountains in Death Valley National Park, California. The rocks move across the surface of the playa, leaving long tracks behind them as they go, without human or animal intervention. They have never been seen or filmed in motion.

Racetrack rocks only move once every two or three years and most tracks last for just three or four years. Rocks with rough bottoms leave straight striated tracks while those with smooth bottoms wander.
Most of the moving stones originate from an 850 foot (260 m) high hillside made of dark dolomite on the south end of the playa, but some are intrusive igneous rock from adjacent slopes. Tracks are often tens to hundreds of feet (low to high tens of meters) long, a few to 12 inches (8 to 30 cm) wide, and typically less than an inch (2.5 cm) deep.


Over the years there were many speculations and possible explanations made on how the stones move, ranging from supernatural to very complex. Most hypotheses favoured by interested geologists posit that strong winds when the mud is wet are at least in part responsible. But some stones weigh as much as a human, which some researchers feel is too heavy for the area’s wind to move. They maintain that ice sheets around the stones either help to catch the wind or move in ice flows.


But both theories don’t explain how two rocks right next to each other could go in two opposite directions or one could stay put while the one three times the size, doesn’t. So far every attempt of explanation has been insufficient and purely assumptive. The mystery of moving rocks is yet to be revealed.



Taken from Oh!Cun


Sambung Bacaan

Semalam, penulis dan bdak2 Chemi yg lain pergi merantau ke Malay Sino Chemical Industries. Objektif field trip ni, nk bg pemahaman yg lebih jelas tntang dunia Chemical Engineering. Kami bertolak ke sana pd pukul 8.15 bersama lecturer Separation Process 1, Dr T Murugesan.

Smpai di sana, kami diberi taklimat oleh seorng otai kat tempat. Die citer skit pasal safety kat sana, plant design dan bla3. Penulis tak ingat sbb mngantuk, keadaan dlm tu pun agak suram, lg lah mngantuk. Then, bermulalah pengembaraan di sekitar kawasan tu.

Kami dibhgi kpd 3 group dan penulis dlm group yg terakhir. Then, kami mula berjalan-jalan bersama seorag instructor ke sekitar kawasan tu. Ketika yg lain kusyuk mndengar explaination dr instructor tu, penulis lebih berminat melihat benda2 aneh yg jarang dijumpai kat kat sekitar rumah penulis ni. Contohnye, cooling tower, heat exchanger dan bnyak lg. Brother tu pun ade jgk explain pasal prkara2 yg dh lama kitorng belajar tp bnyak yg penulis dh lupa. Huhu

Selesai je berjalan-jalan sekitar kwsan tu, kami pun pulang ke bilik taklimat td. Nmpaknya, group kami adalah yg paling terawal selesai walaupun yg paling lmbat memulakan aktiviti ronda2 td. So, smbil boring menunggu group lain smpai, kami pun memulakan sesi bergambar dlm biik tu.

Selepas semua dh berkumpul, kami semua dijemput menghabiskan makanan yg disediakan di kantin. Then, kami semua berlepas pulang ke UTP dgn perasaan letih dan mngantuk. Lepas fikir2 balik, bnyak jgk bnde yg aku dpt dr field trip ni. Thanx Dr Muru..



Sambung Bacaan

Hati Panas!!

Posted In: . By Hazwan Arif


Tiba2 hati penulis terasa panas...
Kenape?? Td, lpas main futsal kat court V5, penulis pun lalu kat kafe V4. Tb2 trnampaklahAmir Raja Lawak buat persembahan kat TV. Penulis yg sememangnye seorng peminat tegar Raja Lawak terus naik ke bilik utk mngambil duit sblum turun smula ke kafe utk mkn malam smbil menonton Raja Lawak. 

Secara kebetulan, selesai je penulis mmbayar nasi kat kafe, kump Sepah yg merupakan calon  feveret penulis dan rumete baru memulakan persembahan. Tp, time penulis tgh tergelak sorng2 tgk persembahan diorng, tiba2 je TV trtutup. Rupa2nya kafe dh nk tutup daa.

Damn!!

