Bukan Sekadar Cakar Ayam
Hanya ingin meneruskan kehidupan yang kuchalana....

Tagged By Hadi!!

Posted In: . By Hazwan Arif

Salam. Ini first time aku di tagged oleh org. Hmm.. Layan....

Apa yang kamu lakukan sekitar jam 10.17 semalam?
Tengok citer Royal Warrior sambil ajar Fizik kat adik yg amik SPM hari ni..

Selain itu, apa yang kamu lakukan sekarang?
Mengadap laptop

Adakah kamu akan bangun 7.00 pagi esok?
Kalu tak bangun pun, pasti akan dibangunkan oleh ibu yg tersayang.

Orang paling kelakar pernah jumpa?
Ramai sangat. Tak terfikir..

Takut untuk membesar?
Mmg. Masih ingin bermain-main…

Matapelajaran yang teruk di sekolah?
Bahasa Inggeris. Dah biase failed..

Kalau anda minum 14 mug bir, apa yang akan terjadi?
Entah. Tak try lagi.

Tidur dengan pintu terbuka atau tertutup?
Sentiasa trtutup.

Bila kali terakhir kamu buat perkara yang kamu rasa salah?
Time jawab exam hari tu. Dah tau salah tp buat jgk. Trpaksa daa…

Apa yang sedang kamu pakai sekarang?
Baju MU dan seluar Body Glove

What are you listening to right now?
Bunyi org tgh buat parit kat blakang rumah..

What’s your favorite number?
Lapan..

How is the weather right now?
Tak sejuk tak panas. Baru je lpas hujan.

Who was the last person you talked to on the phone?
Tak leh cakap. Nanti timbul kontroversi. haha

Merokok?
Belum lagi..

Eye color?
Dulu classmate cakap warna coklat. Mungkin..

Bulan kesukaan?

Bulan Sabit Merah Malaysia. Aku jd pengerusi time skolah rendah dulu..haha

Apakah movie terbaru yang kamu tonton?
Senario Episod 1. tak best!!.

Hari kesukaan?
Hari Jumaat. Rase lebih rileks..

Jika kamu boleh cakap sesuatu pada seseorang, apa yang kamu akan cakap?
Err…(lidah ku kelu)

Pelukan atau ciuman?
Apekah motif soalan ni??

Berkawan lagi dengan rakan-rakan di sekolah lama?
Mestila.. Ukhwah yg kukuh. Haha..

Left-handed atau right-handed?
Ada ke band name Righthanded??

Mahu tidur dengan berapa bantal?
Satu sudah cukup..

Tidur dengan seseorang atau bersendirian?
Biasanye dgan rumate dan berlainan katil. Haha..

Apa yang kejutkan kau pagi tadi?
Jeritan suara dr kakak… tak tahan..

Boleh teruskan hidup dengan tidak merokok?
Aku bkan smoker..

Pernah kawan baik kamu buat onar di belakang kamu?

Tak pernah ambik tahu..

Memilih untuk memberi nombor telefon?
Kalau org mintak, biasanye bg je..

Mana lebih suka: McDonald’s atau Burger King?
Dua2 tak suka. McD kot..

Mahu pergi ke Greece atau Hawaii?
Greece. Saya minat Sejarah..

Hari jadi yang menarik tahun ini?
Tak kot..

Mereka yang ditag?
-Dilla
-Syazwan
-Feeza
Sambung Bacaan

Post Sebelum Balik..

Posted In: . By Hazwan Arif

Salam. Hari ni 22 Oct, hari terakhir aku di UTP sblum brlepas pulang ke Terengganu ptang ini. Mcm biase aku akan mnaiki Boeing Kesatuan yg setia menemaniku pulang sejak mula2 aku masuk UTP lagi. Hmm, dalam sem ni, mcm2 pkara yg berlaku dalam hidup aku, ada yg gembira dan ada yg sedih.

