Bukan Sekadar Cakar Ayam
Hanya ingin meneruskan kehidupan yang kuchalana....

Alhamdulillah. hari ini merupakn hari brsejarah buat penulis. Selepas brsusah-payah sblum ni, akhirnya, penulis ader blog sendiri. Susah jugak nak buat blog ni. Ingatkan senang je tp susah nak mampus. Ye la, penulis ni bukan nye budak IT. Pasal computer pun tau skit-skit je. Jadi klau ade kkurangan tu, faham2 jela ek??

Sebenarnye, penulis tak pernak terfikir pun nak buat blog ni. Entahla, penulis pun x tau camne dapat idea nak buat blog ni. Mungkin sbb slalu bace blog kengkawan penulis kot esp Hadi punye blog. Mmg power la blog dia. Sbb tu buat blog ni x bg tau kat die. Malu2. tkut kena kutuk.. haha..

Yg posy sblum ni tu, hnye percubaan. Saje je nk tgk, ape yg akan kuar bile penulis post artikel. mane la tau klau kuar bnde lain kot. 1st time ni. Haha.

Ermm… x tau nk tulis ape lagi.

Idea oh idea, kemane ko ek??

Oh ye.. Pagi tadi, penulis and the gang (Mikro,Amin,Jahar,Mirol,Mat Anif n Pok Kem) telah mnjoinkan diri dlm sukaneka prmainan rkyat yg dianjurkn smpena Indpendence Week.. Alhamdulillah, team kami brjaya mndapat tmpat kedua. Ok la tu drpd xdapat ape2 lgsung. Dpt mkn free kat V4 slame 2 hari plak tuh. Jimat duit blanje.haha.

Seronok gk maen hri ni. Yela kn,kitorng dh besar n dh lame x main prmainan kanak2 tu. Jd, kitorng trpakse utk mngingati semula skill-skill dan cara-cara utk menipu yg ada dlm prmainan tradisional ini. Antara prmainan tradisional yg dimain kan td ialah Teng-teng, sepak raga, batu seremban, mganyam ketupat, tarik pelepah nyor(kelapa) dan regu. Yang paling susah bg penulis ialah mnganyam ketupat. Dah banyk kali try tp taj brjaya jgk. Bentuk ketupat pun tak ade. Last skali, Amin mnyuruh penulis utk mnjdi jurukamera mase aktiviti tu. Hahaha..

Yg pling klaka, Pok Kem tlah meng’paw’ ktupat yg telah dibuat oleh demonstrator
dan mngaku sbgai miliknye. Brtmbahla blangan ktupat milik kitorng. Nasib baik dok brigat. Kitorng jge mengelat(main tipu) dlam acara regu .Antarany, mngntai jwpan kat tngan Pok Kem. Mgkin sbb itu kot, kitorng brjaye mnjawab sume soklan dgn btol. Haha..

Tp, prmainan yg paling mnarik bg penulis ialah sepak raga krn kitorng brjaye mndapat markah trtinggi(42 jer). Mklumlah, rmai dr team kitorng yg expert dlm mnimbang bola ni esp penulis sendiri. Hehe(x tipu ni).

Stelah brpenat lelah dipusingan klayakan, akhirny team kitorng layak ke final. Ttp malang nye, kitorng tewas 1-0 dalam acara Tuju Selipar dtangan senior.(dok puah ati goh)
Wlaupun bgtu, Hanif brjaye mmukul kpala salah seorng senior dgn selipar.haha.
Agak kesian la. Nasib baik die sporting dan tak marah. Klau tak……

Selpas brmandi peluh di v3, penulis dan Amin brgegas pulasng ke bilik utk prtandingan PES d blik pnulis. Nampknya Amin yang dengki dgn kehebatan penulis semakin mnunjukkan pningkatan yang ketara dan brjaye menewaskan penulis dlm 3 game. Penulis pun mnang 3 kali gak. Kire adil la tu.

Ok la. Penulis nk brhenti disini. Salam..
Sambung Bacaan

Sekadar pengenalan......

By Hazwan Arif

Pada satu malam, 16 Januari 1989, pada ketika itu kilat sabung menyabung, petir saling memanah, guruh saling sahutan,.mungkin kerana menyambut kedatangan salah seorang budak yang akan mengubah dunia kanak-kanak. Dengan mata berkelip-kelip, si kecil tersebut memandang dunia. Si kecil itu bertanya, kenapa aku hidup.? Adakah untuk menjadi pekerja pengutip sarang layang-layang.? Atau untuk mencukupkan bilangan 5.5 bilion manusia ketika itu.? Si kecil masih lagi tidak tahu.kerana si kecil masih kecil dan tiada siapa yang menyangkal kekecilan beliau. Namun si kecil dengan sedaya upaya berjaya hidup dalam kesusahan.halangan demi halangan menimpa beliau.Hujan dan panas serta ribut petir tidak pernah memutuskan semangat beliau. Beliau suka matematik. Beliau dapat no 1 dalam kelas. Dan beliau tidak kecewa jika dapat no 2 kerana beliau tak pernah dapat no 2. Beliau jarang gagal. Sebab itulah beliau berkeinginan untuk membawa impak dalam dunia manusia. Beliau benci menunggu dan ditunggu. Beliau benci tipu helah. Beliau suka kejujuran dan persefahaman.Mengapa kita saling membenci.? Mungkinkah kerana ego kita yang mahu menjulang diri sendiri walhal diri sendiri tidaklah seindah yang diwara-warakan.? Kenapa presiden tidak menghantar diri sendiri untuk menentang keganasan.? Kenapa dihantarnya anak-anak buah yang hanya mampu menurut perintah demi menyara kehidupan keluarga.? Korupsi dan retorik hanya akan membunuh sesama sendiri.bila ada yang keluar mencabar ketelusan sistem yang disangka dapat menghadirkan keamanan dan kesejahteraan duniawi,si penentang terpaksa menghabisakn sisa hidup di kandang orang salah. Kenapa.? Ketika itu si kecil masih belum faham.kerana si kecil masih belum perlu untuk memahami situasi yang berlaku oleh sebab sayang akan kepentingan diri sendiri. Walhal mereka tidak sedar itu hanya akan merosakkan diri sendiri,menghancurkan budi pekerti.ada apa dengan dIskriminasi.?si kecil masih belum memahami....

hasil ilham-Abu Raihan-



Sambung Bacaan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...