Perasaan geram bercampur marah. Tp ape nk buat, trima je la. Nk tgk kat luar, rase mls plak. So, tgk result kat internet je la esok. Ape2 pun, penulis harap diorng boleh menang sbb prsembahan diorng mmg mantop.

Persembahan yg ni adalah yg paling best!!
Pg esok, penulis ada field trip ke Malay Sino Chemical Industries. So, penulis mau chow dulu la. Bye2!!




Sambung Bacaan

Mood Gembira..

Posted In: . By Hazwan Arif


Tiba-tiba aku rase happy..
hahaha..
why??
Jangan tanye...





Sambung Bacaan

Diari Minggu Ini..

Posted In: . By Hazwan Arif

Salam…
Tanpa disedari, cuti minggu ni berlalu dgn pantas. Tak sempat lngsung bg penulis mnyentuh buku utk mmbuat assignment atau prepared utk test yg akan datang. Rugi betol. Tp kalau ade mase,bkn buat pun kerja2 tu.haha

Semalam dan hari ni, jadual hidup penulis agak padat sket. Bermula pg semalam, penulis tlah menjoinkan diri dlm pertandingan sepak raga sempena V3 Sports Karnival(maaf kalau tersilap).Alhamdulillah, team penulis yg dibarisi pemain berpengalaman iaitu Hafiz Mikro, Miro dan penulis sendiri, berjaya mndapat tmpat kedua. Walaupun dah hampir setahun tak menyentuh bola takraw, namun team penulis tetap berjaya.hehe

Lepas abis main je, penulis terus pulang ke bilik utk bersedia ke kelas Mandarin. Walaupun agak terlewat sedikit, tp lecturer ok je. Dia tak marah. Hua3.. Balik je dr kelas, penulis terus ke kafe V4 utk makan tghhari. Lapar giler sbb tak mkn lgsung dr pagi. Lpas makan je, balik ke bilik skejap dan terus ke Ipoh dgn Miro krn ada sedikit urusan peribadi.hehe..

Balik je ke UTP, terus ke pdng utk bermain bola. Lepas berlaku beberapa adegan kejar-mengejar bola, penulis pulang dgn keletihan tp trpaksa plak ready utk first meeting EW under department Ceremony dan Protokol. Meeting biase2 je, just sesi suai kenal dan bhg tugas. Lepas meeting dan sedikit “borak”ing, penulis terus ke bilik dan tidur.

Hari ni plak, penulis bnyak mnghabiskan utk persediaan MAKK X Road Show di V2 dan Poket D. Haa, bercakap pasal roadshow, esok akan bermulanya roadshow MAKK kat Pocket D. So, kpd bdak2 UTP yg terbaca blog ni, jemput2 lah dtng ye. Sila rujuk di bawah:

Date : 2, 3 and 4 March 2009 (Monday until Wednesday)
Time : 8am - 5pm (2nd and 3rd March) and 8am - 2pm (4th March)
Venue : Room 9 and Pocket D Foyer

EXHIBITION BOOTH

1. DiGi (Pocket D and USM Cafe)
2. FINALIST for Popular Student (each Village)
3. MAKK X Ticket Counter
4. Kartunis (Portrait)
5. Muslim Choice (Boutique) – get your MAKK Theme Clothes HERE!
6. Visi Mulia (Frozen Food)

GAMES & CHALLENGES
1. Rubix Cube Time Attack Challenge
2. One on One SMS Challenge!
*Ada hadiah beb!!

FOOD AND BEVERAGES
• Double Layer Yogurt (Dadih) – RM1.00
• Susu Goncang Pisang or Banana Milkshake – RM2.00
• Mixed Sweet – RM1.00
• Marshmallow + Chocolate coating – RM1.00
dan banyak lg…

Kpd sape2 yg berminat utk dtng ke malam MAKK nanti pd 11 April, sila2 lah dtng menjenguk kami di poket D. Kalau nk jumpe aku, dtang pukul 1. haha

*MAKK ialah Malam Anugerah Kolej Kediaman. :)
*Maklumat lanjut, sila klik di sini..
Sambung Bacaan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...