Sem ini jugk aku mula mnjadi seorng blogger. Thanx to Hadi yg mnjadi sumber inspirasi aku sbgai seorg blogger(uwekkk). Yela, akukan slalu bace blog die. Haha..

Sem ni, aku mula mnjadi rajin sdikit. Mungkin sbb prsekitaran yg baru. Dulu aku tnggal kat Village 1, skarang tnggal di V4,yg nmpak lebih maju. Haha. Sem ni aku mula rajin study, buat asgnment bla3. Tak mcm dulu la tp still boleh dkatakan sbgai malas. Aku juga smakin rajin brmain game. Hurm…

Antara prkara mnarik bg aku dlm sem ni ialah time Sukaneka Tradisional smpena minggu kemerdekaan. Bnyak gak la prmainan tradisonal yg aku main. (rujuk post terawal) Team aku dpt tmpat kedua. Ok la. Lain2, larian merdeka, brfutsal dgan member2 V4 dan juga ngan bdak Chemi. Dinner Chemi jge sngat best bg aku.

Sem ni jgk aku smkin rajin kluar makan time tgh malam trutamanye dgan Sharir. Orang ajak aku, so aku ni ikut je la.. Mcm2 kdai aku dah prgi smpai pkerja kat kdai bleh knal aku. haha..

Sem ni juge, bnyak prkara mmbuatkan aku sedih dan trtekan.. Aku kehilangan seorg rakan yg mninggal smlam, datuk saudara aku mninggal dlm study week dan rmai lg yg telah pergi utk slamenye dalam sem ini. Al- Fatihah..

Lain2, aku tlah kehilangan helmet ksayangan(hehe),mndapat plbagai assignment yg brtimbun2, markah test yg teruk, quiz-muiz dan jgk final exam yg sngt teruk. Motor Legend yg aku slalu pnjam dgan Sharir jge tlah hlang. Hmm..mcm2 kehilangan tlah brlaku dlm sem ni.

Tp, let bygone be bygone. Aku harap, sem depan lebih baik dr sem sblumnye. Smoga aku akan lebih berusaha utk berubah. Insyaallah.

p/s: aku dah nak balik ptang ni. Dah pukul 2 tp masih blum packing barang. Malas btol!! Bye2..
Sambung Bacaan

al Fatihah...

Posted In: . By Hazwan Arif

Salam. Minngu ni mungkin minggu yg agak sedih bg warga UTP. Smalam sorng bdak foundation mninggal sbb heart attack kat padang bola. Pg tadi, aku dpt berita yg mgejutkan. Sorng member aku bdak UTP jgk, mninggal sbb accident sblum Subuh td. Aku sangat trkejut sbb arwah mmg baik dgn aku. Kami satu group mase Minggu Aluan Siswa dulu. Mngikut citer, arwah trlibat dlm kmalangan dgan kerbau on daway balik dr kdai mamak bersama sorg lagi bdak UTP.

Td aku telah ke hospital brsama-sama dgn member yg lain dgan menaiki kereta Qayyum. Dah rmai bdak batch aku kat sane trmasuk bdak2 Rakan Masjid dan staff UTP yg kbetulan pegi mlawat budak foundation yg mninggal smlam. Kat sane aku sempat mlihat arwak utk kali terakhir. Walaupun tak sanggup nk tgok, tp aku gagahkan diri bersama Din dan Aik utk masuk ke bilik mayat tu.

Aku masih trkenang sikap arwah yg gemar trsenyum dan mudah mesra dgan org lain. Senyuman itu masih kekal di ingatan…

al-Fatihah utk Allahyarham Hasnur Haziq- 1st year 2nd sem, Mechanical Eng

Sambung Bacaan

Masjid an-Nur

Posted In: . By Hazwan Arif



Td ada prmintaan dr Cik sUnNiMiSo. die nak tgok gambar2 masjid an-Nur UTP.Tapi aku tak de koleksi gambar tu. So, search kat internet je la. Tp history pasal masjid tak ade la. Tp yang aku tau, kos mmbina masjid ni sbnyak 28 juta. Bnyak tu. Inilah gambar masjid an-Nur UTP. Layan....











Ingat, masjid bkan utk tmpat utk mcntikkan kawasan je, tp yg penting utk ibadah.
hmm... Lame jgk aku tak pergi masjid ni..
Sambung Bacaan

Berfutsal....

Posted In: , . By Hazwan Arif

Smlam, bdak2 Chemi kos aku sramai 24 pegi ke Menglembu utk brmain futsal di Sport Planet. Mengikut jadual yg dibuat oleh projek manager, Hafiz Micro, kitorg spatutnye brtolak pkul 11.30.Tp, mcm biase semuanya lewat. Pukul 12 baru kami btolak. Hmm.. ape nk buat, janji Melayu, kate Mamat. Haha..

Kami dbahagi kpd 4 team. Dan setiap team bermain 4 game.. Team aku tak kuat sangt tp mnang la jgk satu game. Gol kemenangan aku yg score(bangga2). Sbnrnya bkan tak kuat, tp sbb lame sngat tak main. Sbb tu main 10 minit je dah dah rase mcm nak kena sakit jantung.haha. Tak mcm Nash n Syazwan, aku rase diorang brdua tu telan pil kuda. Tak letih lgsung. Haha. (gurau je)




Suasana kat sane sngat meriah krn kitorng je yg ade dlm tu. Court lain sumenye kosong. So, buat mcm rumah sdiri la. Haha..
Lpas 2 jam, kami semua pulang dgn perasaan gembira dan letih. Haha.



To Chemi student, thanx a lot. Sem dpan kite prgi lagi ye…


Sambung Bacaan

Ia Telah Berakhir...

Posted In: . By Hazwan Arif

Berakhirlah sudah sem keempat aku di UTP. Satu kesudahan yg sangat sedih bagi aku. Ye la kan, paper MEB smlam adalah yg trburuk bg aku sejak duk kat UTP ni. Bnyak yang gagal dijawab. Aku tak boleh nk salahkan soalan yang susah, mungkin aku tak ak cukup persediaan utk MEB smlam. Tp tak pe lah, aku dah berusaha. Skarang hanya berdoa dan bertawakal kpd Allah SWT ..



Tp kesedihan telah terubat sedikit. Malam smlam ade aku ade dinner dgan budak2 Chemi Jan 07. Sangat meriah bg aku, cukup utk merelease kan tension aku lpas exam smalam. Makan pun ok. Nasi Goreng, hot dog, udang celup tepung, dan bnyak lg tp aku tak ingat sbb makan kat tmpat gelap. Tak tau mkan pe. Haha.. dapatlah jgk mngenyangkan perut aku yg kosong sejak tgh hari.



Lpas tu, ade sdikit game yg di conduct oleh Wanie. Gamenye mudah, luah perasaaan cinta kat org sebelah tnpa gelak. Kalau tak, kene cabut kertas dlam kotak dan ikut arahan dlm tu. Game ni brmula dgan menyanyi jampi serapah. Haha..mcm ni,” Betul atau tidak, sarange bla2”. Haha. Aku tak reti nak eja laa.

Zai yg paling sporting, mnyanyi lagu Wonderpet kat depan sume org. Aku pun kena, tp kene buat iklan tntang air “Cuca –Cula’. Nasib baik tak kena nyanyi, klau tak trpakselah mngeluarkan bakat aku yg dah lame trpendam ni. Haha.


Lpas makan je, aku, Aik, Ah Seng, Nijey dan Mayak ronda2 skitar tasik UTP. Tak ade ape yg mnarik, just jalan-jalan dan mngambil gambar kat blakang Masjid An- Nur. Sangat cantik tmpat tu esp waktu malam.





Gambar2 ni ade yg yg diambil dari blog Fazley dan ade dr kamera sdiri tp kurang lawa la.

Lpas ni nak pergi main futsal dgan budak2 Chemi kat Mengelembu. Pastu ade match dgan Hadi mlm ni. Tu pun klau aku rajin nk pegi V1. Hadi, jgn terlalu yakin. haha...
Sambung Bacaan

Petang yg redup, angin sepoi-sepoi bahasa bgaikan menolak tubuhku ini kembali ke katil. Alangkah enak skali jika aku mnyambung smula tidur yg baru sahaja trhenti seketika td. Namun, apakah daya, masih ada halangan yg perlu ku tempuhi sblum mnjadi jiwa yg merdeka. Haha…<------poyo je ayat ni.

Hmm.. hari ni aku ade paper SP. Lega dah habis tp masih bimbang klau tak lulus. Ye la, coursework dapat sparuh je. Exam td pun boleh jwb skit2 je. Yg lain, hentam saja la..

Time mula2 masuk Chanselor Hall td mmg nerves giler la sbb bnyak lg yg function yg tak brape nak faham. Dah la sejuk nak mampus. Slepas brhempas pulas selama 3 jam, tamatlah hubunganku dgan SP yg mula terjalin sejak bulan 7 yg lpas. Gembiranye dpt clash dgn die,. Haha..

Lpas habis je exam, aku ,Aik, Ah Seng, Sharir, Hisham, Hamzah and Mat Minn ke Sabilah Restorrent utk mngenyagkan perut. Sblum makanan smpai, kitorg plan nak gi IRC dlm kul 3. Tp lpas mkn je, plan trus brtukar. Semua nk balik and tidor. Tak nak stady lg. haha. Mmg pemalas semuanye, mcm aku.

Hmm… dah hujan pun. Cuaca yg sejuk mmbuatkan hati ini lebih tertarik kpd katil kat blakang. Tp buku teks MEB berada di depan. Aku dlm dilemma…..
Sambung Bacaan

Pembaziran mase...

Posted In: . By Hazwan Arif

Hari ni hari Sabtu. Hari cuti bg bdak2 kos aku sblum brhadapan dgan perkara yg menakutkan, exam MEB n SP. Ape yg aku buat hari ni?? Hmm, bangun tidor je, lps buat prkara yg patut, aku prgi collect duit dari bdak2 Chemi V4 utk jamuan raye a.k.a jamuan habis sem(aku rase la). Haha..

Lpas collect duit, aku pinjam motor Mamat dan trus meluncur ke V1. Trserempak plak dgan bdak2 kos Chemi yg tgh breakfast kat V1 cafe. Aku pun join la. Lame sngat tak makan nasi lemak kat sane. Sedap!!. Kami pun brsembang pasal exam trutama Thermo yg macam ****.

Pastu aku pergi bilik Zack utk bg duit yg die suruh kutip smalam. Lpas ketuk bilik die brpuluh-puluh kali, die pun buka lah. Hmm, dah pukul 10 masih tdor lg. Lpas bg duit kat die, Amin ajak main PES kat bilik die plak. Haha, yg ni mmg aku tak boleh nak menolak. Kesian kat Amin kalah 5 dari 6 game. Haha.. mukenye sangatt trtekan.hak2…rilex2

Habis je main game, aku terus balik ke bilik dan mnginstall PES 2009 kat laptop aku. Lpas mginstall, aku pun main skejap dan terus tidor utk merehatkan otak. Hajatnye nak bngun stady lpas tu.

Aku bngun pd pkul 2 dgan smangat brkobar-kobar utk stady. Tp sayangnye, skali lg aku habiskan mase utk buat bnde lain trmasuklah mngarang bnde yg korang tgh bace ni. Konklusinya, aku tak sentuh lgsung buku hari ni.

Hmm. Ape nak jadi la dgan aku hari ni. Skali lg mase aku dibazirkn. Hampeh!!
Sambung Bacaan

Kefrustratan yang melampau...

Posted In: . By Hazwan Arif

Tadi aku ade exam Thermo. Banyak jugaklah yg tak boleh jawab td. Tp aku redha je la sbb dah berusaha kan, walaupun tak cukup. Lpas habis paper tu, rase tenang je walaupun tak dapat jawab dgan baik. Huhu.
Tp, bila smpai kat bilik, Ah Seng(Afif) tnye tntang final paper last year yg aku fotostat hari tu. Aku amik je la dan tgok soalan dlm tu. Lpas mmbelek soalan tu….

DEMMN(dgan gaya yg sopan)

Satu soalan dlam tu same sbijik dgn yg dalam exam td. Yang ni mmg betol2 buat aku frust. Knp la aku tak buat soalan tu smlm. Kalau tak, ade harapan jugak lah nak dpt fullmark kat bhgian tu. Hmmmm…..
Sambung Bacaan

Heppi Birthday Sharir..

Posted In: . By Hazwan Arif

Hari ini, genaplah 19 tahun rakanku, Sharir Sayuti manjadi seorang manusia. Beliau dilahirkan di Pahang dan mmbesar di Kelantan, Sabah, Kedah dan Terengganu(mungkin).

Beliau seorang EE student yg rajin brmain game, suke tgok cerita brsiri x kira la Korea, Jepun atau omputih. Beliau seorang yg kuat makan. Biasenye, beliau akan mnghabiskan 2 pinggan nasi setiap kali ke kedai makan trutama kat Sabilah Seafood (tak tau btol ke x name ni). Lpas tu beliau akan bungkus plak mkanan utk dibawa balik ke bilik(jarang2). Beliau juga seorang yg mudah trtekan trutama bila dpat mrkah test atau kalah dlm game. Biasenye kalah dgn penulis la. Haha..

Ape lg ek…. Hmm..bnyak lg nak citer ni tp tak bleh citer pnjang-panjang, nanti dia marah. Nk letak gmbar pun tak berani. hahha..

HAPPY BIRTHDAY SHARIR – ikhlas dari hati yg suci berseri….
Sambung Bacaan

1st paper...

Posted In: . By Hazwan Arif

Hari ni hari prtama exam. Alhamdulillah, penulis berjaya mnjawab paper HSE dgn tenang walaupun bnyak fakta yg penulis lupa. So, trpakselah mnggoreng skit kat bhg subjektif. Kat bhg objektif, penulis tembak je jawapan yg dirasakan btol. Nak meniru, tak nmpak. Hehe..

Perkara prtama yg penulis buat slpas habis exam ialah mendelete lcture note HSE yg ade kat dpan lptop ni. Lpas geram la konon nye. haha.. lpas tu, terus ke bilik Sharir utk main PES2009. Macam bese, penulis yg menang. Haha. Rilek Sharir, jgn tekang. Sabar2. Haha..

Lpas boring main PES, penulis pergi lunch, solat and tidow. Then, bngun pukul dua dgan niat nk smbung stady. Akhirnya, penulis smbung bermain PES. Haha. Malas btol la aku ni. Kan bagus klau aku ikut Hamzah ke IRC td. Takla mmbuang mase sangat.
Hmm.. Xpe, mlm ni masih ade. Study Hazwan Study…!!

p/s: doakan agar aku rajin study..
Sambung Bacaan

Gud Luck!!

By Hazwan Arif

Salam, bermula esok exam week bg penulis akan bermula. Inilah jadual exam penulis. Huhu.

1. Health Safety & Environment - 11 Nov 2008
2. Intro to Thermodynamics - 13 Nov 2008
3. Fluid Mechanics - 14 Nov 2008
4. Structured Programming - 17 Nov 2008
5. Material Energy Balances - 18 Nov 2008

So, doakan penulis dan rakan2 yg lain semoga berjaye ek.. Esok juga SPM akan bermula. Buat adik penulis, Nur Amirah Auni dan sepupu, Izzat Ramadhan, all da best for tomorrow. Buat molek-molek n jgn lupa brdoa.



Ingat, peluang pertama tak kan sama dengan peluang kedua. Thanx to Izzati atas nasihat tu. :D
Sambung Bacaan

Kempen anti- Rokok

Posted In: . By Hazwan Arif

Post ini ditujukan kpd org yang dikenali penulis di UTP ini. Berhentilah merokok. Jangan cuba memendekkan nyawa orang sekeliling anda.








Saya sayang kawan saya. Nyawa kamu semua amat berharga. Dan saya juga sayang nyawa saya. Hargai nyawa saya sprti saya mnghargai nyawa kamu semua.

p/s: post ini diilhamkan dari post Si Pilak dr Hadi. :p
Sambung Bacaan

Lawak 1

Posted In: . By Hazwan Arif

Do you know ?

After digging to a depth of 100m last year, Russian
scientists found traces of copper wiring dating back 1000 years, and came to
the conclusion that their ancestors already had a telephone network one
thousand years ago.

So as not to be outdone, in the weeks that followed,
American scientists dug 200m, and headlines in the US newspapers read:
"US scientists have found traces of 2000 year oldoptical fibers, and have
concluded that their ancestors already had advanced high tech digital
telephone 1000 years earlier than the Russians."

One week later, a Malaysian scientist Prof Dato' Dr Ir. Mat Jesh
Muhainin, reported the following:
"After digging as deep as 500m, Malaysian scientists have found absolutely
nothing. They have concluded that 5000 years ago, their ancestors were
already using wireless mobile phones."

Hahaha...
Sambung Bacaan

Satu kehilangan...

Posted In: . By Hazwan Arif

Salam..
Td aku dapat msj dari kakak yg sngat mngejutkan, datuk saudara aku meninggal. Then, sorng lg member aku telefon bgtau prkara yg sama. Aku sngat trkejut krn arwah kelihatan sihat sblum ni. Slpas mnelefon emak , baru aku tau yg arwah mninggal krn accident. Aku agak sedih sbb arwah amat rapat dgan aku. Aku slalu brjumpa dgan arwah stiap kali cuti. Last time aku brjumpa dgan arwah pd raya yg lpas. Dia klihatan sihat pd mase tu.

To Hamdi; aku harap ko brsabar dgan ape yg brlaku. Be Strong my friend…

Al-Fatihah utk Allayarham Hashim B Salleh..

p/s: Hamdi merupakan anak arwah dan juga classmate aku mase skolah dulu.
Sambung Bacaan




Aku mmmndang ke luar tngkap, mmrhatikan 2 batang pokok didepan bilik ku ini. Hmm.. anak burung tu dah tak ade. Mgkin kepaknye dah mantap, cukup utk mnrbngkan diri sendiri utk mncari sepatuk makanan. Kura-kura Jemi juga masih nyenyak tidor. Same seprti tuannya atau mgkin sprti rumatenye yang mnunggu matahari tegak sblum mmbuka mata. Manusia yg aneh, fikirku.

Atmosfera masih sejuk. Mgkin matahari masih mmanaskan enjinnya sblum mnerangi semula kegelapan malam. Aku mnjenguk keluar. Oh tidak! Hipotesis aku silap sama skali. Matahari tlah naik, tp silauan cahayanya dihadangi blok warna merah 4 tingkat. Sungguh tidak aneh skali.

Wan Mustapai is now online. Aik?? Awalnye bngun. Aku mengintai kebilik Deli. Beliau masih tidor, brsama rumatenye dan rumate aku. Hmm, mgkin diorang letih berdota smlam brsama Abu. Ade ape pd dota???Aku mnjenguk lg ke luar tngkap lg. Kelibat seseorng menarik prhatian anak mataku, berbaju oren dan brtudung hitam, barangkali brseluar jeans. Dr gerak bahasa tubuhnya, mmg sah dia tgh mncuci pinggan.

Hmmm.. hari tu aku dpt satu email. Dari seorng kawan. Dia tensyen dngan seseorng. Dan aku tau orng itu adalah aku. Aku rase sngat brsalah kat die. Aku xpatut buat mcm tu. Kadang2 aku alpa hngga lupa akan amanah yg dipegang. Aku nk pegi mntak maaf tp brani. Muka die nmpak garang. Mgkin sbb tu aku x dpat jawab EG dgan tenang.

I’m sory Hidayah, sbb aku slalu buat ko tensyen. Aku xtau samada ko mrh kn aku atau tak. Tp aku rase sngat brsalah. To Syahwal, aku juge nk mntak maaf dgan ko. SORRY..

Sambung Bacaan

Test dalam stady week..

Posted In: . By Hazwan Arif

Salam..
Petang ni, penulis ada test Engineering Graphic pd pkul 3pm. Malam ni plak ade test MEB. Hmm.. dlm stady week pun ade test jgk. Pening2..Doakanlah semoga penulis berjaya mnjawab soalan test hri ni.. Mintak2 tak cuai mcm test hari tu. huhu ..
Chow…

p/s: post ini ditulis utk mghilangkan rase nerves penulis. :p
Sambung Bacaan

Surat Berantai..

Posted In: . By Hazwan Arif

Sejak kbalakangan ni, penulis slalu je dpt msj ttg wasiat Rasulullah yg di forwadkan mlalui fs atau email. Surat ini kononnye ditulis oleh penjaga kubur Rasulullah SAW. Jom bace..

SURAT DARI ARAB SAUDI
(WASIAT UNTUK UMAT ISLAM SELURUH DUNIA)

Assalamualaikum.
Ini adalah surat wasiat dari penjaga makam Nabi Muhammad S. A. W. iaitu Sheikh Ahmad (Saudi Arabia)

Pada suatu malam ketika hamba membaca Al-Quran di makam Rasulullah S. A. W. selepas membaca lalu hamba tertidur dalam tidur hamba bermimpi di datangi Rasulullah S. A. W. lalu bersabda kepada hamba dalam 60,000 orang yang meninggal dunia di zaman ini tiada seorang pun matinya dalam keadaan yang beriman.
a) Isteri tidak mendengar suami
b) Orang kaya tidak lagi bertimbang rasa kepada orang miskin
c) Orang tidak lagi berzakat dan tidak membuat kebajikan.

Oleh itu wahai Sheikh Ahmad hendaklah kamu menyebarkan kepada orang Islam yakni supaya membuat kebajikan kerana hari penghabisan (Qiamat) akan tiba di masa bintang terbit dari langit. Sesudah itu pintu matahari akan turun di atas kepala.
Pesanan Hamba ini
a) BERSELAWATLAH kepada junjungan Nabi kita Muhammad S. A. W.
b) BERTAUBATLAH Dengan segera sementara pintu taubat masih terbuka.
c) BERSEMBAHYANGLAH Kamu sebelum kamu disembahyangkan
d) BERZAKATLAH Jangan tinggalkan
e) JANGAN MENDERHAKA KEPADA KEDUA IBU BAPA Hormatilah mereka.
f) MENUNAIKAN FARDU HAJI Bila berkemampuan.

UNTUK MAKLUMAT

1) Seorang saudagar dari Bombay telah menerima surat ini dan beliau telah mencetak sebanyak 20 salinan dan mengirimkan kepada orang lain. Dia kemudiannya dianugerahi oleh Allah dengan mendapat keuntungan yang besar dalam perniagaannya. Seorang hamba Allah telah menerima surat ini tetapi tidak mengindahkannya dan menganggap wasiat ini palsu. Maka selang beberapa hari kemudian anaknya meninggal dunia.
2) Tan Sri Ghazali Jawi, Bekas Menteri Besar Perak secara tidak langsung dipecat dari jawatannya kerana apabila menerima wasiat ini beliau terlupa mencetak sebanyak 20 salinan untuk disebarkan kepada orang lain tetapi beliau tidak menyedari kesilapannya lalu beliau mencetak semula wasiat ini dan terus mengirimkannya kepada orang lain dan selang beberapa hari kemudian beliau telah dilantik menjadi Menteri Kabinet Perdana Menteri.

FATWA DARI MAJLIS FATWA KEBANGSAAN-"KHURAFAT DAN BOLEH MENJATUHKAN MURTAD".

Majlis Fatwa Kebangsaan 1978 mengesahkan surat ini ditulis oleh paderi-paderi biara Blessings of St Antonio, Texas, USA pada tahun 1974/75 untuk mengelirukan umat Islam. Penulis asal surat ini ialah mendiang Father Francis Jose de Villa, seorang paderi Katolik dari Argentina berketurunan Arab-Syria (bekas penganut Islam, nama asalnya Mohamed Elias Skanbeg). Dia pernah bertugas di Instituto Sacristo Convocione Reliogioso di Brindisi, Itali sebagai mubaligh Katolik antara tahun 1966-1968di bawah Cardinal Agostino Casaroli. Father de Villa meninggal dunia pada tahun 1980 di Texas dalam usia 54 tahun.

Menurut Allahyarham Sayyed Mohamed Raisuddin Al-Hashimi Al-Quraisy, penjaga makam Rasulullah SAW di Madinah antara tahun 1967- hingga 1979, tidak ada penjaga makam bernama Sheik Ahmad antara tahun 1881 hingga 1979.
Bekas menteri besar Perak Allahyarham Tan Sri Mohamed Ghazali Jawi bertaubat dan mengucap kalimah syahadat sekali lagi di hadapan Kadi Daerah Kinta pada tahun 1976 setelah beliau mengaku pernah menerima dan mengirim surat ini kepada dua puluh orang kawannya. Peristiwa ini berlaku tidak lama sebelum beliau meninggal dunia. Bekas Kadi Daerah Kinta meminta beliau mengucap semula kerana bimbang beliau telah gugur syahadah (murtad).

Allahyarham Datuk Shafawi Mufti Selangor mengisytiharkan bagi pihak Majlis Fatwa Kebangsaan bahawa barang siapa dengan sengaja menyebarkan risalah ini adalah "melakukan syirik dan tidak mustahil jatuh murtad melainkan dia bertaubat dan menarik balik perbuatannya itu terhadap sesiapa yang telahpun dikirimkan risalah ini". (Surat Keputusan Majlis Fatwa Kebangsaan Malaysia Bil. 7/78/I).

Keputusan ini diiktiraf oleh Majlis Raja-raja Melayu dalam mesyuaratnya di Pekan pada 16 Oktober 1978, dipengerusikan oleh Almarhum Sultan Idris Shah, Perak.

Menurut Majlis Fatwa Kebangsaan 1978, menyebar surat ini "termasuk dalam menyekutukan Allah S. W. T. dengan syirik yang amat besar (shirk-i-kubra) serta mempermainkan Rasulullah S. A. W. serta menyebar dengan niat tidak baik kekeliruan dan muslihat di kalangan umat Islam.". Lagipun,"surat ini menggambarkan pembohongan yang amat besar terhadap junjungan besar Nabi Muhammad S. A. W. serta ajaran baginda kerana menggambarkan SHEIK AHMAD sebagai perawi hadith sesudah kewafatan baginda".

Allahyarham Datuk Sheik-ul-Islam Mufti Kedah dalam Risalat Al-Aman 1983/Bil 8, surat ini "paling kurang menimbulkan syirik kecil dan murtad secara tidak sengaja terkeluar dari Islam, serta syirik yang besar jika sengaja maka taubatnya tidak sah melainkan dibuat dengan sesungguhnya. Adapun jika seseorang itu menyalin surat ini kepada umat Islam lain, jatuhlah hukum ke atasnya mentablighkan perkara syirik dan khurafat. Sesungguhnya ulamak sependapat perbuatan itu sungguh besar syiriknya dan boleh mengakibatkan murtad walaupun tanpa sadar si-pengirim."





sumber: Khairil's Place of Thoughts
Sambung Bacaan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...